Στη δίνη της διόρθωσης των ξένων αγορών και της εγχώριας χρηματιστηριακής εσωστρέφειας βρέθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί και κάτω από τις 800 μονάδες (799) όπου είχε διαμορφώσει στήριξη τον τελευταίο μήνα. Τελικά ο Γενικός Δείκτης, κατάφερε και επιβεβαίωσε την στήριξη κλείνοντας λίγο πάνω από τις 800 μονάδες.
Οι αρνητικές εξελίξεις στο εξωτερικό (μειωμένα μάκρο για Κίνα, αύξηση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και Αμερική, σκληρότερα lockdowns σε Ευρώπη) οδήγησαν σε πτώση κατ' αρχήν τις αγορές της Ασίας (ξημερώματα Δευτέρας) και μετά τις ευρωπαϊκές αγορές.
Μεγάλη πτώση με μικρές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η εσωστρέφεια του ελληνικού χρηματιστηρίου και κυρίως η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης (προσφορά που δεν απορροφείτο από αγοραστές) έφερε τον Γενικό Δείκτη σταδιακά στις 800,56 μονάδες με υποχώρηση κατά (-2,28%). Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 22 έκλεισαν ανοδικά και οι 86 πτωτικά.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι χρηματοοικονομικές (-4,59%), οι τραπεζικές μετοχές (-4%) και ακολούθησαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-3,35%), των Τροφίμων-Ποτών (-2,87%), Πετρελαίου-Αερίου (-2,53%). Ουδείς κλάδος κινήθηκε ανοδικά.
Η αξία συναλλαγών κινήθηκε στον μέσο όρο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, δηλαδή στα 65 εκατ. ευρώ και αυτό μπορεί να εκληφθεί είτε αισιόδοξα (απροθυμία πωλήσεων) είτε απαισιόδοξα (παντελής αδιαφορία για το ελληνικό χρηματιστήριο). Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Τελικά το 2021 θα είναι ακόμη δυσκολότερο από το 2020
Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έστειλε ένα αρνητικό μήνυμα προς τους αισιόδοξους επενδυτές. Ότι το 2021 δεν είναι εύκολη χρονιά. Οι αγορές είναι «υπεραγορασμένες» έχοντας προεξοφλήσει το τέλος της πανδημίας που μάλλον θα αργήσει. Tα οικονομικά προβλήματα το 2021 θα είναι ακόμη περισσότερο έντονα αφού οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα έχουν ήδη επιβαρυνθεί από ένα πολύ κακό 2020. Εάν ο εμβολιασμός (που έχει προεξοφληθεί στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις) καταφέρει να επιβραδύνει την επέκταση της πανδημίας, τότε ίσως να συζητήσουμε για βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και των επιχειρηματικών μεγεθών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!