Σταθερά ανοδική κίνηση μέσα σε ένα μικρό εύρος για το Γενικό Δείκτη (945-950) και αυξημένη μεταβλητότητα ανάμεσα στις επιμέρους μετοχές ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης-ανάκαμψης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις αλλά με επιλεκτικές τοποθετήσεις κυρίως αμυντικού χαρακτήρα. Η αγορά φαίνεται να αποφεύγει μετοχές εταιρειών που έχουν έκθεση (άμεση ή έμμεση) στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Επιπλέον, το μείζον ζήτημα είναι να επιλέγονται μετοχές εταιρειών οι οποίες μπορούν να συγκρατήσουν τις πληθωριστικές ανατιμήσεις και να συνεχίσουν να παράγουν κέρδη. Δηλώσεις Πούτιν και άλλών αξιωματούχων περί διαπραγμάτευσης , δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για τις αγορές αλλά η φερεγγυότητα πλέον των δηλώσεων έχει τρωθεί εκατέρωθεν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις
Στις 949,22 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε στις 949,22 μονάδες με άνοδο 0,53%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 65 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap κατέγραψε άνοδο 0,39% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης άνοδο 0,79%.
Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης διακρίθηκαν ανοδικά οι ενεργειακές ΕΛΠΕ, Motor Oil (εκτίμηση είναι ότι ευνοούνται από την εκτίναξη τιμών του πετρελαίου), ο σταθερά ισχυρός ΟΤΕ (λόγω επενδύσεων), η Autohellas, η ΕΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς και η Jumbo. Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στη μετοχή της Coca Cola HBC, λόγω της μεγάλης έκθεσης που έχει στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (3,63%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,52%), Τηλεπικοινωνιών (2,15%), Τράπεζες 0,62% και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-2,16%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,08%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Τράπεζα Πειραιώς.
Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και από την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελλάδας, όπως διαμορφώνονται στο τέλος του α' διμήνου 2022.
Μικρή ανάκαμψη σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές
Ηπια ανοδικά κινήθηκαν και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες απέχουν περίπου 10% (σε επίπεδο δεικτών) από τα ιστορικά υψηλά τους. Προφανέστατα και η τελευταία διόρθωση δεν τις έχει επηρεάσει ιδιαίτερα.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μεγαλύτερης διόρθωσης (άλλο ένα -10%) ουσιαστικά θα αναιρέσει την ανοδική κίνηση των δύο τελευταίων ετών.
Oι αμερικανικοί δείκτες μετά από μία σημαντική υποχώρηση κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, επ' αφορμή της γεωπολιτικής κρίσης, αλλά κυρίως του πληθωρισμού, κινούνται και αυτές ανοδικά, προκειμένου να καλύψουν μέρος από τις προηγούμενες απώλειες. Το ζητούμενο γι' αυτή την περίοδο είναι να εκτονωθεί η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, ώστε να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!