Συνεδρίαση διπλής ανάγνωσης σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αφενός ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε χαμηλότερα ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, αφετέρου κατάφερε να «υπερασπιστεί» τις στηρίξεις των 900 μονάδων εμφανίζοντας μάλιστα και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Μάλλον θετικά θα πρέπει να δούμε τη σημερινή συνεδρίαση αφού η αγορά έδειξε αντοχές και αντανακλαστικά και κατάφερε να κλείσει στις 905 μονάδες λόγω της ανάκαμψης της μετοχής του ΟΤΕ προς το τέλος της συνεδρίασης. Ισως και να ενσωμάτωσε υψηλότερες προσδοκίες λόγω των ρυθμών ανάπτυξης και των μελλοντικών προγραμματιζόμενων φοροαπαλλαγών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905,48 μονάδες με υποχώρηση 0,42%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα αυξημένα επίπεδα των 61 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 49 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά (-0,37%), ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίστηκε σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τον δείκτης FTSE Mid Cap να αυξάνεται κατά 0,48%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα Ταξίδια-Αναψυχή (1,5%), τα Τρόφιμα-Ποτά (1,26%) με αντίδραση της Coca Cola HBC, Πρώτες ύλες (0,35%) και οι Τηλεπικοινωνίες (0,33%) με τον ΟΤΕ. Πολύ καλή αντίδραση για την μετοχή του ΟΠΑΠ που έβγαλε αγοραστές. Η Q&L συνέχισε την άνοδο με μεγάλους όγκους συναλλαγών όπως και η Αλουμύλ και τα Πλαστικά Θράκης από την μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Οι επόμενες συνεδριάσεις μέχρι την ΔΕΘ θα δείξουν εάν θα συνεχιστεί η στήριξη πάνω από τις 900 μονάδες Γενικού Δείκτη. Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια έκτακτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ίσως δούμε την επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς τις 930 μονάδες.
Αλυσιδωτές διορθώσεις σε Αμερική και Ευρώπη
Πτωτικά για δεύτερη συνεδρίαση ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες, δημιουργώντας αλυσιδωτές πιέσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο λόγος της πτώσης είναι οι φόβοι για χαμηλότερη ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία.
Ομως κοινό χαρακτηριστικό της χρηματιστηριακής Αμερικής και της χρηματιστηριακής Ευρώπης είναι ότι οι αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και ενδεχομένως υπερβολικά υψηλά επίπεδα (τεχνολογικές μετοχές). Οπότε μία μικρή διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί θεμιτή σε τελική ανάλυση εάν δεν υπερβεί ορισμένα πλαίσια.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όμως, έχει ένα πολύ μεγάλο discount (σε δείκτες και μετοχές) έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, οπότε η οποιαδήποτε διόρθωση, μάλλον ως δομικό πρόβλημα του χρηματιστηρίου μπορεί να θεωρηθεί. Γενικότερα, οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν ότι ο βασικός μοχλός κίνησης του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένουν τα ξένα funds, τα οποία, βεβαίως, κατευθύνονται κυρίως από τις διεθνείς εξελίξεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!