Σταθεροποιητικά ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές, ήπια πτωτικά συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές μία ημέρα μετά την ξέφρενη άνοδο των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο λόγω της πεποίθησης ότι η μετάλλαξη Ομικρον δεν θα είναι χειρότερη από τη Δέλτα, αλλά και λόγω των θετικών μακροοικονομικών ειδήσεων σε ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα.
Ενδεικτική των θετικών ειδήσεων ήταν και η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Γαλλίας ότι η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις και θα διαμορφωθεί στο 6,7%. Επίσης, οι επιχειρηματικές ειδήσεις σε Ευρώπη και Αμερική είναι καλές, ειδικά στους τεχνολογικούς κλάδους. Ωστόσο, τα χρηματιστήρια κινούνται με εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και μετά την άνοδο ακολουθούν συνήθως πτωτικές συνεδριάσεις.
Το ελληνικό χρηματιστήριο διαφοροποιήθηκε κάπως από την ευρωπαϊκή τάση και κινήθηκε ήπια ανοδικά με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται την αρχή της συνεδρίασης στις 895 μονάδες, να υποχωρεί οριακά στο μεσοδιάστημα και να κλείνει στις 892,92 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης με άνοδο 0,92%.
Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή και μετά από ένα μικρό φορτσάρισμα προς το τέλος της συνεδρίασης κατάφερε και έκλεισε στα 50 εκατ. ευρώ. Ισορροπημένο ήταν και το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 56 μετοχές να κινούνται ανοδικά και 54 πτωτικά.
Μεικτές τάσεις είχαμε και στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ήπια άνοδο είχαν και αρκετοί leaders της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,02%, ο δείκτης FTSE Mid Cap είχε άνοδο 0,69%.
Στους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,32%), Εμπορίου (1,32%), Πρώτων Υλών (0,85%), Κατασκευών-Υλικών (0,49%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,10%), Τροφίμων-Ποτών (-0,71%), Τεχνολογίας (-0,65%), Ταξιδιών Αναψυχής (-0,57%).
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος και η Εurobank.
O Γενικός Δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 892 μονάδες και διατήρησε ζωντανή την ελπίδα ανόδου προς τις 900 μονάδες είτε μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις, είτε την ερχόμενη εβδομάδα.
Το ζητούμενο είναι να συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και οι ξένες αγορές, να υπάρχουν θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας και να βγαίνουν και θετικές ειδήσεις σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες επιχειρήσεις.
Οι χρηματιστηριακές αγορές αναμένουν νέες δηλώσεις από τους Κεντρικούς τραπεζίτες σε ό,τι αφορά τα θέματα του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της ανάπτυξης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!