Φιλότιμη προσπάθεια έκανε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να ακολουθήσει το χρηματιστηριακό πάρτι των διεθνών αγορών σε Ευρώπη και Αμερική. Αν δούμε το ισοζύγιο κερδισμένων - χαμένων, μάλλον το κατάφερε αφού ήταν 79 ανοδικές μετοχές και 32 πτωτικές. Αν δούμε όμως τον Γενικό Δείκτη, η εικόνα είναι μάλλον αποκαρδιωτική. Φαίνεται άλλωστε από τα 27 εκατ. ευρώ συναλλαγές. Ο Καγκελάριος σας έχει πει να μην παρακολουθείτε τον Γενικό Δείκτη, αλλά να εστιάζετε σε τίτλους.
Αμερικανικές αγορές
Όταν φτάνεις σε ιστορικά υψηλά στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, πρέπει να είσαι ή πολύ τυχερός ή να έχεις πολύ θετικό περιβάλλον. Ειδικά για τις αμερικανικές μετοχές συμβαίνουν και τα δύο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον αμερικανικό πληθωρισμό (τρέχει πάνω από 7%), οι Αμερικανοί θεωρούν ότι θα τον αντιμετωπίσουν μέσω χρηματιστηριακής ανόδου. Γι' αυτό δεν ασχολούνται με κρατικά ομόλογα που πλέον έχουν αρνητικές πραγματικές αποδόσεις. Για την ιστορία, ο Dow Jones οδεύει πλέον πάνω από τις 36.500 μονάδες, ο S&P 500 προς τις 4.800 μονάδες και ο Nasdaq προς τις 16.000 μονάδες. Υποθέτουμε ότι όσοι έβλεπαν «καταστροφές» στα χρηματιστήρια θα έχουν πάθει κατάθλιψη...
Apple: 3 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση
Η Apple είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που έφτασε στα 3 τρισ. δολάρια (ναι, σωστά διαβάσατε) κεφαλαιοποίηση μετά και τη χθεσινή άνοδο κατά 2% περίπου της μετοχής (πλησιάζει τα 190 δολάρια/μετοχή). Η κεφαλαιοποίηση της Apple αντιστοιχεί περίπου στο ΑΕΠ της Γαλλίας ή της Βρετανίας, είναι λίγο χαμηλότερη από το ΑΕΠ της Γερμανίας.
Ακίνητα - Real Estate (Διεθνώς) / O αντίπαλος του πληθωρισμού
Σε ό,τι αφορά το θέμα της παγκόσμιας εκτίναξης του πληθωρισμού, οι αγορές θεωρούν ότι η άνοδός του αντιμετωπίζεται με στροφή προς τα ακίνητα. Οι άνω των 50 ετών αναγνώστες θα θυμάστε το επενδυτικό σλόγκαν των γονιών και των παππούδων σας «Κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη». Το μότο αυτό προήλθε από την εκτίναξη του πληθωρισμού από την Κατοχή μέχρι και τη δεκαετία του '70. Κάτι αντίστοιχο σκέφτονται τώρα διεθνώς οι επενδυτές. Προσέξτε την πορεία των μετοχών real estate.
Ευρωπαϊκές αγορές - January Effect
Η σημαντική άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2022 δείχνει ότι μάλλον υπολογίζουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη με κάποιες μορφές επαναγοράς ομολόγων μέχρι τις αρχές του 2023, δηλαδή έναν χρόνο από σήμερα. Όσοι προλάβουν λοιπόν το χρηματιστηριακό ράλι. Προς το παρόν, το γαλλικό χρηματιστήριο (δείκτης CAC) και το ιταλικό (δείκτης MIB) κινούνται σε ιστορικά υψηλά. Περιμένουμε τη δεύτερη συνεδρίαση της χρονιάς για να δούμε εάν θα συνεχιστεί η (παραδοσιακή) άνοδος του Ιανουαρίου, το λεγόμενο January Effect.
ΟΤΕ
Ανοδικά ξεκίνησε και το 2022 η μετοχή του ΟΤΕ, συνεχίζοντας το ράλι ανόδου που είχε ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου. Με τη χθεσινή άνοδο 1,69% έφτασε στα 16,5 ευρώ και βάζει στόχο τα 17 ευρώ. Διαφωνεί κανείς ότι αποτελεί, αυτή την περίοδο, την πιο hot μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης;
Eurobank
Από τις τραπεζικές μετοχές, η Eurobank είχε μία καλή εικόνα χθες καθώς αυξήθηκε κατά 1,53%, πάνω από τα 0,9 ευρώ, και με το 10% των συνολικών συναλλαγών (που ήταν πενιχρές ούτως ή άλλως). Η τράπεζα είχε προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τις τιτλοποιήσεις της την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια από τη στιγμή που μπορεί να διανείμει μέρισμα.
ΕΤΕ
Η αντίσταση των 3 ευρώ / μετοχή φαίνεται ότι είναι πολύ ισχυρή. Έτσι η μετοχή βρέθηκε να χάνει κάποια από τα κέρδη της τελευταίας εβδομάδας του Δεκεμβρίου και υποχώρησε προς τα 2,9 ευρώ. Εξακολουθεί να απέχει μόλις 3,5% από τα 3 ευρώ και οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου η υπέρβασή τους. Τεχνικά είχε μία πολύ καλή κίνηση κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 2021 και πλέον συσσωρεύει πριν κάνει την επόμενη υπέρβαση.
Jumbo
Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών είναι η καλύτερη (παραδοσιακά) περίοδος για τις πωλήσεις της Jumbo και θα ενισχύσει την ήδη μεγάλη ρευστότητά της ενόψει της δύσκολης χρονιάς 2022. Έχει τάξει και μερίσματα σε ξένα χαρτοφυλάκια και έτσι θα την παρακολουθούν από κοντά. Τώρα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά θέματα που δημιουργήθηκαν, η συζήτηση είναι πολιτική και μεγάλη και ο Καγκελάριος δεν θέλει να την ανοίξει δημοσίως.
Φουρλής
Μια μετοχή που είχε μείνει κάπως πίσω όσο διάστημα διαρκούσε η πανδημία, αλλά φαίνεται ότι ξεκινά το 2022 με τις προσδοκίες του ομίλου να εκτοξεύσει πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Προσέξτε λίγο την κεφαλαιοποίησή της και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα της χρήσης.
Ιντραλότ
Έκλεισε τη χρονιά με μεγάλη ετήσια άνοδο και ξεκινά εξίσου δυναμικά το 2022. Ετοιμάζει μεγάλα σχέδια για την εξωστρέφειά της και τη δράση της στο εξωτερικό που θα τα δείξει άμεσα.
ΕΛΠΕ
Εγκρίθηκε και από τις Αρχές η διάσπαση της «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών και σύσταση νέας ανώνυμης εταιρείας. Η μετοχή βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι που ξεκίνησε από τα 5 ευρώ περίπου και έχει φτάσει αισίως στα 6,3 ευρώ, δηλαδή περίπου 26%. Διόλου άσχημα -και έπεται συνέχεια...
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.