Νέα
  • ΓΔ: 1504.01 +0.06%
  • Τζίρος: 35,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Οι bull markets συναλλαγές, το (ίσως) καλύτερο blue chip και το «τρένο» της Jumbo

Την 2η υψηλότερη άνοδο στην Ευρωζώνη στις επτά πρώτες συνεδριάσεις του 2022 είχε το ελληνικό χρηματιστήριο. Μία εξέλιξη που -χρηματιστηριακά τουλάχιστον- βάζει την Ελλάδα στο προσκήνιο των χρηματιστηριακών εξελίξεων.

Συνήθως μία αγορά που καταγράφει σημαντική άνοδο εξετάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές (γιατί και πώς).

Δεν θα μας εκπλήξει να δούμε κάποια πρωτοσέλιδα κομμάτια τις επόμενες ημέρες σε μεγάλες οικονομικές εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ειδησεογραφικά sites. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν εντυπωσιακή όχι επειδή ο Γενικός Δεικτης επέστρεψε στα υψηλά 7ετίας των 950 μονάδων, αλλά κυρίως για τους όγκους συναλλαγών που θυμίζουν bull markets.

Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό το bull market μέχρι το τέλος της εβδομάδας και, γιατί όχι, μέχρι το τέλος του μήνα.

Αμερικανικές αγορές: Ο πληθωρισμός θυμίζει δεκαετία 70-80

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ εμφάνισε στο τέλος του 2021 τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1982, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα διεθνή πρακτορεία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 7% το Δεκέμβριο μετά την άνοδο του Νοεμβρίου κατά 6,8%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μετά από άνοδο 0,8% τον Νοέμβριο.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις και τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Αυτό που φοβούνται είναι μήπως σταδιακά οδεύουν οι ΗΠΑ προς καταστάσεις στασιμοπληθωρισμού.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μπορεί οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη να κινήθηκαν ανοδικά, αλλά οι ευρωπαίοι οικονομικοί παράγοντες και επιχειρηματίες θέλουν πειστικές απαντήσεις από την ΕΚΤ.

Το φάντασμα του πληθωρισμού φοβίζει κυρίως τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία, καθώς και τα κράτη δορυφόρους με αυξημένες συναλλαγές με τις 3 αυτές χώρες.

Γιατί, όμως, ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια; Γιατί οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές (τράπεζες, Ταμεία και Ασφαλιστικές) θεωρούν ότι μόνο με τις μετοχές μπορούν να «ξορκίσουν» το «φάντασμα» του πληθωρισμού.

Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί πλέον είτε να σταθεροποιηθεί μεταξύ των 925-950 μονάδων (το δυσμενές σενάριο), είτε να εκτιναχθεί προς τις 1.000 μονάδες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου (το θετικό σενάριο).

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων, είχαμε καιρό να δούμε 100 ανοδικές μετοχές και μόλις 23 μετοχές με πτώση. Αυτό σημαίνει ότι η άνοδο διαχύθηκε και στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Μία άκρως θετική εξέλιξη.

Τράπεζες

Με άνοδο κινήθηκαν και σήμερα, αλλά κάποιες έδειξαν κόπωση. Η πορεία της Eurobank εξελίχθηκε όπως την περιμέναμε. Η μετοχή χρειάζεται να συσσωρεύσει πάνω από τα 1-1,05 ευρώ προκειμένου να κινηθεί αργότερα προς τα 1,2 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς φάνηκε και αυτή «κουρασμένη», αλλά κατάφερε να πιάσει τα 1,4 ευρώ. Η ΕΤΕ πολύ ισχυρή και πάλι κινήθηκε προς τα 3,2 ευρώ, αφήνοντας ως «μακρινό παρελθόν» τα 2,8 ευρώ που είχε στα τέλη Δεκεμβρίου. Πολύ καλή συνεδρίαση για την Alpha Bank που βρίσκεται στα 1,23 ευρώ και... στεναχώρησε όσους την αγνόησαν όταν υποχώρησε προ 3 εβδομάδων στα 1,05 ευρώ.

ΟΤΕ

Για τον ΟΤΕ ο Καγκελάριος σας είχε πει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι κινείται προς τα 17 ευρώ. Πιθανότατα μέχρι τέλος της εβδομάδας να έχει πετύχει τον στόχο.

Γενικότερα, εάν κρίνουμε από την τεχνική του συμπεριφορά (άνοδο + όγκοι συναλλαγών + διακύμανση), είναι ίσως το καλύτερο blue chip Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Μυτιληναίος

Προ 3 συνεδριάσεων η μετοχή της Μυτιληναίος δοκιμαζόταν κάτω από τα 15 ευρώ και αίφνης βρίσκεται στα 15,65 ευρώ.

Αν δεν υπάρξει συσσώρευση πέριξ των 15,5 ευρώ, τότε σύντομα θα τη δούμε πάνω από τα 16 ευρώ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι προετοιμάζεται κάποια κίνησε σε θέματα ενέργειας στο εξωτερικό.

Jumbo

Με εξαίρεση δύο πτωτικές συνεδριάσεις από την αρχή του χρόνου που έμοιαζαν ως συνεδριάσεις που «διώχνουν τους άπιστους» η μετοχή της Jumbo έχει πάει «τρένο» από τα 12,5 ευρώ μέχρι και τα 14,3 ευρώ.

Καθοριστικές οι επαφές της διοίκησης του ομίλου με ξένους επενδυτές και η διανομή ικανοποιητικού μερίσματος.

Fourlis

Η συμφωνία που έκανε η Fourlis για το εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό ήταν καθοριστική και άλλαξε την τάση στη μετοχή. Από την συσσώρευση κάτω από τα 3,5 ευρώ λόγω φόβων για lockdown και προβλημάτων της πανδημίας, η μετοχή ξεκίνησε ράλι, καταγράφει άνοδο πάνω από 20% και κινείται προς τα 4,5 ευρώ.

Πηγαίνει καλά στα Βαλκάνια και στη Κύπρο, ευελπιστεί σε σημαντική ανάκαμψη και στην Ελλάδα όταν βελτιωθεί η κατάσταση με την πανδημία. Σήμερα είχε και αυξημένους όγκους συναλλαγών.

ΑΔΜΗΕ

Μία αγαπημένη μετοχή για αρκετούς θεσμικούς επενδυτές λόγω της υψηλής ανελαστικότητας που εμφανίζει το αντικείμενο (δίκτυο ηλεκτρισμού), υψηλής παγιοποίησης και μεγάλης ρευστότητας.

Ωστόσο, χρηματιστηριακά η μετοχή δεν έχει δώσει ακόμη δείγματα μεγάλης ανόδου, όπως για παράδειγμα έκανε η μετοχή της ΔΕΗ.

Με το νέο Δεκαετες Πρόγραμμα Ανάπτυξης (2023-2032), συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει δυναμικά το επενδυτικό του πρόγραμμα, το οποίο έχει εμπροσθοβαρή σχεδιασμό, καθώς περισσότερα από τα μισά κεφάλαια θα επενδυθούν έως το 2026, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία.

Eυρώ / δολάριο

Κινητικότητα έχουμε στους επενδυτές στο F/X, ανάμεσα σε ευρώ και δολάριο. Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, στις 10 Ιανουαρίου, στην Ευρώπη διαμορφωνόταν περί τα 1,1327 δολάρια, με αποτέλεσμα το ευρώ να σημειώνει, από τις αρχές του έτους, απώλειες έναντι του δολαρίου (0,4%), ενώ διαπραγματευόταν υψηλότερα κατά 9,5%, συγκριτικά με το χαμηλό που είχε καταγράψει στις 3 Ιανουαρίου 2017 (USD 1,0342).

Λιανικό Εμπόριο στην Ελλάδα στο δ' τρίμηνο ( Εurobank research)

Tα τρέχοντα θετικά στοιχεία στις πωλήσεις λιανικού εμπορίου και στη μεταποιητική παραγωγή, δύνανται να αντισταθμιστούν σε έναν βαθμό από τις αντίστοιχες παρατηρήσεις των επόμενων μηνών λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψιν τη σχετικά καλή επίδοση των δημοσιευθέντων δεικτών υψηλής συχνότητας για το 4ο τρίμηνο 2021, οι επιπτώσεις των διαταραχών της μετάλλαξης Ομικρον και της ανόδου του πληθωρισμού είναι πιθανόν να καταγραφούν κυρίως στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του 1ου τριμήνου 2022 και λιγότερο στα αντίστοιχα του 4ου τριμήνου 2021.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα επόμενα τρίμηνα αναμένουμε και μια προσαρμογή προς τα κάτω της συνιστώσας της μεταβολής των αποθεμάτων, λόγω της υψηλής συσσώρευσης κατά τη διάρκεια του 2021.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ