Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά και ακολούθησαν την πολύ ισχυρή άνοδο των αμερικανικών αγορών. Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι και το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί να κλείσει το κενό προς τις 850 μονάδες που άνοιξε την Δευτέρα ή έστω να επιστρέψει πάνω από τις 840 μονάδες με ακόμη μία ισχνή άνοδο. Θα πρόκειται για μία τεχνική αντίδραση εξ' αντανακλάσεως, βασιζόμενη κυρίως στις ξένες αγορές.
Επί της ουσίας τα προβλήματα και ειδικά η διασπορά της πανδημίας όχι μόνο δεν έχουν λυθεί αλλά συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς. Για την Ελλάδα, το πρόβλημα βρίσκεται και στον τουρισμό, τις μεταφορές, στην εστίαση αλλά και στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο αφού το ενεργειακό κόστος και το κόστος πρώτων υλών έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Επίσης οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη έχουν περιοριστεί σε χαμηλότερα επίπεδα αφού ήδη οι προηγούμενοι στόχοι δεν έχουν επαληθευτεί λόγω των συνθηκών. Υπ' αυτές τις συνθήκες, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αναθεωρήσει και τεχνικά και θεμελιώδη μεγέθη βλέποντας πλέον στον ορίζοντα όχι την εκτίναξη πάνω από τις 920 μονάδες (όπως βλέπαμε στο α' τρίμηνο) αλλά την συσσώρευση πέριξ των 850-860 μονάδων.
Οι τραπεζικές μετοχές μετά την κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που μπορεί να δεχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση ανόδου του πληθωρισμού και μείωσης της ανάπτυξης αλλά και στον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Χρηματιστηριακά, η ΕΤΕ έδειξε και πάλι την δυναμική της αποδεικνύοντας το θετικό momentum, η Alpha Bank δείχνει ότι μπορεί να ισορροπήσει στα παρόντα επίπεδα, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει κάτω από τα 0,8 ευρώ ενώ και η Πειραιώς παραμένει μάλλον υποτονική.
Στα μη χρηματοοικονομικά blue chips, ξεκινά σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Ο ΟΤΕ έδειξε χθες ότι παραμένει το επιδραστικότερο μη χρηματοοικονομικό blue chip στο ελληνικό χρηματιστήριο , ο ΟΠΑΠ είχε μία καλή συνεδρίαση, η ΔΕΗ συσσωρεύει χαμηλότερα των 9 ευρώ ενώ και η μετοχή της Μυτιληναίος φαίνεται ότι μετά από 3 εβδομάδες περίπου ήπιας διόρθωσης ίσως θα έχει κάποια αντίδραση μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε. Η Aegean διορθώνει (λόγω και των προβλημάτων του τουρισμού αλλά και του ενεργειακού κόστους), τα διυλιστήρια (Motor Oil και ΕΛΠΕ) έχουν μεικτές τάσεις ανάμεσα στις συνεδριάσεις καθώς η διαμόρφωση των περιθωρίων διύλισης δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμη. Η Lamda Development παραμένει μέσα στην επικαιρότητα ενώ Coca Cola HBC και Titan Int δείχνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τις συνθήκες στο εξωτερικό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!