Δεν κατάφερε να ακολουθήσει την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο, τελικά, ούτε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ούτε σε επίπεδο μετοχών.
Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν από την αρχή ανοδικά και ενισχύθηκαν από την άνοδο των αμερικανικών δεικτών, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με μία οριακή άνοδο πέριξ των 880 μονάδων, αλλά τελικά δεν κατάφερε να κρατήσει ούτε το θετικό πρόσημο στο τέλος της συνεδρίασης.
Εκλεισε με οριακή αρνητική μεταβολή (-0,1%) στις 878,34 μονάδες. Χαμηλή αξία συναλλαγών στα 48,58 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 41 ήταν ανοδικές και οι 77 πτωτικές. Είχαμε, δηλαδή, και πολύ έντονο αρνητικό ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων μετοχών.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποτίμησε ούτε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (13,4%) που είχε το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο και σε επίπεδο όγκου το διάστημα αυτό ξεπέρασε και τα επίπεδα του 2019.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε οριακά, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχθηκε η μεσαία κεφαλαιοποίηση (FTSE Mid Cap), η οποία υποχώρησε κατά 1,3%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα Τρόφιμα-Ποτά (2,35%), λόγω ανοδικής αντίδρασης της μετοχής της Coca Cola HBC, τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,6%) και οι Τηλεπικοινωνίες (0,71%). Πτωτικά κινήθηκαν το Εμπόριο (-1,87%), οι Τράπεζες (-1,16%), οι Πρώτες Ύλες (-0,91%).
Το ελληνικό χρηματιστήριο αφού δεν αντέδρασε και σήμερα, σε μία μάλλον καλή ημέρα διεθνώς και με καλές ειδήσεις στο εσωτερικό, δείχνει ότι έχει μπει σε κύκλο εσωστρέφειας. Η αντίσταση παραμένει στις 900 μονάδες και η στήριξη στις 855 μονάδες. Εάν δεν αλλάξει το κλίμα στο εξωτερικό είναι πιθανό να δούμε μία ανοδική προσέγγιση των 890 μονάδες αυτή την εβδομάδα. Αν αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές επί τα χείρω, τότε πιθανότατα θα δούμε δοκιμασία των στηρίξεων των 860 μονάδων.
Στις διεθνείς αγορές, φαίνεται ότι η μετάλλαξη Ομικρον έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις των μετοχών και έχουμε ξεφύγει από τον αρχικό πανικό. Μετά από μία διόρθωση στον MSCI World index της τάξης περίπου του 5%, οι μεγάλες αγορές δείχνουν να ισορροπούν με εναλλαγές στα παρόντα επίπεδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!