Με τα εμβόλια του κορονοϊού και τη διαφαινόμενη επιχειρηματική κόντρα ασχολήθηκαν σήμερα οι ξένες χρηματιστηριακές αγορές. Την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά την προβληματίζει η εξέλιξη του ιού και των επιπτώσεων στο δ' τρίμηνο του χρόνου, καθώς η περίοδος των Χριστουγέννων (η οποία είθισται να είναι ιδιαίτερα παραγωγική για τις επιχειρήσεις λιανικού- χονδρικού εμπορίου, τουρισμό, μεταφορές και εστίαση) μάλλον θα γιορταστεί εν μέσω περιορισμών. Ακόμη και να μην υπάρχει lockdown, οι επιχειρηματίες δεν περιμένουν μεγάλη κίνηση στην παραδοσιακή αγορά.
Όμως το μεγάλο χρηματιστηριακό στοίχημα της περιόδου βρίσκεται κυρίως στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και οι μεγάλες εκταμιεύσεις στις αρχές του νέου έτους. Οι φόβοι καθυστέρησης εντείνονται καθώς δύο κράτη μέλη της ΕΕ (Ουγγαρία-Πολωνία) απειλούν με βέτο της διαδικασία εάν δεν ανακληθούν οι κυρώσεις εναντίον τους. Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι αυτές οι απειλές ουσιαστικά «πριονίζουν το κλαδί που κάθονται» και ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Πάντως η κυβέρνηση φέρεται να έχει ετοιμάσει την έκθεση στρατηγικού σχεδιασμού με την επιτροπή Πισσαρίδη και είναι έτοιμη για την επόμενη φάση.
Αλλαγές επενδυτικών στρατηγικών
Σε χρηματιστηριακό επίπεδο οι ξένες αγορές εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, τρεφόμενες κυρίως από τις προσδοκίες για την επόμενη χρονιά (2021). Εκθέσεις ξένων επενδυτικών οίκων εξακολουθούν να παροτρύνουν αλλαγές επενδυτικών στρατηγικών είτε προς μετοχές (Societe Generale) είτε προς Ομόλογα (Morgan Stanley). Ποιός θα κερδίσει, θα το δείξει το μέλλον και οι υπεραξίες των χαρτοφυλακίων.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή μεταβολή κατά 0,14% στις 700 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ. Η εικόνα της αγοράς είναι ότι αν και μάλλον υπάρχει μία αισιόδοξη διάθεση (κυρίως για το 2021) εντούτοις παραμένει ο προβληματισμός για τις υγειονομικές εξελίξεις.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εμφανές ήταν το ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές οι οποίες δεν είχαν ακολουθήσει την προηγούμενη (προ δύο εβδομάδων) άνοδο. Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,69%. Ο κλάδος υγείας είχε αύξηση 0,81% ενώ οι τηλεπικοινωνίες (OTE) παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτικών εξελίξεων.
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι δείκτες των ταξιδιών (-2,66%), προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-2,49%), πρώτων υλών (-1,88%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!