Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ξεπέρασαν τον πήχη του 2019 το κέρδη των εισηγμένων στο 9μηνο

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Θεαματική αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας, πολύ ισχυρή αύξηση κερδών προ φόρων και σταθεροποιητική εικόνα στους τζίρους έδειξαν οι εισηγμένες στο 9μηνο 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η BETA ΑΧΕΠΕΥ.

Οι εισηγμένες ολοκλήρωσαν σε ποσοστό άνω του 90% τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μηνου και τα αποτελέσματα αυτά αποδείχθηκαν καλύτερα των αναμενομένων. Η εικόνα των μεγεθών των εισηγμένων στο 9μηνο 2021 ήταν ασύγκριτα καλύτερη του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, που επλήγη από ένα σκληρό lockdown και ένα «νεκρό» τουριστικά καλοκαίρι.

Ρεκόρ το 9μηνο του 2019

Το πλέον όμως ευχάριστο για τις εισηγμένες ήταν ότι η εικόνα τους ήταν καλύτερη ακόμη και από το 9μηνο του 2019, της καλύτερης χρονιάς από το 2015 και μετά. Έτσι κατά κάποιο τρόπο, μπορούμε να πούμε ότι το 9μηνο 2021 (και με αρκετό ρίσκο ολόκληρη η χρήση) όχι μόνο ξεπέρασε τον 'χαμηλό πήχη' του 2020 αλλά και τον 'υψηλό πήχη' του 2019 που ήταν το ζητούμενο.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με το 9μηνο 2019, το φετινό διάστημα καταγράφηκε περιθώριο EBITDA 14,27% αυξημένο κατά 1,71% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019. Σε ότι αφορά τους τζίρους, στο 9μηνο 2021 οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 41 δισ. Ευρώ έναντι 42,337 δισ. Ευρώ στο 9μηνο 2019, καταγράφοντας μία οριακή υστέρηση της τάξης του 3%.

Σε επίπεδο εταιρειών, το 58,3% των εταιρειών που δημοσίευσαν αποτελέσματα 9μηνου είχαν υψηλότερο τζίρο σε σχέση με το 2019. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι κάποιες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν κατάφεραν να φτάσουν στα επίπεδα του 2019 ενώ πολλές εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν πολύ καλύτερα συγκριτικά με το 9μηνο 2019. Επίσης το 67,2% των εισηγμένων εταιρειών ανακοίνωσαν καλύτερα λειτουργικά κέρδη στο 9μηνο 2021 σε σχέση με το 9μηνο 2019.

Ισχυρή οχύρωση έναντι της κρίσης και του πληθωρισμού

Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε αυτή την περίοδο είναι το γεγονός ότι τα καλά μεγέθη του 9μηνου 2021 μπορουν να χρησιμεύσουν για 'οχύρωση' των εισηγμένων εταιρειών έναντι μία απρόβλεπτης εξέλιξης της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών του πληθωρισμού.

Η κερδοφορία σε ότι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις για το 2021 δείχνει διψήφια ποσοστά ανόδου σε σχέση με το 2020. Όμως ο πληθωρισμός «τριμάρει» τα περιθώρια κέρδους από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον. Οι επιχειρήσεις μέχρι τέλος του 2021 θα απορροφήσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους εις βάρος του τελικού αποτελέσματος. Με απλά λόγια, θα μειώσουν τα κέρδη τους και τα μερίσματα προς τους βασικούς μετόχους.

Όμως ο πληθωρισμός θα κρατήσει για αρκετό διάστημα με αποτέλεσμα σε κάποια φάση να αναγκαστούν να περάσουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους και τα διαφυγόντα κέρδη προς τους πελάτες τους με κόστος σε μείωση πελατείας. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εταιρείες προχωρούν σε:

  1. Aναζήτηση εναλλακτικών επιλογών σε θέματα ενεργειακού κόστους
  2. Επιμερισμό του κόστους λειτουργίας και σε άλλους τομείς της δραστηριότητας
  3. Περιορισμό μη ανελαστικών διαδικασιών
  4. Διεύρυνση μεριδίων αγοράς και προμηθευτών ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση
  5. Μείωση ή εξάλειψη μερισμάτων και αύξηση αποθεματικών ενόψει 2022.

Θα αγγίξει το 5% στο τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός στην Ελλάδα;

Με τους ρυθμούς που τρέχει ο πληθωρισμός πιθανότατα θα δούμε αύξηση στο 5% μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο έχει αρχίσει να υποχωρεί κάπως. Αυτό σημαίνει ότι το αρχικό ενεργειακό κόστος έχει μεταφερθεί στις ενδιάμεσες αλυσίδες παραγωγής και δημιουργεί προβλήματα.

Πανευρωπαικό πρόβλημα ο πληθωρισμός

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, πιθανότατα έχοντας κορυφωθεί πριν από την βραδεία πτώση που θα τον διατηρήσει στα υψηλά για μεγάλο μέρος του επομένου έτους, αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο στο 4,9% τον Νοέμβριο, μακράν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, από το 4,1% τον προηγούμενο μήνα και από τοι 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν αλλά ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, ήταν υψηλότερα του 2%, υποδηλώνοντας ταχεία άνοδο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,3%, ενώ η μεταβολή σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,6%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ