To ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την καθοδική του πορεία, πάντα μέσα στο κανάλι των 900-920 μονάδων Γεν. Δείκτη και εν μέσω τεχνικών προβλημάτων (με την μετοχή και τα δικαιώματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζας Αττικής) ενώ αντίθετα οι αμερικανικές αγορές αντέδρασαν θετικά στην πρόταση Μπάιντεν για νέα θητεία Παουελ στη FED και συμπαρέσυραν και τις ευρωπαικές αγορές που επιστρέφουν σε υψηλά ιστορικά επίπεδα.
Μεταβλητότητα στις ευρωπαικές αγορές λόγω δηλώσεων Μέρκελ
Θα πρέπει να τονιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα στις ευρωπαικές αγορές που απο την αρχική ανοδική αντίδραση, πέρασαν σε πτώση μετά τη δήλωση Μέρκελ σχετικά με την άσχημη κατάσταση στη Γερμανία λόγω covid 19 αλλά και το γερμανικό πληθωρισμό (πάνω από 6%) και μετά πέρασαν ξανά θετικές όταν άνοιξαν ανοδικά και οι αμερικανικοί δείκτες.
Πρόκειται ίσως για την πλέον περίεργη ημέρα για τις ευρωπαικές αγορές που κινούνται σε εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και χωρίς συγκεκριμένη τάση. Μία εξέλιξη που ήταν σχετικά αναμενόμενη λόγω των υγειονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη , του υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακών προβλημάτων.
Ήπια πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο και τεχνικά προβλήματα στην έναρξη
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης άνοιξε ανοδικά (προς τις 923 μονάδες) για ένα δεκάλεπτο αλλά η άνοδος οφείλετο κυρίως σε πρόβλημα του συστήματος που έδειξε ότι η μετοχή της Τράπεζας Αττικής είχε άνοδο 620%!!! Τελικά, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε ο Γενικός Δείκτης αναπροσαρμόστηκε και έκτοτε βρέθηκε σε χαμηλότερα των 915 μονάδων επίπεδα με τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται πτωτικά.
Τελικά το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη κοντά στο χαμηλό ημέρας στις 911,43 μονάδες με υποχώρηση (-0,39%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα 51,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 έκλεισαν ανοδικά και οι 81 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-1,13%) ενώ ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο. Να σημειωθεί ότι τελικά η μετοχή της Τράπεζας Αττικής έκλεισε με υποχώρηση (-54,94%) λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ξεκινά 25 Νοεμβρίου.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι Πρώτες Ύλες είχαν άνοδο 0,41%, οι Τράπεζες 0,15% αλλά δεν αρκούσαν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στα υπόλοιπα blue chips. Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-2,85%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,35%), Τηλεπικοινωνιών (-1,17%), Κατασκευών-Υλικών (-0,91%), Εμπορίου (-0,85%).
Στις μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα βρέθηκαν η Alpha Bank, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Eurobank και ο ΟΠΑΠ. Όλες τους έκλεισαν με υποχώρηση στην τιμή τους.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αναδεικνύεται εξαιρετικά ρηχό και ευάλωτο στις διεθνείς εξελίξεις. Επηρεάζεται πρώτο αρνητικά, όταν οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές αντιδρούν ακόμη και όταν κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά. Σ' αυτό το μοτίβο, η αγορά περιμένει ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων 9μηνου μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να αντιδράσει ανοδικά και κυρίως να εκτονωθεί το κλίμα φόβου για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!