Ηπιες διορθωτικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές και συσσώρευση πέριξ των 920 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η εικόνα που επέφερε η αναζωπύρωση του αμερικανικού πληθωρισμού που ανακοινώθηκε.
Ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε εάν ο πληθωρισμός κινείται τόσο ανοδικά, ώστε να δημιουργεί χρηματιστηριακές ανησυχίες, αλλά οι κεφαλαιαγορές και ειδικά αυτές που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά είχαν προληπτικές ρευστοποιήσεις και υποχωρήσεις δεικτών.
Ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά με ενδογενή προβλήματα
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφηκε μικρή υποχώρηση πέριξ των 920 μονάδων με αποκομίσεις κερδών από μετοχές που έχουν ήδη καταγράψει σημαντική άνοδο. H κυβέρνηση αναμένει το 2021 ανάπτυξη άνω του 6,1% (δια πρωθυπουργικών χειλέων σε συνέντευξη στο Forbes), γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στο χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και ως ανάχωμα στις όποιες πληθωριστικές πιέσεις.
Βέβαια, η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά θέματα όπως την εκτίναξη του χρέους / ΑΕΠ και τα μεγάλα ελλείματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία και γι' αυτό το λόγο η μεγάλη ανάπτυξη έχει «υποσημειώσεις» όπως βέβαια καθυστερεί και το ράλι του ελληνικού χρηματιστηρίου. Στην παράμετρο που αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, έρχεται να προστεθεί και η επιδείνωση της πανδημίας που έφερε μέτρα με επιπτώσεις στην καθημερινή επιχειρηματικότητα.
Συσσώρευση πέριξ των 920 μονάδων
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πέριξ των 920 μονάδων (χαμηλό στις 919 , υψηλό ημέρας στις 924 μονάδες) και τελικά έκλεισε στις 920,52 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,08%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 64 ήταν ανοδικές και οι 45 πτωτικές.
Ενα θετικό ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων σημαίνει ότι η άνοδος ήταν κυρίως στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Ο δείκτης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,25% ενώ ο δείκτης FTSE Large Cap μειώθηκε κατά (-0,32%).
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,33%), Πρώτων Υλών (1,11%), Εμπορίου (0,9%), Κατασκευών( 0,04%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,47%), Τράπεζες (-0,78%), Τεχνολογία (-0,59%).
Στις μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα (σε αξία συναλλαγών) ξεχώρισαν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Πειραιώς και η Alpha Bank. Το ενδιαφέρον των ημερών εντοπιζεται στην ομολογιακή έκδοση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ) , στην πορεία της ΔΕΗ αλλά και στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών
H σημερινή συνεδρίαση δεν προξένησε κάποια ανησυχία, αφού ήρθε μετά από μία ανοδική περίοδο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, θα χρειαστεί να αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματα της εποχής προκειμένου να δούμε εάν θα έχουμε προσέγγιση των υψηλών έτους (930 μονάδες) κατά τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις του έτους ή θα πάμε σε μία υποχώρηση προς τις 890 μονάδες ή και χαμηλότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι παραδοσιακά ο Δεκέμβριος είναι μήνας ρευστοποιήσεων και αποκόμισης κερδών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!