Τιμές πετρελαίου: Το σενάριο της «τέλειας καταιγίδας»
Στο 4% βλέπει τον πληθωρισμό σε Ευρώπη, Βρετανία και Αμερική η Oxford Economics στο 4ο τρίμηνο λόγω της ανόδου του πετρελαίου. Όπερ σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να πάρουν έκτακτα μέτρα. Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους μήνες ώθησε τις τιμές της ενέργειας σε υψηλό όλων των εποχών τον Αύγουστο, ενισχύοντας την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει το 4% στο δ’ τρίμηνο του έτους, επισημαίνει η Oxford Economics. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πενταπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, αυξάνοντας τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο οίκος εκτιμά ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνουν αυξημένες στα τρέχοντα επίπεδα και τον χειμώνα, αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Βέβαια υπάρχει ο αντίλογος, αυτών που υπενθυμίζουν την περίοδο 2008-2009, όταν και τότε η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει στα 150 δολάρια / βαρέλι. Οι οικονομίες προσαρμόστηκαν.
Aμερικανικές αγορές: Soft ή hard landing στα χρηματιστήρια
Σημαντικές απώλειες για τους αμερικανικούς δείκτες που μοιάζουν να προσπαθούν να ξεφουσκώσουν από τα ιστορικά υψηλά. Ήδη ο Dow Jones έχει «προσγειωθεί» στις 34.300 μονάδες, από τις 35.000 μονάδες που είχε δύο εβδομάδες πριν. Όπως βλέπετε υπάρχει μία διελκυστίνδα ρευστότητας V πληθωρισμού που μία τραβάει τις αγορές ανοδικά και μία πτωτικά. Αιτία κυρίως η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που προδικάζουν εξελίξεις. Η δεύτερη αιτία είναι η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Eυρωπαϊκές αγορές
Εκ του ασφαλούς διορθώνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, αφού βρίσκονται στα ιστορικά υψηλά τους. Το ενεργειακό κόστος είναι μία ευκαιρία «εξαέρωσης» των περισσότερων ευρωπαϊκών (μεταξύ τους και του βρετανικού) χρηματιστηρίων. Οι αναλυτές παρακολουθούν ιδιαίτερα τον γερμανικό DAX για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις και, δεύτερον, γιατί ο ισχυρότατος βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας πλήττεται άμεσα από την άνοδο του ενεργειακού κόστους.
Γενικός Δείκτης: Σε κρίσιμα επίπεδα
Ανησύχησαν οι αναλυτές για τη χθεσινή πτώση. Όχι τόσο γιατί προσέγγισε τις στηρίξεις των 855-860 μονάδων, όσο γιατί η πτώση έγινε χωρίς αντιστάσεις και με χαμηλές συναλλαγές. Μισή ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 35 εκατ. ευρώ. Αν ο Γενικός Δείκτης σπάσει σήμερα τη ζώνη στήριξης 855-860 μονάδων, θα τον βρούμε ακόμη χαμηλότερα, λένε κάποιοι ειδικοί τεχνικοί αναλυτές.
Επενδυτική βαθμίδα
Η ένταξη της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα είναι το μεγάλο διακύβευμα για την ελληνική οικονομία μέσα στον Οκτώβριο. Αν συμβεί, θα είναι πολύ καλό για το αξιόχρεο. Βέβαια δεν θα μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα στο χρηματιστήριο εάν οι συνθήκες στα χρηματιστήρια είναι πτωτικές. Όμως θα διασφαλίσει τα ομόλογα και ίσως λειτουργήσει μελλοντικά θετικά για το ελληνικό χρηματιστήριο.
ΔΕΗ
Τηρουμένων των αναλογιών, η συνεδρίαση για τη μετοχή της ΔΕΗ δεν ήταν άσχημη. Έντονη μεταβλητότητα στη μετοχή με εναλλαγές προσφοράς και ζήτησης και κλείσιμο τελικά με οριακή υποχώρηση. Δείχνει να ισορροπεί πάνω από τα 8 ευρώ η μετοχή. Και κάτι σχετικά με τις εξελίξεις για το inside information. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει άμεσα εικόνα (κυρίως από τους όγκους συναλλαγών) σχετικά με το ενδεχόμενο να έγινε διαρροή πληροφοριών εσωτερικά και κάποιοι να πούλησαν πάνω από τα επίπεδα που έγινε η ανακοίνωση. Όλα τα υπόλοιπα που γράφονται και διαβάζετε, χρειάζονται ιδιαίτερη δημοσιογραφική προσοχή. Η ομάδα των δικηγόρων που έχει καταφύγει στην Εισαγγελία θα πρέπει να έχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια της.
ΕΤΕ
Οπισθοχώρησε η μετοχή από τον στόχο για την προσέγγιση των 3 ευρώ. Βέβαια εκτιμούμε ότι δεν έχασε το momentum που είχε αποκτήσει εδώ και έναν μήνα περίπου. Ίσως και η υποχώρηση να είναι εξίσου έντονη όπως η άνοδος. Νέα, στρατηγική συνεργασία για την Εθνική Τράπεζα με την εταιρεία Data Analytics SAS, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός Analytics Center of Excellence εντός της τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα, η οποία διαθέτει βάση που ξεπερνά τα 5,5 εκατ. πελάτες λιανικής και στηρίζει σημαντικά την ελληνική οικονομία, δημιούργησε το κέντρο αυτό με σκοπό να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Αξιοποιώντας τo SAS Viya μέσω του Microsoft Azure και υιοθετώντας τις προηγμένες τεχνολογίες analytics και τεχνητής νοημοσύνης της SAS, η τράπεζα έχει σκοπό τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της κερδοφορίας της.
Εurobank
Επιστρέφει καθοδικά προς τα 0,80 ευρώ η μετοχή της Eurobank. Την είχαμε δει το καλοκαίρι και στα 0,76 ευρώ. Γενικά το δρομολόγιο των 0,75-0,85 είναι το πλέον συνηθισμένο εδώ και αρκετούς μήνες για τη μετοχή. Ωστόσο τα θεμελιώδη μεγέθη στηρίζουν την ανάπτυξη της τράπεζας και με την αλλαγή του κλίματος (εάν και όταν αυτή γίνει πανευρωπαϊκά) θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Cairo Mezzanine
Παρακολουθούμε συχνά την τιτλοποίηση να κάνει αυξημένους όγκους συναλλαγών μέσα στις συνεδριάσεις. Ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021 και είδαμε ότι είχαμε διεύρυνση ζημιών κατά το α’ εξάμηνο 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Θα ρωτήσουμε, θα μάθουμε τον λόγο και θα αναφερθούμε στο μέλλον.
ΟΠΑΠ
Πριν ξεκινήσει η πρόσφατη διορθωτική κίνηση, η μετοχή του ΟΠΑΠ είχε απολέσει σταδιακά τα υψηλά έτους. Ένα ερώτημα των μικροεπενδυτών είναι εάν στην επικείμενη επιλογή για είσπραξη μερίσματος ή επανεπένδυση συμφέρει η δεύτερη (επανεπένδυση). Η επιλογή εξαρτάται αφενός από τη ρευστότητα και τις ανάγκες του καθενός και σε δεύτερη φάση από τον αριθμό των μετοχών που έχει και τη συγκυρία που βρισκόμαστε καθώς και τον ορίζοντα που έχει θέσει. Εάν ο επενδυτής θέλει μακροχρόνια διακράτηση, τον συμφέρει η επανεπένδυση. Πάντως τα έσοδα από το Στοίχημα έχουν αυξηθεί θεαματικά, ενώ και τα παίγνια πάνε καλά, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, τον Σεπτέμβριο.
ΟΛΠ
Αύξηση κατά 8,3%, ήτοι 5,5 εκατ. ευρώ, παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της ΟΛΠ ΑΕ κατά το α' εξάμηνο του 2021, και συγκεκριμένα ανήλθε σε 72 εκατ. ευρώ έναντι 66,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. H εξέλιξη συντελέστηκε χάρη στην αύξηση των εσόδων από τον τομέα κρουαζιέρας, των εσόδων από τον τομέα διακίνησης αυτοκινήτων και των εσόδων του τομέα ακτοπλοΐας. Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση των εσόδων από την παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ κατά 5,7%. Τέλος, τα κέρδη προ φόρων στο α' εξάμηνο του έτους 2021 ανήλθαν σε 20,84 εκατ. έναντι 20,85 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2020, και τα κέρδη μετά από φόρους σε 15,1 εκατ. ευρώ έναντι 15,5 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.
AVAX: Συνεχίστηκε η ανάκαμψη
Kατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατέγραψε αύξηση 24,7% και διαμορφώθηκε στα 324,3 εκατ. έναντι 259,9 εκατ. συγκριτικά με το α' εξάμηνο 2020. Από αυτά 254,3 εκατ. προέρχονται από κατασκευές (78% των συνολικών εσόδων του Ομίλου), 1,9 εκατ. από παραχωρήσεις (30,4% των συνολικών εσόδων του Ομίλου), 62,7 εκατ. από ενέργεια (19,9% των συνολικών εσόδων του Ομίλου) και 5,4 εκατ. από λοιπές δραστηριότητες (7,1% των συνολικών εσόδων του Ομίλου).
Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 32,1 εκατ. έναντι 26,7 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το α' εξάμηνο 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,2%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα έργα που υλοποιούνται στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 24,7 εκατ. έναντι 22,7 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αυξημένα κατά 8,7%. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Όμιλος εμφάνισε κέρδη προ φόρων 7,6 εκατ. έναντι 6,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, βελτιωμένα κατά 23,3%. Σε επίπεδο καθαρών δανειακών υποχρεώσεων (μη συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων leasing), αυτές μειώθηκαν από 453 εκατ. στο τέλος του 2020, σε 428,5 εκατ. στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021.
Coca Cola HBC
Παραξένεψε κάποιους η πίεση στη μετοχή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ο όμιλος είχε εξαιρετικά αποτελέσματα κατά το α’ εξάμηνο και η μετοχή είχε ξεπεράσει τα 30 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 28,11 ευρώ με πτώση άνω του 3%. Οι εκτιμήσεις χρηματιστηριακών κύκλων αναφέρουν ότι το γ’ τρίμηνο θα είναι από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Ίδωμεν...
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.