Πτώση λόγω αδιαφορίας και έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σήμερα, με το Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει λόγω έλλειψης συναλλαγών και καθαρού ορίζοντα κάτω από τις 890 μονάδες.
Αντίθετα, οι αμερικανικές αγορές που ξεκίνησαν με ήπια υποχώρηση σταδιακά πέρασαν θετικά και συμπαρέσυραν και ευρωπαϊκούς δείκτες, όπως ο γερμανικός DAX σε ανοδική κίνηση.
Οι εντολές πωλήσεων δεν ήταν μεγάλες, όμως η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν αυτή που οδηγούσε τον Γενικό Δείκτη και τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα. Προφανέστατα οι επενδυτές περιμένουν να δουν τις εξελίξεις με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση και μετά να ασχοληθούν με αποτιμήσεις μετοχών και αναπτυξιακές προοπτικές.
Η αδράνεια οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα
Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει περιφερειακό και σ' αυτή την περίοδο της ανησυχίας για τις πληθωριστικές πιέσεις δεν υπάρχουν εισροές ξένων κεφαλαίων. Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι το τρίτο ανοδικό κύμα του 2021, που θα φέρει μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα και το Γενικό Δείκτη προς τις 920 μονάδες πάλι, θα έρθει όταν ηρεμήσουν οι ξένες αγορές, εκτονωθούν οι πιέσεις και επιστρέψουν πάλι τα σενάρια της ανάπτυξης και εταιρικής ανόδου. Αυτό είναι άγνωστο εάν θα συμβεί μέσα στο 2021 ή θα περιμένουμε το α' εξάμηνο του 2022. Προς το παρόν, βιώνουμε αυξημένη μεταβλητότητα και πλαγιοκαθοδική κίνηση από την οποία θα δοκιμαστεί πάλι βραχυπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης μεταξύ 870-880 μονάδων.
Στη σημερινή συνεδρίαση, το πλέον ανησυχητικό ήταν η καθολικότητα στην πτώση. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν στο 1/3, γεγονός που δείχνει την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος. Τελικά ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά στο τέλος της συνεδρίασης, χωρίς να προλάβει να κερδίσει κάτι από την μεταστροφή (από αρνητικές σε θετικές) των αμερικανικών και κάποιων ευρωπαϊκών δεικτών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884,05 μονάδες με υποχώρηση 0,96%. Η αξία συναλλαγών ήταν 35,2 εκατ. ευρώ, μία από τις χαμηλότερες του τελευταίου διμήνου (συμπεριλαμβανομένου και του Αυγούστου). Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν έντονα αρνητικό με 84 μετοχές να υποχωρούν και 28 να κλείνουν ανοδικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) κατέγραψε υποχώρηση (-0,85%), ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE mid Cap) είχε υποχώρηση (-1,58%).
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι δείκτες των Τροφίμων Ποτών (-1,7%), λόγω Coca Cola HBC, Εμπορίου (-1,27%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,16%), Τηλεπικοινωνιών (-1,16%), λόγω ΟΤΕ, Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,12%) και τις μικρότερες απώλειες οι κλάδοι Υγείας (μηδενική μεταβολή), Τραπεζών (-0,37%), Τεχνολογίας (-0,41%). Οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ήταν Alpha Bank, Eurobank, Reds, ΕΤΕ , Πειραιώς.
Εν αναμονή αποτελεσμάτων 9μηνου (γ' τριμήνου) στις ΗΠΑ
Η σημερινή συνεδρίαση ήταν αρκούντως ανιαρή από πλευράς ζήτησης και ενδοσυνεδριακής διακύμανσης. Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι η αυριανή συνεδρίαση θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού θα ενσωματωθούν και οι θετικές προσδοκίες που υπάρχουν σε κάποιες ξένες αγορές.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι από την Τετάρτη ξεκινούν στις ΗΠΑ οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μηνου μεγάλων επενδυτικών ομίλων, όπως η JP Μorgan, η Bank of America, η Citigroup, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs και τα οποία αναμένεται να «ζεστάνουν» λίγο τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές ή να δείξουν τάσεις για το τελευταίο τρίμηνο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!