Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες (ιδιαίτερα στη FED απ' όπου αναμένονταν δηλώσεις) και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη που επηρεάζουν την τιμή του φυσικού αερίου κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και Αμερική.
Στην Αμερική οι δείκτες ξεκίνησαν με ήπια υποχώρηση και η πορεία τους οποίας θα εξαρτηθεί από τις δηλώσεις της FED. Στην Ευρώπη είχαμε μεικτές τάσεις στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αν και ξεκίνησε με αισιοδοξία ο Γεν. Δείκτης κρατήθηκε για μία ώρα πάνω από τις 900 μονάδες, δεν είχε την απαραίτητη δύναμη να διατηρηθεί σε ανοδικά επίπεδα. Μετά το πρώτο δίωρο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε όχι μόνο κάτω από τις 900 μονάδες, αλλά κάτω και από τα επίπεδα της Παρασκευής και, μάλιστα, προς τα χαμηλά ημέρας, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τον πληθωρισμό, την εξέλιξη της πανδημίας, τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη.
Παρά την επιβεβαιωμένη βελτίωση της ανάκαμψης στην Ελλάδα, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και διακριτικών ρευστοποιήσεων. Οπως έχουμε αναφέρει, εάν δεν βρεθούν σε επίπεδο σταθερότητας τα ξένα χρηματιστήρια, οι περιφερειακές αγορές, όπως η ελληνική, δεν πρόκειται να ανακάμψουν.
Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, αντίσταση από τον ΟΤΕ
Ο τραπεζικός κλάδος αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευάλωτος και παρέσυρε σε χαμηλότερα επίπεδα την χρηματιστηριακή αγορά, παρά την αντίσταση-αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 887,96 μονάδες με υποχώρηση 1,19%. Η αξία συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, στα 42,9 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν έντονα πτωτικό με 23 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 89 πτωτικά.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν μετά τα μισά της συνεδρίασης στις τραπεζικές μετοχές και άλλαξαν την εικόνα της αγοράς. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-1,38%) % και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,45%).
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (0,26%), Πρώτων Υλών (0,05%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-2,4%), Πετρελαικών (-1,78%), Χρηματοοικονομικών (-1,66%), Ταξιδίων (-1,62%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΤΕ, Jumbo , Eurobank. Mε εξαίρεση τη μετοχή του ΟΤΕ που συνέχισε την ανοδική της πορεία προς τα 16 ευρώ και προσπάθησε να αντισταθμίσει την τραπεζική υποχώρηση, ελάχιστοι τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κατάφεραν να αντισταθούν στην πτώση.
Οι κεντρικές τράπεζες κρατούν το «κλειδί» των εξελίξεων
Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο είναι αυτές που κρατούν το «κλειδί» των εξελίξεων. Θα προσπαθήσουν να αντισταθούν στις πληθωριστικές πιέσεις που εντείνονται ή θα κοιτάξουν να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη;
Οι επιλογές τους θα κρίνουν και την βραχυπρόθεσμη αλλά και μεσοπρόθεσμη πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!