Η ανάκαμψη των αμερικανικών δεικτών χθες το βράδυ της εισβολής έδειχνε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα ξεπερνούσαν σύντομα το σοκ. Έτσι και έγινε, οι ασιατικές αγορές ήταν βελτιωμένες, ενώ η σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών έδειξε ‘αντίδραση ελατηρίου’ για το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών και μάλιστα με σημαντική χρηματιστηριακή ανάκαμψη των δεικτών.
Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η «επενδυτική όρεξη» για ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πριν λίγο ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές (δείκτες) με οριακή άνοδο εξαιτίας ορισμένων μακροοικονομικών στοιχείων που μάλλον δεν ικανοποιούσαν τις αγορές.
Υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών σήμερα
Το ελληνικό χρηματιστήριο, υπεραπόδωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί βρίσκονταν σε έντονα ανοδικό momentum που διακόπηκε βιαίως και ο δεύτερος είναι γιατί οι ελληνικές εισηγμένες δεν φαίνεται να επηρεάζονται άμεσα από την κρίση στην Ουκρανία. H εικόνα της συνεδρίασης ήταν αντίστροφη της εικόνας της Πέμπτης. Δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών ήταν ανοδικές και το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών ήταν ανοδικοί.
Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 4,38% και διαμορφώθηκε στις 927,25 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν και αυτή σε υψηλά επίπεδα, στα 123,4 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 121 έκλεισαν ανοδικά και οι 4 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 4,29% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 5,51%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (7,39%), Πετρελαίου-Αερίου (5,98%), Τράπεζες (5,91%), Υγείας (5,65%) και την μικρότερη άνοδο (κλάδοι με πτώση δεν υπήρχαν) οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (0,7%), Τηλεπικοινωνιών (1,76%), Ταξιδιών-Αναψυχής (2,92%).
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, ΕΤΕ, Eurobank, Μυτιληναίος, Πειραιώς και ΔΕΗ.
Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την Ουκρανία
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας θα δείξουν εάν η επόμενη εβδομάδα, θα είναι μία εβδομάδα ηρεμίας και ανόδου ή εάν εισερχόμαστε σε μία φάση παρατεταμένης κρίσης. Τα θέματα που έχουν ενσκήψει από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν έντονες ανησυχίες στις οικονομίες και στα χρηματιστήρια.
Από εδώ και πέρα, θα χρειαστεί ένας συνδυασμός κρατικών πολιτικών και αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών (FED στις ΗΠΑ και EKT στην Ε.Ε. ) προκειμένου να ξεπεράσουν οι οικονομίες τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Χρηματιστηριακά, η διορθωτική κίνηση σε Αμερική, Ευρώπη εκτόνωσε τις όποιες υπερβολικές αποτιμήσεις είχαν δημιουργηθεί και επέτρεψε την είσοδο ‘φρέσκων’ κεφαλαίων. Ωστόσο τα προβλήματα με τις αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι μπροστά και θα χρειαστεί τα κράτη και οι επιχειρήσεις να παρουσιάσουν μεγάλη ανάπτυξη για να τα ξεπεράσουν.