Οι αμερικανικοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq) που ξεκίνησαν σε νέα ιστορικά υψηλά εξαιτίας των στοιχείων για την απασχόληση που δημοσιοποιήθηκαν (πάνω από 500 χιλ. Νέες προσλήψεις τον Οκτώβριο) αποτελούν τον βασικό λόγο που οι χρηματιστηριακές αγορές σε ΗΠΑ, Ευρώπη κινούνται ανοδικά και πάλι.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν θετικές επιχειρηματικές ειδήσεις εκατέρωθεν του Ατλαντικού που αναζωπυρώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές παρά το γεγονός ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες (πληθωρισμός και χρέη των ισχυρών κρατών) δεν είναι ιδανικές.
Στην Ευρώπη, o γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC, ο ιταλικός MIB βρίσκονται σε επίπεδα ιστορικών υψηλών και με τους υπόλοιπους ευρωπαικούς δείκτες να ακολουθούν.
Στην Ελλάδα πάλι έχουμε συσσώρευση μεταξύ 900-910 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη που σήμερα διόρθωσε με ρευστοποιήσεις κυρίως σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και σε μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Οι στηρίξεις πέριξ των 900 μονάδων Γεν. Δείκτη πιέστηκαν αλλά μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών βγήκαν αγοραστές σε συγκεκριμένες μετοχές με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να περιορίσει τις αρχικές του απώλειες και να επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες. H εβδομάδα ολοκληρώθηκε με θετική μεταβολή 0,98% εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας.
Αγοραστές σε τραπεζικές μετοχές και ΔΕΗ
To κλείσιμο βρήκε τον Γεν. Δείκτη στις 906,85 μονάδες με υποχώρηση (-0,19%). Η αξία συναλλαγών διευρύνθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης και διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. Ευρώ. Επίσης προς το τέλος της συνεδρίασης βελτιώθηκε και το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 50 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 54 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,22%) ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,36%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα Προσωπικά-Οικιακά προιόντα (0,6%) , οι Τράπεζες (0,28%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προιόντων (-1,4%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,21%), Κατασκευών-Υλικών (-1%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,98%).
Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές (σε τζίρο) ήταν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, η ΕΤΕ και η Πειραιώς. Η μετοχή της ΔΕΗ πραγματοποίησε μόνη της το 35% περίπου των συνολικών συναλλαγών του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η ραγδαία άνοδος των διεθνών αγορών (ΗΠΑ και Ευρώπη) σε ιστορικά υψηλά, παρά τα σοβαρά μακροικονομικά και μικροοικονομικά προβλήματα (πληθωρισμός , ενεργειακό κόστος, πρόβλημα στις μεταφορές προιόντων, tapering στις ΗΠΑ και πιθανόν στην Ε.Ε, επικείμενη αύξηση επιτοκίων στην Βρετανία κά) δείχνει ότι υπάρχει τεράστια «επενδυτική όρεξη» για ανάληψη ρίσκου που συνδυάζεται και με τεράστια ρευστότητα.
Οι αγορές έχουν εισέλθει σε μία περίοδο που οι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν άλλη επιλογή πλην της επιλογής του μετοχικού ρίσκου, όσο παράλογο και εάν ακούγεται αυτό.