Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

«Aγκάθια» για τα χρηματιστήρια η Ουκρανία και οι αυξήσεις επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σε ρυθμούς κορονοϊού εξακολουθεί να κινείται η Wall Street
Πηγή: APImages

Η κρίση στην Ουκρανία κινείται με ίσες πιθανότητες πολεμικής σύγκρουσης και εκτόνωσης. Παρότι ελάχιστοι γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ), οι χρηματιστηριακές αγορές μάλλον ποντάρουν στην εκτόνωση της κρίσης, αλλά προχωρούν ταυτόχρονα σε προληπτικές και επιλεκτικές ρευστοποιήσεις θέσεων που έχουν αποδώσει σημαντικά κέρδη.

Οι συνομιλίες Μακρόν - Πούτιν μπορεί να μην απέδωσαν άμεσα, αλλά τουλάχιστον έδειξαν ότι υπάρχει καλή πρόθεση από τις δύο πλευρές (ΕΕ και Ρωσία). Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με το Bloomberg, να σταλεί διπλωματικό κλιμάκιο από Γαλλία και Γερμανία στο Κίεβο στις 7 Φεβρουαρίου προκειμένου να προωθήσει κάποιο σχέδιο εκτόνωσης.

Τέλος, οι αγορές κεφαλαίων παρατήρησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντίδραση του Ουκρανού πρωθυπουργού απέναντι στις ΗΠΑ όταν ζήτησε να πέσουν οι τόνοι πανικού γιατί αυτοί βλάπτουν την ουκρανική οικονομία. Μία χώρα που πάει σε πόλεμο δεν βγάζει τέτοιες ανακοινώσεις.

Πληθωρισμός: Καθορίστηκε ο ορίζοντας αυξήσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ, άγνωστος στην ΕΕ

Στον τομέα των επιτοκίων η αμερικανική FED έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις για πρώτη αύξηση αμερικανικών επιτοκίων τον Μάρτιο (η Goldman Sachs και η JP Μorgan περιμένουν 5 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, δηλαδή πάνω από 150 μονάδες βάσης στο σημερινό αμερικανικό επιτόκιο), αλλά η ΕΚΤ τηρεί «σιγήν ιχθύος», προφανώς περιμένοντας και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας και εναλλαγές με μετοχές υποδομών και ενέργειας

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές στις αμερικανικές αγορές θεωρούν ότι οι τεχνολογικές μετοχές έχουν προεξοφλήσει τις κερδοφορίες των επόμενων 10 ετών, ενώ οι επενδυτικοί οίκοι θεωρούν ότι τελικά θα περάσει το πρόγραμμα του Μπάιντεν για την υποδομές ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα είχε μπλοκαριστεί από ψήφο Δημοκρατικού γερουσιαστή πριν από 3 μήνες περίπου. Σ' αυτές τις κατηγορίες αναμένεται να προστεθούν και οι μετοχές ενέργειας που μάλλον αξιοποιούν την εκτίναξη του πετρελαίου (Brent) προς τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Kλειδί οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Στην Ευρώπη (ΕΕ και Βρετανία) οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μία ανάπτυξη άνω του 3,5% το 2022 και γύρω στο 2%-2,5% το 2023. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι με 3,5% ανάπτυξη και ταυτόχρονη αύξηση επιτοκίων, τα αποτελέσματα θα οδηγούν περισσότερο προς τον στασιμοπληθωρισμό το 2023-2024. Αλλά αυτό είναι μια υπόθεση που μένει να τη δούμε.

Κλείνει θετικά ο Ιανουάριος - Ισορροπία και συσσώρευση μεταξύ 900-958 μονάδων

Το πτωτικά φορτισμένο διεθνές κλίμα σταδιακά επηρέασε και την εγχώρια αγορά, η οποία παρά τη γρήγορη υποχώρησή της από τα υψηλά των 958 μονάδων παραμένει με θετικό πρόσημο για το σύνολο του 2022. Στην προτελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο από την αρχή του χρόνου 3,48%. Μόνο εάν συμβεί κάτι έκτακτο, το χρηματιστήριο θα χάσει την άνοδο του Ιανουαρίου.

Το ελληνικό January Effect

Ο Ιανουάριος εξέπληξε θετικά με την κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην αγορά και σίγουρα ο απολογισμός θα ήταν πολύ καλύτερος σε ένα ηπιότερο εξωτερικό περιβάλλον. Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα είναι αυξημένη κατά 13,2% σε σχέση με το σύνολο του 2021 και κατά 23,3% σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο. Ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει αύξηση 14% περίπου από την αρχή του έτους, ενώ οι περισσότερες εισηγμένες εταιρίες βρίσκονται ψηλότερα από την αρχή του έτους τιμολογώντας τις προοπτικές ανάπτυξης που αναμένονται για την Ελλάδα.

Από τις τραπεζικές μετοχές, βλέπουμε ότι η ΕΤΕ συνεχίζει μέσα στον Ιανουάριο το ανοδικό της κρεσέντο σπάζοντας κάθε τεχνική αντίσταση και οδεύει (αν δεν χαλάσει το κλίμα) προς τα 3,5 ευρώ, η Alpha Bank συσσωρεύει πάνω από τα 1,25 ευρώ, γεγονός που της επιτρέπει να στοχεύσει μεσοπρόθεσμα προς τα 1,3-1,4 ευρώ (επίσης με αποφυγή αρνητικών ειδήσεων), η Eurobank συσσωρεύει κοντά στο 1 ευρώ που εάν εξελιχθεί ομαλά και ο Φεβρουάριος θα επιτύχει την (νέα) υπέρβαση και η Πειραιώς έχει «αφυπνιστεί» χρηματιστηριακά και δικαιούται και αυτή μια ανοδική κίνηση.

Aπό τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, ο ΟΤΕ παραμένει κυρίαρχος των χρηματιστηριακών εξελίξεων (πάνω από τα 17 ευρώ η μετοχή), ο ΟΠΑΠ δείχνει και αυτός ανοδικά αντανακλαστικά που βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, η μετοχή της Μυτιληναίος ισορροπεί προς τη θετική πλευρά, ενώ η Jumbo έχει άνοδο, όμως με τεράστια μεταβλητότητα με πολύ μεγάλες ανοδικές κινήσεις και εξίσου μεγάλες υποχωρήσεις. Οι 3 μετοχές-πρωταγωνίστριες του Ιανουαρίου από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν η Cenergy (πρώην Σωληνουργεία Κορίνθου) με άνοδο 22,6%, που κερδίζει μεγάλα έργα στο εξωτερικό, η Παπουτσάνης με 16,2% και η Aegean με 12,4%.

Τάσεις και προοπτικές

Αν δούμε από κάποια απόσταση τις εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα παρατηρήσουμε ότι συσσωρεύει κοντά στα υψηλά έτους με μικρή απόκλιση (απέχει μόλις 2,5%). Η στήριξη του Γενικού Δείκτη στις 925 μονάδες είναι μια θετική ένδειξη. Η δεύτερη και ισχυρότερη στήριξη είναι μεταξύ 900-910 μονάδων (γύρω στις 905 μονάδες). Εάν σπάσει καθοδικά, τότε ο Γενικός Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει μέχρι τις 860 μονάδες.

Πάντως το αγοραστικό ενδιαφέρον που εμφανίζεται εναλλακτικά στα blue chips (πρώτα οι τράπεζες, μετά τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά) συντηρεί το αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτό που προβληματίζει είναι η έλλειψη αντίδρασης σε θετικές ειδήσεις, όπως για παράδειγμα προχθές απέναντι στα εξαιρετικά αποτελέσματα της Μυτιληναίος και στις προβλέψεις της για το 2022. Είτε η αγορά έχει προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις στην προηγούμενη άνοδο (οπότε ας μην περιμένουμε άνοδο πάνω από τις 960 μονάδες για τον Γ.Δ.), είτε κρατά «μικρό καλάθι» για το μέλλον.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ