Με ισχυρό ράλι στις μετοχές, πτώση αποδόσεων στα ομόλογα και άνοδο στις τιμές πετρελαίου και βιομηχανικών εμπορευμάτων αντέδρασαν οι αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις αυξανόμενες ανησυχίες για ισχυρή διόρθωση των χρηματιστηρίων. Ηπια άνοδο πάνω από τις 900 μονάδες κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Τα ανοδικά αμερικανικά futures από την πρωί, έδειξαν ότι προς τα παρόν οι «Κασσάνδρες των αγορών» θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη. Οι ευρωπαϊκές αγορές στην πλειονότητά τους κινήθηκαν έντονα ανοδικά, επιστρέφοντας πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.
Μικρή άνοδος στον απόηχο των εξαγγελιών της ΔΕΘ
Στην Ελλάδα, ο απόηχος των εξαγγελιών στη ΔΕΘ έδωσε μεν ανοδική ώθηση στο χρηματιστήριο, αλλά όχι όσο θα περίμεναν οι επαγγελματίες. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση τον κυρίαρχο τόνο έδωσε η μετοχή της ΔΕΗ κατόπιν της πώλησης του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ (49%) και τις προοπτικές που ανοίγονται, ενώ σχετικά υποτονικές ήταν οι συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι και οι 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές έκλεισαν ανοδικά. Πιο καλή αντίδραση είχαν τα μη χρηματοοικονομικά blue chips.
Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε από την αρχή της συνεδρίασης να προσεγγίσει τις 910 μονάδες (909 ξεκίνησε), αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει στα επίπεδα αυτά. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 903-905 μονάδων με αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ των blue chips.
Πιο αναλυτικά, ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στις 905,37 μονάδες με άνοδο 0,47%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 71 πτωτικά. Η διαφορά κερδισμένων και χαμένων τίτλων δείχνει ότι την συνεδρίαση στήριξαν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,5%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά 0,17%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (2,18%), Ταξιδιών-Αναψυχής (1%), Πετρελαίου-Αερίου (0,61%) και οι Τράπεζες (0,52%) που διαφοροποιήθηκαν μεταξύ τους και πάλι με μεγαλύτερη άνοδο σε Αlpha Bank και Eurobank.
Από τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, ρευστοποιήσεις κατέγραψε ο ΟΤΕ και ίσως επηρέασε και την γενικότερη πορεία του Γενικού Δείκτη. Η μετοχή της ΔΕΗ κυριάρχησε στη συνεδρίαση και σε όγκο συναλλαγών και σε άνοδο (6,06%). Από τους υπόλοιπους τίτλους, ξεχώρισε η ανοδική σταθερότητα του Μυτιληναίου (0,26%), ο ΟΠΑΠ (1%) που αυξάνει την άνοδο πάνω από τα 13 ευρώ, η συνέχιση της ανόδου της Jumbo, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ.
Παραμείνετε επενδεδυμένοι λένε οι αγορές
Οσο οι κεντρικές τράπεζες στηρίζουν την ανάπτυξη των οικονομιών, τόσο τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν κόντρα στις απαισιόδοξες απόψεις πολλών οίκων και μεγαλο-αναλυτών ότι βιώνουμε την μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών.
Το μήνυμα που περνάνε πλέον οι αγορές είναι ότι «ανεξάρτητα των συνθηκών μείνετε επενδυμένοι». Ούτως η άλλως, η επόμενη διόρθωση που θα γίνει νομοτελειακά, σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις, δεν θα ξεπερνά το 10-15%. Ποσοστά απωλειών που είναι εύκολα ανακτήσιμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!