Νέα
  • ΓΔ: 1503.73 -0.48%
  • Τζίρος: 119,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το ρόλερ κόστερ του 2020 - Από το ξεπούλημα του Μαρτίου, στο ράλι του Νοεμβρίου

Χρηματιστήριο
Πηγή: Pixabay

Μετά από το ράλι που είχε κάνει ο Γενικός Δείκτης το 2019 (λόγω πολιτικών εξελίξεων κυρίως), το 2020 ξεκίνησε με καθοδική κίνηση. Οι δύο βασικές αιτίες για την ήπια υποχώρηση από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων προς τα επίπεδα των 800 μονάδων (τέλη Φεβρουαρίου 2020) ήταν αφ' ενός η ύφεση που «κτύπαγε» την πόρτα της Γηραιάς Ηπείρου (ειδικά Γερμανία και Γαλλία) και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας.

Οι ξένοι επενδυτές είχαν ήδη από τα τέλη 2019 να αποεπενδύουν από τις αναδυόμενες αγορές και τα περιφερειακά χρηματιστήρια της Ευρωζώνης. Η αδυναμία υπέρβαση του Γενικού Δείκτη των 1.000 μονάδων, όταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και η Αμερική κινούνταν σε επίπεδα ιστορικών υψηλών, έδειχνε τι θα επακολουθούσε.

Η πανδημία και το ξεπούλημα μέσα σε 20 συνεδριάσεις

Τα πρώτα κρούσματα του covid 19 στην Ελλάδα (αρχές Φεβρουαρίου) έδειξαν ότι η χώρα θα έμπαινε και αυτή στη «μέγγενη» της πανδημίας. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σταδιακά από τις 913 μονάδες στις αρχές Φεβρουαρίου στις 810 μονάδες στις 26 Φεβρουαρίου και εκεί ξεκίνησε το μεγάλο ξεπούλημα.

Από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι τις 18 Μαρτίου (όταν ξεκίνησε το πρώτο lockdown), ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 42% περίπου κλείνοντας εκείνη την ημέρα στις 487,35 μονάδες.

Η μικρή εαρινή  ανάκαμψη

Από τις 18 Μαρτίου και τα χαμηλά των 487,35 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης σταδιακά επέστρεψε στις 28 Απριλίου με ένα bear market rally (ράλι σε αρνητική περίοδο) προς τις 634,96 μονάδες. Ήταν μία θετική εξέλιξη ενόψει του τέλους της πρώτης καραντίνας και της έλευσης του καλοκαιριού. Οι προσδοκίες για ανάπτυξη του τουρισμού μέσα στο καλοκαίρι διατηρήθηκαν μεν , διαψεύστηκαν γρήγορα δε καθώς ο τουρισμός δεν απέδιδε και τα κρούσματα ανέβαιναν. Επιπλέον το ίδιο χρονικό διάστημα , οι ξένες αγορές κατέγραφαν ένα πολύ ισχυρό ράλι και ουδείς ξένος επενδυτής θα έφευγε από ένα ισχυρό χρηματιστήριο για να πάει σε ένα αδύναμο περιφερειακό χρηματιστήριο όπως είναι το ελληνικό.

Ο Γενικός Δείκτης συσσώρευσε στα επίπεδα των 605-690 μονάδων για πάνω από 5 μήνες όταν ξαφνικά ο εφιάλτης των αυξημένων κρουσμάτων και του δεύτερου κύματος ξεκίνησε να ανησυχεί την κυβέρνηση και την οικονομία.

Στα τέλη Οκτωβρίου (29/10) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 564 μονάδες με απαξίωση σε τραπεζικές μετοχές και λοιπά blue chips.

Το μεγάλο ράλι του Νοεμβρίου 2020

Το discount μεταξύ ελληνικών μετοχών και ευρωπαϊκών μετοχών είχε μεγαλώσει, η ΕΚΤ είχε αναλάβει δράση και σταδιακά άρχισαν οι μεγάλες αγορές ξένων χαρτοφυλακίων σε ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τραπεζικές μετοχές. Τον Νοέμβριο 2020 , ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 30% φτάνοντας στις 758,22 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε αύξηση 70% στο ίδιο διάστημα. Η ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίστηκε παράλληλα με την άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φτάνοντας στα τέλη Δεκεμβρίου πάνω από τις 800 μονάδες και στο χθεσινό κλείσιμο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ