Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πληθωρισμός και ανάπτυξη, οι δύο παράγοντες-κλειδιά για το ελληνικό χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πλαγιολισθαίνει εν μέσω ερωτηματικών και ουχί αδιαφορίας όπως είθισται να γράφουν οι αναλυτές. Ως παλαιότεροι, βλέπουμε ότι οι χρηματιστηριακές κινήσεις σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα είναι έντονες μόνο που η διστακτικότητα που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο οδηγεί σε αποκόμιση κερδών και σταδιακή επανατοποθέτηση κεφαλαίων όταν ο επενδυτικός ορίζοντας είναι καλύτερος.

Οι τραπεζικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων

Προς το παρόν, οι δύο αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων της Alpha Bank και της Πειραιώς (τον Ιούνιο) προκάλεσαν αναστάτωση ανάμεσα σε παλαιούς και νέους μετόχους. Ωστοσο το τελικό αποτέλεσμα μάλλον δικαίωσε όσους αποφάσισαν να ευνοήσουν τους νέους μετόχους κοντρα στους παλαιούς. Ο τραπεζικός κλάδος αφού ξεπέρασε το dilution της μετοχής της Πειραιώς, καλείται τώρα να ξεπεράσει το dilution της μετοχής της Alpha Bank. Η μετοχή της ΕΤΕ, παρά τη σημερινή διόρθωση, παραμένει σε ανοδικό κανάλι, ενώ η ερωτηματικά δημιουργεί η συσσώρευση (ξανά) της μετοχής της Eurobank πέριξ των 0,8 ευρώ. Τα ερωτηματικά προέρχονται λόγω των προθέσεων αποεπένδυσης που φέρεται ότι έχει η Fairfax. H χρηματιστηριακή αγορά εκτιμά ότι εάν εκτονωθούν οι πιέσεις στην Alpha Bank, η εικόνα του τραπεζικού κλάδου θα είναι ηπιότερη και πολύ προβλέψιμη. Ειδικά μετά και τα stress tests που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, ο κλάδος θα έχει και επίσημα ένα «διαβατήριο χρηματιστηριακής ανόδου».

Ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Πέρα από την υγειονομική επαγρύπνηση, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα κληθούν να διαχειριστούν και το νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL's) και «ανοιγμάτων» (NPE's) που δημιουργεί η πανδημία. Ηδη τα μηνύματα από επιχειρήσεις μέσα στο καλοκαίρι δημιουργούν προβληματισμούς. Εάν η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερη του 3-4%, εκτιμάται ότι τα NPL's θα εκτοξευτούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η «βόμβα» του πληθωρισμού 

Ο πληθωρισμός λόγω υπερβάλλουσας ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών αποτελεί μία ενεργοποιημένη βόμβα για τα ελληνικά ομόλογα. Υπολογίζεται ότι εάν αντιστραφεί η καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και το 10ετές, για παράδειγμα, φτάσει στο 1,4% οι υπο-αξίες των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεταξύ 1-1,2 δισ. ευρώ. Οι ελπίδες σε παγκόσμιο επίπεδο στηρίζονται στην πεποίθηση των Κεντρικών Τράπεζών (FED, EKT, BoE, BoJ, BoA, BoC) ότι η παρεχόμενη ρευστότητα θα δημιουργήσει τέτοια ανάπτυξη που θα καλύψει τις όποιες πληθωριστικές πιέσεις.

Τα μη χρηματοοικονομικά blue chips

Τα μη χρηματοοικονομικά blue chips μπορεί να αποτελούν και να λειτουργούν ως εναλλακτικές τοποθετήσεις των τραπεζικών στο ελληνικό χρηματιστήριο, όμως αυτό ισχύει υπό Κ.Σ (σ.σ. κανονικές συνθήκες όπως λένε οι φυσικοί). Σε συνθήκες απρόβλεπτες όπως είναι η πανδημία και η κρίση, ουδείς μπορεί να ποντάρει σε μία «γεωμετρική» ανάκαμψη. Οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν κυρίως μετοχές με ισχυρά δεδομένα και ανελαστική ζήτηση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Coca Cola HBC η οποία εν μέσω πλαγιολίσθησης έφτασε κοντά στα 31 ευρώ. Οι επενδυτές αφ' ενός ποντάρουν στο ισχυρό όνομα και αφ' ετέρου στην αύξηση της ζήτησης λόγω θέρους και τουρισμού.

Η μετοχή της Titan Int ποντάρει στην αύξηση των επενδύσεων υποδομών στις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου που έχει παρουσία. Η μετοχή της Μυτιληναίος διορθώνει μεν τώρα αλλά κατά το προηγούμενο διάστημα είχε ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, οι οποίες σε ορίζοντα 2-3 ετών θα υπερδιπλασιάσουν τα μεγέθη τους. Οι μετοχές των διυλιστηρίων κινούνται στον «αστερισμό» των τιμών του πετρελαίου ενώ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ δέχονται σημαντικές εισροές κεφαλαίων από εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Υπάρχουν βέβαια και οι μετοχές τουρισμού και μεταφορών όπως η Aegean και η Autohellas που κινήθηκαν ανοδικά το τελευταίο διάστημα οικοδομώντας πάνω σε μεγάλες προσδοκίες.

Xαμηλά ο πήχυς από το ΥΠΟΙΚ για την ανάπτυξη

Πολλοί διεθνείς οίκοι προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, τοποθετώντας την ανάπτυξη στο 4,5%-6,5%, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο εμμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6%. Η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch Ratings την Παρασκευή θεωρείται πολύ σημαντική για να διατηρηθεί η ανοδική πορεία της χώρας προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα με "ΒΒ" και σταθερές προοπτικές. Η αύξηση του rating θεωρείται δύσκολη αυτή τη στιγμή, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος και την ισχύ της ανάκαμψης της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, ενώ απτά στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών και ειδικά για τα ελλείμματα απέχουν μήνες μακριά, ωστόσο η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από την Fitch σε θετικές από σταθερές θα δώσει ένα πολύτιμο και ισχυρό στήριγμα στην ελληνική οικονομία. Οι τρέχουσες προβλέψεις του οίκου Fitch είναι ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 3% πριν εκτοξευθεί στο 7,6% το 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ