Η τεχνική αναβάθμιση του ΟΑΣΗΣ δημιούργησε προβλήματα στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να ξεκινήσουν λίγο μετά τις 15.30 και με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει ήπια διολίσθηση από τις 908 μονάδες (υψηλό ημέρας) προς τις 899 μονάδες (χαμηλό ημέρας).
Κάτω απ' τις συνθήκες της 5ωρης καθυστέρησης της συνεδρίασης, δεν μπορούν να εξαχθούν επενδυτικά συμπεράσματα πλην του γεγονότος ότι η αγορά δεν είχε κίνητρα να κινηθεί υψηλότερα.
Η μη αξιολόγηση από την S&P την Παρασκευή μάλλον αναίρεσε το θετικό σενάριο της ανόδου και τώρα βλέπουμε συσσώρευση πέριξ των 900 μονάδων που είναι και μία καλή βάση στήριξης. Πάντως, η 5ωρη καθυστέρηση δημιούργησε έντονο εκνευρισμό στις τάξεις των χρηματιστών (εγχώριων και ξένων) και έπληξε την εικόνα της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι άλλαξε χέρια μέσω πακέτων το 1,2% περίπου των μετοχών της Eurobank, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (περίπου στις 16:00).
Η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς μετά την καθυστερημένη έναρξη
Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην κανονική ώρα λήξης της συνεδρίασης, στις 901,15 μονάδες καταγράφοντας υποχώρηση 0,43%. Η αξία συναλλαγών ήταν 57,6 εκατ. ευρώ, μειωμένη σε σχέση με την μέση ημερήσια αξία της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά ήταν «μουδιασμένη». Από τα 57,6 εκατ. ευρώ, τα 41,5 εκατ. ευρώ ήταν τα πακέτα στην Eurobank.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 41 έκλεισαν ανοδικά και οι 49 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε υποχώρηση 0,67% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,44%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τεχνολογικών (1,57%), Τηλεπικοινωνιών (0,86%), Κατασκευών-Υλικών (0,34%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,82%), Προσωπικών- Οικιακών Προϊόντων (-1,85%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,75%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Eurobank, ΔΕΗ, Alpha, ΟΤΕ, Jumbo.
Διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν με ήπια άνοδο τις συνεδριάσεις τους ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν μεικτές τάσεις. Γενικότερα, το τέλος Οκτωβρίου και ενδεχομένως οι αρχές Νοεμβρίου, επιφυλάσσουν αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές καθώς τα προβλήματα αυξημένου πληθωρισμού και υψηλού ενεργειακού κόστους ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν προεξοφλήσει τις περισσότερες εξελίξεις και περιμένουν είτε έκτακτα στοιχεία για τις οικονομίες είτε θετική εικόνα για τα εταιρικά αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά μήνας ρευστοποιήσεων και αποκόμισης κερδών για τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους που επαναξιολογούν τους επενδυτικούς στόχους για την νέα χρονιά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!