Ανοδικά ξεκίνησαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές και το ζητούμενο είναι εάν η άνοδος αυτή θα είναι διατηρήσιμη μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Η μέχρι τούδε εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι έντονα ανοδική και οι χρηματιστηριακοί δείκτες (και οι επιμέρους μετοχές) όχι μόνο κάλυψαν την προηγούμενη διόρθωση αλλά κινούνται και πάλι σε ακτίνα ιστορικών υψηλών.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει σε επίπεδα Δεκεμβρίου 2014 (νέα υψηλά 7ετίας) με ένα νέο τραπεζικό ράλι που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου και συνεχίστηκε μέχρι χθες. Η τραπεζική άνοδος συμπαρέσυρε και την πλειονότητα των υπόλοιπων blue chips σε υψηλότερα επίπεδα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η άνοδος αυτή γίνεται με πολύ υψηλούς (άνω των 100 εκατ. ευρώ) ημερήσιους όγκους συναλλαγών όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον και από εγχώριους και από ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
Με δεδομένο ότι οι επενδυτικές συνθήκες θεωρητικά δεν είναι ευχάριστες (αυξανόμενος πληθωρισμός και επιτόκια) για χρηματιστηριακές επενδύσεις, η συνεχόμενη παροχή ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες δημιουργεί επιχειρηματική ανάπτυξη και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί τα χρηματιστήρια. Οι προσδοκίες των επενδυτών αλλά και των θεωρητικών είναι ότι οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις θα έχουν φτάσει σε ένα σημαντικό επίπεδο αυτοδιαχείρισης όταν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια και μειώσουν την άμεση και έμμεση χρηματοδότηση.
Ανοδικά στις 961 μονάδες ξεκίνησε ο Γεν. Δείκτης
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, δυσκολευτήκαμε χθες να βρουμε μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης που δεν είχε άνοδο. Ίσως σήμερα δοκιμαστούν οι αντιστάσεις των 960 μονάδων Γ.Δ εάν βγουν επενδυτές να αποκομίσουν τις υπεραξίες τους. Αν οι πωλήσεις απορροφηθούν από την ζήτηση, τότε οδεύουμε προς νέα υψηλά στην πορεία για τις 1.000 μονάδες Γ.Δ
Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν το momentum και συγκεντρώνουν το 90% της συναλλακτικής δραστηριότητας. Ωστόσο εάν εδραιωθεί η άνοδος εκεί, τότε θα υπάρξει και διάχυση προς μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.