Με εβδομαδιαία πτώση 6,13% ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης. Μία πτώση περίπου 60 μονάδων που αποτελεί την ισχυρότερη εβδομαδιαία πτώση μέσα στο 2021. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στις 858,93 μονάδες και κινείται κοντά στις στηρίξεις των 855 μονάδων.
Η Δευτέρα θα είναι ακόμη μία καθοριστική μέρα, καθώς εάν σπάσουν και αυτές οι στηρίξεις, ο Γενικός Δείκτης θα βρεθεί προς τις 820 μονάδες. Πάντως παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς μάς είπαν ότι πιθανότατα εάν πιεστούν οι αποτιμήσεις λίγο ακόμη τη Δευτέρα, ίσως από την Τρίτη βγουν αγοραστές.
Σε τελική ανάλυση, πάντα τα Σαββατοκύριακα λειτουργούν εκτονωτικά σε τέτοιες συγκυρίες. Εκτός από τη βίαια πτώση, ανησυχητικός ήταν και ο μεγάλος όγκος συναλλαγών στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Σαν κάποιοι να ήθελαν να ξεφορτωθούν τις ελληνικές μετοχές τους.
Παράγωγα στον FTSE Large Cap
Αυξήθηκαν θεαματικά τα παράγωγα συμβόλαια στον δείκτη FTSE Large Cap κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Στις χρηματιστηριακές (τραπεζικές και ανεξάρτητες) είχαν σπάσει τα τηλέφωνα από «μεγάλους πελάτες» -ιδιώτες και επιχειρήσεις- που ήθελαν κυρίως να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους και κάποιοι να κερδοσκοπήσουν. Βλέπετε, τώρα είχαν την εμπειρία του Μαρτίου 2020 και μπορούσαν να φυλαχτούν από τις κακοτοπιές.
Oμόλογα
Σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα φανεί εάν τα ομόλογα θα έχουν την παλιά κλασική τους χρησιμότητα. Να χρησιμεύσουν ως «καταφύγια επενδύσεων» στις χρηματιστηριακές κρίσεις. Προσωπικά αμφιβάλλω. Με τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, τα ομόλογα έχουν ξεθωριάσει.
«Deja vu» Mαρτίου 2020 στις αγορές, μόνο που η συνέχεια είναι δύσκολη
Η εμφάνιση της αφρικανικής μετάλλαξης (ονομάστηκε τελικά Omicron) στην Ευρώπη αιφνιδίασε την υφήλιο, καθώς όσο ήταν περιορισμένη στην Αφρική ουδείς έδινε σημασία. Ένα νέο φαινόμενο αλαζονείας των «πλουσίων κρατών» έναντι της φτωχής ηπείρου. Τελικά, στο πρώτο κρούσμα που φάνηκε στο Βέλγιο όλοι ξανάζησαν ως deja vu τον Μάρτιο του 2020. Μόνο που οι λαοί και τα κράτη είναι κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια τόσων μηνών, ενώ σε οικονομικό επίπεδο οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει το «οπλοστάσιό τους». Ναι, θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά μέχρι πότε; Αντέχει ο κοινοτικός προϋπολογισμός υπέρβαση μετά το καλοκαίρι του 2022; Και εάν βγουν νέες μεταλλάξεις; Οι οικονομίες δεν αντέχουν νέα lockdown.
Η μεγάλη πτώση των διεθνών αγορών
Ο Dow Jones από τα μισά της συνεδρίασης διαπραγματευόταν μειωμένος κατά 900 μονάδες περίπου, δηλαδή με απώλειες πάνω από 2,5%, στις 34.759 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο 2020 σύμφωνα με το CNBC. Ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 2,29%, στις 4.590 μονάδες περίπου. Στην Ευρώπη που υποδέχθηκε την αφρικανική μετάλλαξη μέσα στο έδαφός της (Βέλγιο), ο Eurostoxx υποχώρησε κατά 4,89%, στις 4087 μονάδες, ο γερμανικός DAX μειώθηκε κατά 4,10%, στις 15.267 μονάδες, ο βρετανικός FTSE διαμορφώθηκε στις 7.046 μονάδες με υποχώρηση 3,6% και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 4,89%, στις 6.729 μονάδες. Όπως βλέπουμε, ελεύθερη πτώση μετοχών και δεικτών είχαν και οι ξένες αγορές, και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από την πτώση του Γενικού Δείκτη. Η διαφορά όμως είναι ότι αυτές διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά τους, ενώ εμείς ούτε καν από τα υψηλά έτους.
Εθνική Τράπεζα
Σε εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η ΕΤΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 9μήνου που, όπως είχαμε επισημάνει τις προηγούμενες ημέρες, ήταν καλά. Η μετοχή βέβαια είχε ήδη υποχωρήσει πάνω από 4% στο τέλος της συνεδρίασης.
Σε επίπεδο κερδοφορίας, η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο πρώτο μισό του έτους επιταχύνθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, με τα οργανικά κέρδη να σημειώνουν αύξηση κατά 20% περίπου για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, ανερχόμενα σε 134 εκατ. ευρώ, με ισχυρή ανάκαμψη στα έσοδα, καθώς και εντυπωσιακή περιστολή στις λειτουργικές δαπάνες και τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Τα οργανικά κέρδη για το εννεάμηνο 2021 κατέγραψαν αύξηση κατά 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκαν σε 8% περίπου επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Σημειωτέον ότι η καθαρή επέκταση των δανείων για το 2021 μέχρι στιγμής προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, επίδοση που συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων, αν όχι η καλύτερη, στον τραπεζικό κλάδο, με τις υψηλές εκταμιεύσεις δανείων να αντισταθμίζουν την πρωτοφανή αναχρηματοδότηση από την αγορά ομολόγων. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τόσο από οργανικά μέσα όσο και μέσω συναλλαγών, που είχε θετικό αντίκτυπο στην κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ, σε συνδυασμό με την ισχυρή κερδοφορία, ώθησε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε υψηλότερα επίπεδα, στο 17,8% και 19% περίπου σε επίπεδο CET1 και Συνολικού Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίπτωσης από την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Eurobank
Η Eurobank είχε ανακοινώσει την Πέμπτη (μία μέρα πριν από την ΕΤΕ) τα αποτελέσματα του 9μήνου, στα οποία έκανε εντύπωση η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 7% αλλά και η οργανική κερδοφορία πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ. Όμως, όπως σας είπαμε, σε τέτοιες συγκυρίες οι αγορές δεν βλέπουν, δεν ακούν. Κινούνται με την ψυχολογία της αγέλης. Η μετοχή της Eurobank υποχώρησε χθες κατά 5% περίπου, κάτω από τα 0,90 ευρώ. Και εδώ περιμένουμε αντίδραση τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
ΟΤΕ
Είχε ίσως την ηπιότερη πτώση από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το market making της μετοχής λειτούργησε αρκετά καλά, αλλά και οι ξένοι επενδυτές μάλλον διακράτησαν μεγάλες θέσεις. Μαθαίνουμε ότι ο όμιλος έχει ένα καλό νέο που θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Να δούμε εάν θα τον ευνοήσει η συγκυρία.
Coca Cola HBC
Ούτε η μετοχή της παραδοσιακά «αντιθετικής» μετοχής (αντίθετα στην τάση) Coca Cola HBC κατάφερε να αποφύγει τη μοιραία βίαια διόρθωση. Ο όμιλος είχε ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου τα πολύ καλά αποτελέσματα και μεταβολές μεγεθών του γ' τριμήνου. Η αυξημένη της διασπορά αποτελεί ένα όπλο της μετοχής απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται στις χρηματιστηριακές αγορές.
ΟΛΘ
Ανοδικά κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου 2021 για την ΟΛΘ ΑΕ. Τα ενοποιημένα EBITDA του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 12,1%, στα 24,2 εκατ. ευρώ, έναντι 21,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Παράλληλα, τα ενοποιημένα EBIT αυξήθηκαν κατά 15,7%, στα 19,6 εκατ. ευρώ, από 16,9 εκατ. ευρώ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση είχε μια ανθεκτική εικόνα η μετοχή.
Πετρέλαιο
Μεγάλη υποχώρηση στις τιμές και του Brent Ιανουαρίου και του WTI Ιανουαρίου καταγράφηκαν χθες εξαιτίας της κρίσης που δημιουργεί η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης. Οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2021.
Το WTI (Texas) παράδοσης Ιανουαρίου βυθίστηκε κατά 13,1% ή κατά 10,24 δολάρια και έκλεισε στα 68,15 δολάρια το βαρέλι, στη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 20 Απριλίου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market. Το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει πάνω από 15 δολάρια από το υψηλό του Οκτωβρίου στα 85,41 δολάρια. Το Brent (Bορ. Θάλασσας) παράδοσης Ιανουαρίου κατρακύλησε κατά 11,6% ή κατά 9,50 δολάρια και έκλεισε στα 72,72 δολάρια το βαρέλι, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 21 Απριλίου του 2021.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.