Πτωτική αλλά με ελάχιστους όγκους συναλλαγών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Η πτώση ξεκίνησε κυρίως από την επίδραση των πτωτικών ευρωπαικών αγορών λόγω της ραγδαίας και παρατεταμένης ανόδου της τιμής του πετρελαίου και συνακόλουθα προστέθηκαν οι εντολές πωλήσεων που αυξήθηκαν σταδιακά και δεν έβρισκαν ζήτηση.
Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών συνετέλεσε και αυτός στην υποχώρηση τιμών και δεικτών κατά την σημερινή συνεδρίαση.
Οι αγορές προετοιμάζονται για αυξήσεις επιτοκίων λόγω πληθωρισμού σε ένα 'φαύλο κύκλο' με την άνοδο του ενεργειακού κόστους. Ήδη η BoE (Τράπεζα της Αγγλίας) είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια. Η FED το σκέπτεται ενώ η ΕΚΤ παραμένει αδρανής προς το παρόν μη θέλοντας να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.
Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, η πτώση φαινόταν προδιαγεγραμμένη. Οι χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται ότι όσο κρατά η περίοδος αύξησης των τιμών πετρελαίου θα έχουν αυξημένη μεταβλητότητα. Ουτως ή άλλως οι αμερικανικοί δείκτες και μετοχές και οι ευρωπαικές κινούνταν σε ιστορικά υψηλά με αποτέλεσμα να μπορουν να 'ξεφουσκώσουν'.
Ανάπτυξη μεν, με discount οι μετοχές αλλά οι ξένοι επενδυτές παραμένουν αδρανείς
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ως περιφερειακή αγορά, περιμένει την άνοδο από τα ξένα κεφάλαια κυρίως. Από την στιγμή που οι ξένοι επενδυτές παραμένουν αδρανείς, το ελληνικό χρηματιστήριο (ιδιαίτερα η υψηλή κεφαλαιοποίηση) δεν φαίνεται ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει προς τα σημεία στήριξης των 860 μονάδων και απομακρύνεται από την αντίσταση των 890 μονάδων.
Μαζικές πωλήσεις και σε μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση
Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 860,03 μονάδες (χαμηλό ημέρας) με υποχώρηση (-1,76%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49 εκατ. ευρώ εκ των οποιων τα 10 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο τελευταίο ημίωρο και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 18 έκλεισαν ανοδικά και οι 96 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-1,73%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-2,03%).
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-3,22%) λόγω υποχώρησης της Coca Cola HBC, Tηλεπικοινωνιών (-2,72%) λόγω ΟΤΕ, Κατασκευών-Υλικών (-2,61%), Πρώτων Υλών (-2,41%) και την μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος Πετρελαίου και Αερίου (0,08%) λόγω ανόδου της μετοχή της Motor Oil εξαιτίας της ανόδου της τιμής πετρελαίου. Οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ήταν οι ΕΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank.
Περιμένουμε νέα 'εξ' Εσπερίας' για θέματα αναβάθμισης, ενέργειας και επιτοκίων το επόμενο διάστημα για δουμε εάν ο Γενικός Δείκτης θα στηριχθεί στις 855-860 μονάδες ή θα αναριχηθεί υψηλότερα. Θα εστιάσουμε και στα αποτελέσματα α' εξαμήνου που ολοκληρώνονται στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Συγκριτικά με τα περυσινά είναι εξαιρετικά, αλλά η σύγκριση εστιάζεται κυρίως με το 2019.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!