Περίεργες διαστάσεις παίρνει το ουκρανικό θέμα. Χθες το απόγευμα, η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε (ναι, κατηγόρησε) τις ΗΠΑ ότι με τις δηλώσεις τους προκαλούν πανικό και καταστρέφουν την ουκρανική οικονομία.
Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει, αλλά θεωρούμε ότι το να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας (Γαλλία-Ρωσία, Γερμανία-Ρωσία, ΗΠΑ-Ρωσία) είναι μάλλον θετικό. Σε καλούς τόνους διεξήχθη και η συνομιλία Μακρόν-Πούτιν.
Ελπίζουμε όλοι ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί. Πάντως, σε οικονομικό επίπεδο η Γερμανία είναι αυτή που πιέζεται από τις εξελίξεις και αυτό φάνηκε στη χθεσινή πορεία του DAX.
EKT
Πολλοί επενδυτές περίμεναν προχθές (Πέμπτη) ότι η κυρία Λαγκάρντ ή κάποιο στέλεχος της ΕΚΤ τέλος πάντως θα έβγαινε να κάνει δηλώσεις για πληθωρισμό, επιτόκια, ανάπτυξη, αλλά μάλλον η ΕΚΤ προτίμησε να σιωπήσει. Όπως σας είχε πει ο Καγκελάριος, η ΕΚΤ ενδιαφέρεται άμεσα για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό. Αν κάτι στραβώσει, θα πρέπει να παρέμβει. Ή μάλλον θα πρέπει να παρέμβει από τώρα για να μη στραβώσει.
Αμερικανικές αγορές
Η επιστροφή των τεχνολογικών μετοχών (μέσω της Apple) χθες στο αμερικανικό χρηματιστήριο έφερε άνοδο στους αμερικανικούς δείκτες. Γενικότερα, στις αμερικανικές αγορές επικρατεί ένα soft landing (ομαλή προσγείωση) με διορθώσεις, ανόδους και τάσεις συσσώρευσης.
Τεχνικά είναι μια καλή συγκυρία για μελλοντικές επιλεκτικές τοποθετήσεις. Οι τοποθετήσεις σε μετοχές υποδομών για πολλούς οίκους θεωρείται μια θετική επιλογή. Πάντως η Bank of America αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμησή της για το αμερικανικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για 7 αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 εκ μέρους της Fed.
Η BofA εξέπληξε σήμερα τις αγορές αναθεωρώντας επί τα χείρω την ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το 2022 από το 4,4% στο 1%.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία διόρθωση
Ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι θα κλείσει τον Ιανουάριο με θετική μεταβολή, τηρώντας μια παλιά παράδοση (January Effect). H εβδομαδιαία μεταβολή ήταν αρνητική (-1,91%), αλλά συνολικά από την αρχή του χρόνου καταγράφει μια εξαιρετική άνοδο 3,48%.
Επίσης και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,7 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 11,4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο είχε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (1,46%), δηλαδή ο ΟΤΕ.
Τη μεγαλύτερη υποχώρηση ο κλάδος Οικιακής Χρήσης (-8,77%) λόγω Jumbo. O τίτλος που χαρακτηρίζει την εβδομάδα είναι αυτός που μας δίνει ο αναλυτής Μάνος Χατζηδάκης της BETA ΑΧΕΠΕΥ: «Λύγισε, αλλά δεν έσπασε».
Γενικός Δείκτης
Υποχωρούσε σήμερα, όπως το περίμεναν πολλοί, αλλά τελικά κρατήθηκε πέριξ της στήριξης των 925 μονάδων. Αν μας υποχρέωναν να δώσουμε πιθανότητες με ποσοστά για άνοδο και πτώση την επόμενη εβδομάδα, θα δίναμε 60% στήριξη πάνω από τις 910 μονάδες και αντίσταση στις 950 μονάδες (40%).
Το θετικό είναι ότι παραμένουν οι εισροές εγχώριων κυρίως χαρτοφυλακίων αλλά και κάποιων ξένων.
JP Morgan
Ο αμερικανικός οίκος θα διευρύνει την παρουσία του στην Ελλάδα και τις συνεργασίες του με τράπεζες. Θέλει να δέσει και συνεργασίες με το ελληνικό Δημόσιο, θεωρώντας ότι η ανάπτυξη θα είναι ικανοποιητική και θα επιτρέψει business.
Όλα αυτά σε θεωρητικό επίπεδο είναι πολύ καλά. Θα πρέπει να δούμε να μετουσιώνονται σε πράξεις.
Μυτιληναίος
Πάμε τώρα σε ορισμένα πράγματα που πρέπει να απασχολήσουν τον όμιλο Μυτιληναίος σε επικοινωνιακό και επενδυτικό επίπεδο. Ανακοίνωσε προχθές εξαιρετικά αποτελέσματα, διανομή μερίσματος και μάλιστα ήταν η πρώτη εισηγμένη που ανακοίνωνε αποτελέσματα του 2021.
Ομως η μετοχή αντέδρασε υποτονικά. Μετά έκανε και την παρουσίαση προς τους αναλυτές, όμως απ' ό,τι μάθαμε, δεν ήταν πολύ περιεκτική σε ειδήσεις και ολοκληρώθηκε γρήγορα. Συντηρούνται μεγάλες προσδοκίες, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αναφορά ούτε στις συνθήκες της κάθε αγοράς ούτε στον τρόπο που θα επιτευχθούν. Αυτό δεν συγκίνησε την αγορά.
Οταν κάποιος όμιλος ανακοινώνει ότι είναι πιθανός ο διπλασιασμός κερδοφορίας το 2022 έναντι του 2021 και η μετοχή υποχωρεί (-1,31%), κάτι δεν γίνεται καλά στην επικοινωνία με το επενδυτικό κοινό και τους εγχώριους χρηματιστηριακούς παράγοντες.
Jumbo
Η μετοχή της Jumbo ανέβηκε με δύναμη δύο εβδομάδες πριν και έπεσε εξίσου με δύναμη αυτή την εβδομάδα. Η εταιρεία ποντάρει τώρα που τέλειωσαν οι γιορτές στην ανάκαμψη των εκδηλώσεων την περίοδο των Απόκρεων.
Επίσης θα είναι κρίσιμο α' τρίμηνο 2022 σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στις ξένες αγορές.
Epsilon Net
Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει η μετοχή και επιστρέφει έντονα ανοδικά. Θα υπάρξουν και νέες εξαγορές. Μαθαίνουμε ότι πολλές εταιρείες λογισμικού (κυρίως startups) κάνουν σειρά και προσδοκούν να εξαγοραστούν. Λίγες όμως θα είναι οι εκλεκτές.
ΑΒΑΞ
Αντέδρασε η μετοχή χθες. Η Αβαξ είναι συμμέτοχος στην Αττική Οδό, αλλά σε μικρότερο ποσοστό από την Ακτωρ Παραχωρήσεις. Οπότε η μετοχή εύλογα πιέστηκε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.
Τώρα διεκδικεί και άλλα μεγάλα έργα. Κατασκευαστικά, υποδομές και ενέργεια.
Tράπεζα Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει πως είναι μία από τις 418 εταιρείες από 45 χώρες και περιοχές που εντάχθηκαν στον Δείκτη Gender Equality Index (GEI) της Bloomberg για το 2022.
Πρόκειται για έναν Δείκτη που καταγράφει τις επιδόσεις των εταιριών που έχουν δεσμευτεί στη διαφάνεια των στοιχείων που παρέχουν για την πολιτική τους σε θέματα ισότητας των φύλων. Ο συγκεκριμένος Δείκτης αναφοράς αποτιμά την ισότητα των φύλων σε πέντε τομείς: τη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις και διαδικασίες ανάπτυξης δεξιοτήτων, την ισότητα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών, τη χωρίς αποκλεισμούς εταιρική κουλτούρα, την εφαρμογή πολιτικών κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και δημιουργίας/εξέλιξης.
Το 2022 ο Δείκτης διευρύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας 45 χώρες και περιοχές, και για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται εταιρίες που έχουν έδρα στην Κολομβία και την Ουρουγουάη. Οι εταιρίες που συμμετέχουν στον Δείκτη δραστηριοποιούνται σε ποικίλους κλάδους, μεταξύ των οποίων ο χρηματοπιστωτικός, ο τεχνολογικός, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κλάδοι που συνολικά έχουν την υψηλότερη εταιρική εκπροσώπηση στο δείκτη.
Alpha Bank: Εβδομαδιαίο Δελτίο
Η πίεση που ασκήθηκε στον Προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντανακλάται στην επανεμφάνιση των πρωτογενών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, με ταυτόχρονη άνοδο των πρωτογενών δαπανών -οι οποίες προκύπτουν εάν από το σύνολο των δαπανών αφαιρεθούν εκείνες που αφορούν στις πληρωμές τόκων- και στη μείωση των εσόδων. Από τον Απρίλιο του 2021 και μετά, ωστόσο, τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης σταδιακά αυξήθηκαν σε ετήσια βάση (κινητός μέσος όρος τεσσάρων μηνών). Τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), μάλιστα, αυξήθηκαν με εντονότερο ετήσιο ρυθμό σε σύγκριση με τα συνολικά έσοδα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, υπερβαίνοντας τα αντίστοιχα έσοδα ΦΠΑ του 2019. Οι πρωτογενείς δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται, στο χρονικό διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου του 2021, αν και με φθίνοντα ρυθμό, ενώ κατέγραψαν μείωση σε ετήσια βάση, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Η επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρωτογενούς ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 7,9% του ΑΕΠ, το 2020, ενώ εκτιμάται ότι το 2021 το έλλειμμα μειώθηκε σε 7,3% και το 2022 θα διαμορφωθεί σε 1,2%.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!