Ακολουθώντας την διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε την Παρασκευή στο χαμηλό ημέρας, στις 942,46 μονάδες με υποχώρηση (-1,58%). Η εβδομαδιαία μεταβολή (από Παρασκευή 14/1-Παρασκευή 21/1) ήταν μόλις (-0,73%).
Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα αυξημένη στα 102,5 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των μεγάλων πακέτων που έγιναν στην μετοχή της Alpha Bank. Αλλαξαν χέρια πάνω από 30 εκατ. μετοχές, δηλαδή, περίπου το 1% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η χθεσινή ημέρα ήταν έντονα αρνητική και για τις διεθνείς αγορές λόγω των εξελίξεων με τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά κυρίως της αυξημένης γεωπολιτικής ανησυχίας σχετικά με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι επενδυτές θέλησαν, επίσης, να αποκομίσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους και έτσι οι περισσότεροι δείκτες ήταν πτωτικοί.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε, μετά από μία εβδομάδα αυξημένης μεταβλητότητας, στις 942,46 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή μόλις (-0,73%). Μία εξέλιξη που μάλλον θεωρείται θετική στη παρούσα συγκυρία. Κατά τη έντονα πτωτική σημερινή συνεδρίαση, μόλις 20 μετοχές έκλεισαν με ανοδική μεταβολή και 105 μετοχές πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-1,57%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-1,5%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, δεν είχαμε κλάδο με θετική μεταβολή. Τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (-2,63%), Πετρελαίου-Αερίου (-2,39%), Τροφίμων-Ποτών (-2,34%), Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,1%), Τεχνολογίας (-2%).
Στις μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν η Alpha Bank, βεβαίως, με 38,7 εκατ. ευρώ (περίπου το 40% των συνολικών συναλλαγών), ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ, η ΔΕΗ και η μετοχή της Μυτιληναίος. Οι 5 αυτές μετοχές είχαν το 60% των συνολικών συναλλαγών.
Διεθνείς αγορές
Στις διεθνείς αγορές, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνταν έντονα καθοδικά και αυτοί, αλλά απλώς απομακρύνονται κάπως από τα ιστορικά υψηλά τους. Ενα θερμό επεισόδιο στην Ουκρανία θα επηρεάσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στις ΗΠΑ, λίγο μετά την έναρξη των συνεδριάσεων, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, κατέγραφαν οριακές θετικές μεταβολές.
Η επόμενη εβδομάδα (τελευταία του Ιανουαρίου) θα δείξει εάν ο μήνας θα κλείσει, ως είθισται, θετικά ή εάν μετά από χρόνια θα έχουμε αρνητική μηνιαία μεταβολή, μία εξέλιξη που θα είναι εξαιρετικά άσχημη. Πάντως, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ο Ιανουαριος θα είναι ένας θετικός μήνας αλλά με αυξημένη μεταβλητότητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!