Κόντρα στο ρεύμα της ευρωπαϊκής υποχώρησης των δεικτών κινήθηκε αυτή τη φορά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν πτωτικές συνεδριάσεις (εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης στη Γερμανία το 2021), που αποκαθήλωσαν τους δείκτες από τα ιστορικά υψηλά τους, στο ελληνικό χρηματιστήριο δοκιμάστηκαν οι αντοχές της στήριξης των 900 μονάδων και τελικά ο Γενικός Δείκτης κινούμενος μέσα σε μικρό εύρος (χαμηλό στις 901 μονάδες και υψηλό συνεδρίασης στις 907), στηριζόμενος στους αγοραστές επιλεγμένων blue chips κατάφερε να κλείσει ανοδικά αλλά με χαμηλή σχετικά συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδος ξανά πάνω από τις 905 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 906,57 μονάδες με άνοδο 0,5%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,2 εκατ. ευρώ και στις μετοχές που συναλλάχθηκαν φάνηκε ισορροπία με 50 μετοχές να κινούνται ανοδικά και 57 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,61% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,22%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (2,05%), Τροφίμων-Ποτών (1,64%0, Ταξιδιών-Αναψυχής (1,63%), Πετρελαίου-Αερίου (1,3%), οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 0,28% και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Κατασκευών (-0,91%), Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,26%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,23%). Οι μετοχές που κατέγραψαν την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Eurobank, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος
«Γερμανικά προβλήματα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Στο διεθνές περιβάλλον, τα στοιχεία για την γερμανική οικονομία αλλά και κάποιων γερμανικών κολοσσών, όπως η Deutsche Bank, μάλλον σόκαραν τις ευρωπαϊκές αγορές που κινήθηκαν στο σύνολο τους πτωτικά. Βέβαια , θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται πέριξ των ιστορικών υψηλών τους.
Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνταν οριακά θετικά στο ξεκίνημά τους επηρεασμένοι και αυτοί κυρίως από εταιρικά αποτελέσματα. Κοινός παρονομαστής σε Αμερική και Ευρώπη είναι οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση του ενεργειακού κόστους που προβληματίζει ιδιαίτερα τις βιομηχανίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!