Στο ίδιο μήκος κύματος με τις ξένες αγορές συντονίστηκε και το ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνοντας έτσι ότι μάλλον η πρόσφατη διορθωτική κίνηση ήταν συγκυριακή και όχι δομική και μόνιμη. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάλι προς τις 850 μονάδες που αποτελούσαν την προηγούμενη ισχυρή στήριξη και πλέον μιλάμε για επιστροφή προς τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή, μεταξύ 865-880 μονάδων εντός των επομένων συνεδριάσεων.
Η σημερινή αντίδραση ουσιαστικά επιβραβεύει όσους πίστεψαν και δεν φοβήθηκαν από τη διόρθωση, αλλά και όσους θέλησαν να αγοράσουν στα χαμηλά επίπεδα τιμών της Δευτέρας και ήδη γράφουν υπεραξίες (μικρές ή μεγάλες). Aν κάτι είναι αρνητικό σήμερα, είναι η χαμηλή αξία συναλλαγών στα 42 εκατ. ευρώ.
Ρευστότητα κεντρικών τραπεζών, εταιρικά αποτελέσματα και επιχειρηματικές κινήσεις
Όλες οι κεφαλαιοποιήσεις μετοχών αντέδρασαν ανοδικά κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι επιστρέψαμε σε bull market, αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν ζωντανές και ελπίζουν στην επιστροφή της ανάπτυξης και της ανάκαμψης κάτω από διαφορετικές συνθήκες.
Η τεράστια ρευστότητα που διοχετεύουν οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο αποτελούν κινητήριες δυνάμεις στις χρηματιστηριακές αγορές που υπερβαίνουν κάθε εμπόδιο είτε ως κερδοσκοπία είτε ως αποφυγή ρίσκου. Επίσης, διεθνώς και εγχωρίως υπάρχουν και σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα (κέρδη α' εξαμήνου) και σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις που δείχνουν επιχειρηματική κινητικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή ανακοίνωση της Μυτιληναίος για την συμφωνία με την ΔΕΗ.
Επιστροφή Γενικού Δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 854,22 μονάδες με άνοδο 1,83%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,43 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 90 έκλεισαν ανοδικά και οι 20 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,85% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 1,95%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (4,49%), Προσωπικών Αγαθών και Οικιακών Προϊόντων (3,77%), Τεχνολογίας (2,66%), Τροφίμων-Ποτών (2,48%), Ταξιδιών-Αναψυχής (2,44%). Αξιοσημείωτο της δυναμικής της ανόδου, ότι ουδείς κλάδος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.
Τραπεζικά και μη τραπεζικά blue chips κινήθηκαν ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης, ως αποτέλεσμα αυτής της τεχνικής αντίδρασης. Το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η αντίδραση μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε ο Αύγουστος να βρει τον Γενικό Δείκτη σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Όλα, βέβαια, θα εξαρτηθούν από την έκβαση της πανδημίας και πώς αυτή θα επηρεάσει τον τουρισμό, την εστίαση, τις μεταφορές και την πορεία του δομικού πληθωρισμού ως προς το κόστος λειτουργίας των βιομηχανιών αλλά και του εμπορίου. Επίσης, οι τράπεζες επηρεάζονται από τα επιτόκια των ομολόγων και σε περίπτωση που υπάρξει αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων.
Οι ελπίδες όλων των επενδυτών είναι το υπόλοιπο (4μηνο) του 2021 να κινηθεί σε καλύτερους ρυθμούς για να πλησιάσουμε τους αναπτυξιακούς στόχους του 2021 και να κινηθούμε καλύτερα ως οικονομία το 2022.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!