Ανάκαμψη καταγράφηκε στις διεθνείς αγορές μετά την χθεσινή «χρηματιστηριακή καταιγίδα» και φαίνεται ότι η τάση που διαγράφεται διεθνώς είναι ότι μάλλον οι βίαιες αναταράξεις θα διαρκούν λίγο και ίσως είναι περισσότερες. Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά, ενώ ανοδικά συνεχίζουν από το πρωί και οι ευρωπαϊκές αγορές.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, διαφαίνεται ότι ο Γενικός Δείκτης παρά την υποτονική του αντίδραση, φαίνεται ότι συσσωρεύει πέριξ των στηρίξεων των 890 μονάδων. H έναρξη της συνεδρίασης είχε μία αρκετά καλή δυναμική με αγορές σε τραπεζικές μετοχές και λοιπά blue chips και τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται προς τις 898 μονάδες. Σταδιακά, αυξήθηκαν οι εντολές πωλήσεων σε ορισμένα blue chips με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει καθοδικά προς τις 887 μονάδες. Προς το τέλος της συνεδρίασης επέστρεψαν οι αγοραστές και έτσι ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιήθηκε μεταξύ 894-895 μονάδων.
Παρά την μεταβλητότητα μέσα σε μικρό εύρος μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά ανοδικά στις 894,33 μονάδες με αύξηση 0,25%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 63 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,23% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 0,66%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (2,34%) λόγω Coca Cola HBC, Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,93%) και βέβαια -παρά την μεταβλητότητά τους- των Τραπεζών (0,7%) με καλή συνεδρίαση για Πειραιώς και ΕΤΕ.
Τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-0,87%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,36%), Τηλεπικοινωνίες (-0,32%). Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των μετοχών, ξεχώρισαν οι τίτλοι των ΟΠΑΠ (16 εκατ. ευρώ), Πειραιώς (11 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (8 εκατ. ευρώ), Εurobank (5,8 εκατ. ευρώ), που αποτελούν περίπου το 60% των συνολικών συναλλαγών της συνεδρίασης.
Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης αλλά οι ξένοι ακόμη αδιαφορούν
Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται εξαρτώμενο από τις διεθνείς εξελίξεις λόγω της παρουσίας ξένων επενδυτών στο 60% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης, δεν μπορεί να προτάξει τα προτερήματά του παρά τις διεθνείς εκθέσεις ξένων οίκων.
Τι κι αν η Moody's αναβάθμισε τις 4 ελληνικές τραπεζικές μετοχές, τι και αν η Citi βλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και φθηνές μετοχές, οι εγχώριοι επενδυτές είναι ανήμποροι να δώσουν τάση και οι ξένοι επενδυτές κινούνται επιλεκτικά και με μειωμένες συναλλαγές.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται με discount έναντι των ευρωπαϊκών, αλλά οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων προς το παρόν αποφεύγουν τις μικρές και ρηχές αγορές, όπως η ελληνική. Eνδεικτική και η σημερινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μία από τις μικρότερες ανοδικές κινήσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Διεθνείς εξελίξεις
Στο εξωτερικό υπάρχει ο φόβος της πτώχευσης της κινεζικής Evergrande, αλλά -κυρίως- η ανησυχία για μειωμένη ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Οι αυριανές ανακοινώσεις της FED θα δείξουν καλύτερα την κατάσταση και εάν η FED θα συνεχίσει να συνδράμει στην ανάπτυξη με επαναγορές ομολόγων.
Οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθούν πλέον κατά πόδας τις τάσεις που δίνουν οι αμερικανικοί δείκτες. Η ανάπτυξη των ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία) θεωρείται δεδομένη για το 2021 και πλέον αναζητούνται καταλύτες ανάπτυξης για το 2022.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!