H μεταβλητότητα στις αγορές ήταν παρούσα εδώ και μήνες. Η εμφάνιση από την προηγούμενη Παρασκευή της νέας μετάλλαξης δείχνει να την κορυφώνει. Οι συνεδριάσεις εναλλάσσουν πρόσημο από την μία μέρα στην άλλη και ενδεχομένως μέσα στην ημέρα. Κάπως έτσι και σήμερα, η πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου δείχνει ότι οι ευρωπαικές αγορές θα κινηθούν τώρα ανοδικά μετά τη χθεσινή υποχώρηση.
Την ίδια πορεία ακολούθησε από την προηγούμενη Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο (εναλλαγές θετικών και αρνητικών συνεδριάσεων) και ίσως σήμερα έχει σειρά μία θετική συνεδρίαση. Αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα 9μηνου των εισηγμένων αποτελούν μία καλή βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί μία θετική συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Μεταβλητότητα και στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ο Γενικός Δείκτης , κατά το τελευταίο ημίωρο της χθεσινής συνεδρίασης, κατέγραψε μία έντονη ανοδική κίνηση με αύξηση συναλλαγών (σε ΟΤΕ και ΔΕΗ ιδιαίτερα) και έκλεισε στο υψηλό ημέρας στις 867,71 μονάδες μειώνοντας την αρχική υποχώρηση. Εάν καταφέρει να προσεγγίσει πάλι τα επίπεδα άνω των 870 μονάδων θα είναι μία καλή έναρξη του Δεκεμβρίου. Οι προσδοκίες μεγάλης ανόδου, έχουν μειωθεί λόγω της παράλλαξης αλλά και της (αναμενόμενης) ανόδου του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους.
Η κατάσταση στην οικονομία δεν μοιάζει ιδανική για μεγάλα χρηματιστηριακά ράλι αλλά λόγω της μεταβλητότητας εκτονώνονται οι πιέσεις που υπάρχουν. Αρκετοί αναλυτές σε Αμερική και Ευρώπη θεωρούσαν μέχρι τον Νοέμβριο ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει ένα βίαιο ράλι που θα προσγειώσει τις αποτιμήσεις σε 10-20% χαμηλότερα επίπεδα.
Η μετάλλαξη ήταν η αφορμή για μία καλή διόρθωση (και όχι βίαια) στις ξένες αγορές. Στο ελληνικο χρηματιστήριο βρισκόμαστε περίπου 3% χαμηλότερα από τα υψηλά έτους και μάλλον – τηρουμένων των αναλογιών- δεν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι.
Στις 870 μονάδες ξεκινησε ο Γεν. Δείκτης
Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι εστιασμένη κατ' αρχήν στην πορεία των ξένων αγορών και δεύτερων σε μετοχές που τα αποτελέσματα 9μηνου αιτιολογούν μία ανοδική κίνηση. Και πάλι οι 4 τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο προσκήνιο έχοντας 'ανοίξει τα χαρτιά τους' σε ότι αφορά την οργανική τους κερδοφορία, την πορεία των NPL's και NPE's τους , την κεφαλαιακή τους επάρκεια, στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, ο ΟΤΕ είχε μία πολύ στιβαρή παρουσία στις πτωτικές συνεδριάσεις και με μεγάλους όγκους συναλλαγών, ο ΟΠΑΠ ακολουθεί την αγορά, για τον Μυτιληναίο εκφράζονται από διεθνείς οίκους (S&P) οι καλύτερες εκτιμήσεις για το 2022, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ επηρεάζονται από τις τιμές του πετρελαίου, η ΔΕΗ ουσιαστικά ξεκαθαρίζει τον οικονομικό της ορίζοντα βγάζοντας μεν κάποιες ζημιές οι οποίες προέρχονται από προβλέψεις και από την εκτίναξη του κόστους ενέργειας.
Σε momentum βρίσκεται η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με καλά αποτελέσματα, η Ιντραλοτ, η Jumbo μπαίνει στην καλύτερη περίοδο του έτους για τις πωλήσεις της, η Lamda Development δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί υψηλότερα ενώ μετοχές τεχνολογίας (πληροφορικής και λογισμικών εφαρμογών) φαίνεται ότι αποκτούν και αυτές δυναμική ανεξάρτητα κεφαλαιοποίησης. Επίσης πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έδειξαν ότι έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα του 2020 και τείνουν να ξεπεράσουν και το 2019 σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Τελικά η κατάσταση στις εισηγμένες να μην είναι τόσο άσχημη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!