To ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η «ευρωπαϊκή έκπληξη» κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές κινούνταν είτε σταθεροποιητικά είτε καθοδικά, το ελληνικό χρηματιστήριο χάρη σε ένα τραπεζικό ξέσπασμα κατάφερε να σπάσει τα επίπεδα των 710 μονάδων και μάλιστα με ικανοποιητικές συναλλαγές. Να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.
Οι 4 τραπεζικές μετοχές των συστημικών τραπεζών συν η τιτλοποίηση mezzanino (δάνεια μεσαίας τιτλοποίησης) της Eurobank (Cairo) που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκαν έντονα ανοδικά εξαιτίας των ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος που διαφαίνονται στον ορίζοντα. Επιπλέον όπως εκτιμούν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι τα θετικά αποτελέσματα του γ' τριμήνου σε συνδυασμό με τις κινήσεις μείωσης των NPL's που κάνουν οι τράπεζες, επιτρέπουν αισιοδοξία για τους τραπεζικούς ισολογισμούς στο τέλος του χρόνου και για μία καλύτερη χρονιά το 2021. Το σημαντικότερο όμως χρηματιστηριακά είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε σημαντική απόκλιση από τον μέσο όρο ανόδου των υπόλοιπων μη χρηματοοικονομικών μετοχών του FTSE Large Cap. Συνεπώς κάποιοι επενδυτές (ξένοι κυρίως) σπεύδουν να επωφεληθούν από την διαφορά αυτή και να τοποθετηθούν στις τράπεζες ενόψει μελλοντικών εξελίξεων.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε εύκολα τις 710 μονάδες που ήταν μία τεχνική αντίσταση και με αυξημένες συναλλαγές στα 80 εκατ. ευρώ έκλεισε στις 726,92 μονάδες με άνοδο 3,08%. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 76 έκλεισαν ανοδικά και οι 30 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι των Τραπεζών (5,2%), Ταξιδιών Αναψυχής (4,69%) λόγω της Aegean, Πετρελαίου-Αερίου (4,61%) λόγω της μετοχής της Motor Oil και Κατασκευών (3,82%) λόγω της μετοχής της Ελλάκτωρ. Πτωτικά κινήθηκε μόνο ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (-0,62%).
Ενδιαφέρει: Το μεγάλο στοίχημα του Δεκεμβρίου
Η χαλάρωση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου που εξαγγέλθηκε σήμερα αποτελεί μία σημαντική υγειονομική και επιχειρηματική δοκιμασία. Υγειονομική γιατί ουδείς επιθυμεί να έχουμε ένα τρίτο κύμα εξάπλωσης της COVID 19 και επιχειρηματική γιατί οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να καλύψουν μέρος των χαμένων εσόδων της περιόδου του δεύτερου εγκλεισμού (lockdown).
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, το 2020 ουσιαστικά θα κλείσει με σημαντικά προβλήματα ταμειακής υστέρησης για την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα, το πως θα εξελιχθεί γι' αυτές το α' τρίμηνο 2021 θα εξαρτηθεί κατ' αρχήν από τις υγειονομικές καταστάσεις και δεύτερον από τις εισροές κεφαλαίων από τις τράπεζες στο σύστημα.