Θετικά και με νέες προσδοκίες ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές τον Σεπτέμβριο. Τα δείγματα του 8μηνου του 2021 δείχνουν ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ και οι οικονομίες (τελευταίο δείγμα η Ιταλία) κινούνται με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 και βρισκόμαστε στα επίπεδα του 2019. Μοναδικό ίσως πρόβλημα είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα. Η ΕΚΤ επιβλέπει την πορεία του πληθωρισμού που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους μεταφορών και γι’ αυτό οι χρηματιστηριακές αγορές δεν δείχνουν φοβισμένες.
Στην Ελλάδα, η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου δείχνει ότι οι περισσότερες εισηγμένες έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 και έχουν καλύψει τις όποιες απώλειες δημιούργησε η πανδημία. Από εδώ και πέρα, τα επιχειρησιακά σχέδια θα δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη για την μετά-covid εποχή.
Στις 928,65 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο προς τα υψηλά έτους
Χρηματιστηριακά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκονται πέριξ των υψηλών έτους και με προοπτικές την άμεση δημιουργία νέων υψηλών έτους πάνω από τις 930 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στην πορεία της αγοράς, βρίσκονται σε θετικό κανάλι όχι μόνο χρηματιστηριακά αλλά και με προοπτικές αυξημένης κερδοφορίας για το 2021 και διανομής μερίσματος το 2022 μετά από μία δεκαετία τουλάχιστον.
Εξίσου καλή εικόνα έχουν οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ , ο ΟΠΑΠ, ,η Μυτιληναίος , η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ, η Lamda Development, η Jumbo , η Coca cola HBC και ο Titan International που χρηματιστηριακά αλλά και οικονομικά έχουν βελτιώσει την κατάστασή τους. Στην μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που μετά και τον απότομο ψηφιακό μετασχηματισμό του 2020-2021 (λόγω πανδημίας) θα κινηθούν με διαφορετικές ταχύτητες το τελευταίο 4μηνο του έτους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!