Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε κόντρα στο διεθνές κλίμα. Τα αρνητικά «μάκρο» από τις ΗΠΑ έφεραν τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε φάση διόρθωσης, ενώ έντονα καθοδικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κόντρα στο κύμα και βασιζόμενο στην τριπλέτα ΟΤΕ-ΟΠΑΠ-Μυτιληναίος κατάφερε να κινηθεί ανοδικά και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αλλά και σε επίπεδο μετοχών.
Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 876,35 μονάδες με άνοδο 0,74%. Η αξία συναλλαγών ήταν αναμενόμενα χαμηλή στα 46 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 67 ήταν ανοδικές και οι 38 πτωτικές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,69%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) είχε άνοδο 1,13%, δείχνοντας ότι συνεχίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (2,67%), Τηλεπικοινωνιών (2,25%), Βιομηχανικών Προϊόντων (2,11%). Πτωτικά και σήμερα οι τράπεζες (-0,18%), τα Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (-0,29%), το Εμπόριο (-0,82%).
Με την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έχει καλύψει τις απώλειες από την προηγούμενη διόρθωση και κινείται για επιστροφή στη ζώνη 880-890 μονάδων όπου έχει συσσωρεύσει αρκετά. Η τάση, ωστόσο, δεν θεωρείται ανοδική. Η άνοδος βασίζεται απλώς στις αντιδράσεις συγκεκριμένων δεικτοβαρών blue chips. Εκτός από την «τρόικα» ΟΤΕ-ΟΠΑΠ-Μυτιληναίο (ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα α' εξαμήνου), θετική αντίδραση είχαμε από την μετοχή της Alpha Bank, την Lamda Development, τον Ελλάκτωρ και την Coca Cola HBC.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δείχνουν αποχή εγχώριων και ξένων επενδυτών. Ο Αύγουστος αναμένεται να κινηθεί περίπου με τον ίδιο τρόπο, αφού παραδοσιακά υπάρχει κάμψη στις συναλλαγές. Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες το ελληνικό χρηματιστήριο καταφέρνει να συντηρεί τις αποτιμήσεις του, περιμένοντας ένα κύμα ανόδου στις ξένες αγορές.
Διεθνή χρηματιστήρια
Εκτός από τους 3 αμερικανικούς δείκτες που κινούνται καθοδικά (λόγω αρνητικών «μάκρο» στις ΗΠΑ, πιέσεις στην Κίνα και επιφυλακή για την FED), την ίδια πορεία ακολούθησαν στο σύνολό τους οι ευρωπαϊκές αγορές (εξαίρεση η ελληνική).
Το ζητούμενο είναι πλέον να επιστρέψει η αισιοδοξία για τις διεθνείς οικονομίες, μετά το κύμα επιδείνωσης που επικρατεί στο θέμα της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!