Με την ολοκλήρωση του Αυγούστου, ο αριθμός των αποτελεσμάτων του α' εξαμήνου 2021 θα ανέλθει στο 60% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς θα προστεθούν οι εναπομείνασες τράπεζες και οι εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Σ' αυτό το δείγμα γραφής (στο 60% της συνολικής κεφαλαιοποίησης), ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών (το γνωστό p/e) έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 12, ενώ ο μεσοσταθμικός δείκτης τιμής / λογιστική αξία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 2. Τα αποτελέσματα α' εξαμήνου που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα αντιστοιχούν σε περίπου 35%-40% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου και ήταν αρκετά θετικά για το α' εξάμηνο του 2021.
Σταδιακά θα αυξάνονται και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κι εκεί θα διαπιστωθούν όχι μόνο οι αντοχές και οι προοπτικές των «μεγάλων» εισηγμένων, αλλά και των υπόλοιπων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που μπορεί πολλές φορές να είναι μικρές σε κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο, αλλά είναι πολύ μεγάλες στους κλάδους τους.
Για παράδειγμα, ο Καραμολέγκος που θεωρείται μεν μετοχή μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά στον κλάδο του έχει μεγάλα μερίδια αγοράς, η ΚΡΙ-ΚΡΙ στα γαλακτοκομικά, η Πλαίσιο και πολλές άλλες.
Τι ενδιαφέρει τους ξένους επενδυτές
Αυτά που βλέπουν οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές αυτή την περίοδο αφορούν κυρίως όχι μόνο την αύξηση της κερδοφορίας τους στο α' εξάμηνο 2021, αλλά και την αύξηση των ταμειακών ροών, την τήρηση ή την αλλαγή του business plan των εταιρειών αυτών, τις προοπτικές αξιοποίησης των κονδυλίων μέσα από το «Ελλάδα 2.0» και άλλα προγράμματα.
Ο Σεπτέμβριος θα ξεκαθαρίσει την εικόνα και θα δείξει πώς περίπου θα κλείσει το 2021 από πλευράς εταιρικής κερδοφορίας στο τελευταίο 4μηνο. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει δημοσιονομική και υγειονομική εκτροπή τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε διεθνές.
Αυτό που όλες οι χρηματιστηριακές αγορές «τρέμουν» είναι μήπως υπάρξει πρόωρος περιορισμός των προγραμμάτων στήριξης (tapering) από FED και ΕΚΤ. Αυτό θα σημάνει είτε ότι οι οικονομίες πάνε καλά (άρα δεν τα χρειάζονται) ή είτε ότι ο πληθωρισμός κτυπά καμπανάκι κινδύνου, που από μόνο του είναι αρνητικό για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τα χρηματιστήρια.
Καταλύτης ανόδου της οικονομίας η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών
Όπως η κεφαλαιακή καχεξία και τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών αποτελούσαν εμπόδιο στην χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κεφαλαιακή ενίσχυση που έχει προκύψει μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίων σε συνδυασμό με τις υπεραξίες που έχουν δημιουργηθεί μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ανοίγουν τις χρηματοδοτήσεις των ελληνικών τραπεζών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ηδη όπως επισημαίνουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, οι δανειοδοτήσεις ήταν αυξημένες από τον Ιούνιο του 2021 και αναμένεται να συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό από το Σεπτέμβριο.
Θετικές προσδοκίες για τις τραπεζικές μετοχές
Θετική για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η Bank of America (BofA), τονίζοντας πως οι διοικήσεις προχωρούν στα σχέδια μείωσης των NPEs, ενώ βλέπει περιθώριο ανόδου έως και 50% καθώς διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η Bank of America έδινε στο τέλος Ιουλίου τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ για την Alpha Bank, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,33 ευρώ, για τη Eurobank τα 1,16 ευρώ με περιθώριο ανόδου 48% και μικρότερο ποσοστό ανόδου για την Τράπεζα Πειραιώς.
Ωστόσο, κατά την BofA, η αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας και η μείωση των NPL's και NPE's δεν αρκούν για να απελευθερωθεί η αξία στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς χρειάζεται επίσης να υπάρξει ανάπτυξη με αύξηση των δανείων και των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων.
Εως τώρα πάντως, όπως τονίζει, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε όλες τις ελληνικές τράπεζες κι έτσι η Bank of America παραμένει θετική για τον κλάδο, ο οποίος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!