Με θετικές βλέψεις ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές τις συνεδριάσεις τους και παρέσυραν σε ανοδικό «γύρισμα» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προς το τέλος των δικών τους συνεδριάσεων.
Ομως το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από την αρχική διολίσθηση προς τις 940 μονάδες Γενικού Δείκτη συσσώρευσε πέριξ αυτών, αυξάνοντας τζίρους από πακέτα και έχοντας μεταβλητότητα μόνο σε επιμέρους μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Αποκόμιση υπεραξιών και συσσώρευση ενόψει μιας δύσκολης συνέχειας
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε ανιχνευτικά κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, προσπαθώντας να αποκομίσει τις πρόσφατες υπεραξίες που είχαν δημιουργηθεί μετά την ανάκαμψη της αγοράς και την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στις 945 μονάδες την Παρασκευή.
Ουσιαστικά, με τη σημερινή κίνησή του προσπαθεί να συσσωρεύσει ενόψει των μελλοντικών εξελίξεων, που θα αφορούν το Ουκρανικό (το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση Πούτιν-Μακρόν), αλλά και των εξελίξεων στην οικονομία (πληθωρισμός, ενέργεια, επιτόκια).
Ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισε στις 938,09 μονάδες με υποχώρηση (-0,73%).
Η άνοδος κάποιων μετοχών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν αυτή που συγκράτησε τον Γενικό Δείκτη από περαιτέρω υποχώρηση.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81 εκατ. ευρω, με αρκετά πακέτα συναλλαγών. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 23 έκλεισαν ανοδικά και οι 74 πτωτικά. Ουσιαστικά από το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων φαίνεται ότι υπήρχε πίεση σε όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά (-0,68%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-0,84%) . Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, υποχώρηση κατέγραψαν όλοι οι επιμέρους κλάδοι και μονάδες, ενώ είχαμε ορισμένες ανοδικές εξάρσεις (ΟΤΕ, Eurobank, MIG).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος (ανήγγειλε και νέο σημαντικό έργο).
Οι διεθνείς εξελίξεις σε οικονομία και Ουκρανία και o πληθωρισμός δίνουν τάση
Οι ενθουσιώδεις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία που βγαίνουν και αναφέρονται σε μεγάλη ανάπτυξη και το 2022 είναι θετικοί οιωνοί, αλλά δεν κατοχυρώνουν εξελίξεις.
Αυτό που θέλει η ελληνική οικονομία είναι ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, γεωπολιτικής ηρεμίας, μειωμένου πληθωρισμού και μία σημαντική αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης.
Εάν η επενδυτική βαθμίδα μοιάζει χρονικά απομακρυσμένη, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας είναι η άμεση πρόκληση για την ελληνική οικονομία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!