Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν απλώς η αντεστραμμένη εικόνα της Πέμπτης σε επίπεδο ανόδου, σε όγκο συναλλαγών και σε ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων. Επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει την πλαγιοκαθοδική τάση που υπάρχει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται καθοδικά σε ευρύτερο επίπεδο, τους οποίους έχουμε αναφέρει, ειναι οι εξής:
- Η προεξόφληση των θετικών ειδήσεων έδωσε τη θέση της στην ανησυχία για την μετάλλαξη του ιού και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
- Ο τουρισμός ακόμη (μέσα Ιουλίου σχεδόν) βρίσκεται κάτω από τους στόχους που έχουν τεθεί και εάν δεν υπάρχει κίνηση μέχρι το τέλος του μήνα, το 2021 θα είναι μία χαμένη χρονιά με τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
- Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται σωστά προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης με τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, αλλά και αυτές κινδυνεύουν από «έκρηξη» δημιουργίας νέων NPL's.
- O πληθωρισμός βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης στην ΕΕ από τις ανατιμήσεις του πετρελαίου. Η ΕΚΤ την Πέμπτη διαβεβαίωσε μεν ότι μπορεί να παρακολουθήσει τον πληθωρισμό μέχρι το 2% χωρίς να αλλάξει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (PEPP), αλλά ουδείς μπορεί να βεβαιώσει για πόσο θα κρατήσει το πρόγραμμα εάν συνεχιστεί η πανδημία
- Οι ξένες αγορές, στην ίδια λογική, κινούνται καθοδικά αλλά τουλάχιστον αυτές διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά τους και όχι από τις 900 μονάδες.
Αξίζει να τονισθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εκλαμβάνεται ως περιφερειακό ανάμεσα στα μεγάλα ξένα funds. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα εδραιώνουν τα κέρδη τους στις μεγάλες αγορές και μετά, εάν διαβλέπουν προοπτικές, τοποθετούνται και στα περιφερειακά. Το φαινόμενο αυτό το είδαμε χαρακτηριστικά πέρυσι τον Νοέμβριο 2020, όταν είχε διευρυνθεί το discount του Γενικού Δείκτη ως προς τους μεγάλους ευρωπαικούς δείκτες που είχαν καταγράψει ράλι 6 μηνών. Πολλοί πιστεύουν ότι θα συμβεί και αυτό φέτος τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Με δεδομένο ότι ο Αύγουστος θα κυλήσει χωρίς ιδιαίτερα υγειονομικά προβλήματα (πολύ αμφίβολο αφού οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κρουσμάτων τον Αύγουστο) τότε διαμορφώνονται 3 σενάρια:
α) Θετικό σενάριο για τον Γενικό Δείκτη με θετικές τις ξένες αγορές
Κίνηση προς τις 900 μονάδες κατ' αρχήν, συσσώρευση μεταξύ 900-910 μονάδων και άνοδος πάνω από 920 μονάδες από τον Σεπτέμβριο
β) Μετριοπαθές σενάριο (με αύξηση κρουσμάτων τον Αύγουστο)
Παρατεταμένη κίνηση μεταξύ 850-890 μονάδων με αυξημένη μεταβλητότητα και πάντα υπό την αίρεση των θετικών ξένων αγορών
γ) Αρνητικό σενάριο
Αρνητικές οι ξένες αγορές τον Αύγουστο, πίεση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 850 μονάδες και επιστροφή προς τα χαμηλά του 2020.
Στους ανωτέρω παράγοντες θα πρέπει να προσθέσουμε και τη δημοσιονομική πολιτική. Απο τα τέλη Ιουλίου θα ξαναμπούν στα δεδομένα, οι φορολογικές δηλώσεις. Η αδυναμία ή η απροθυμία πληρωμής φόρων το προηγούμενο εξάμηνο ήταν ενδεικτική ότι το παλαιό δόγμα «πλήρωσε ότι μπορείς» έχει ατονήσει και πλέον οι συνεπείς φορολογούμενοι λιγοστεύουν. Οσο υπάρχει η χρηματοδοτική τόνωση από την ΕΚΤ, οι συνέπειες για τα δημόσια έσοδα είναι μικρές. Όταν σταματήσει η στήριξη, το ελληνικό κράτος θα βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα ελλείματος.
Όσο για το χρηματιστήριο, οι επιλογές πάλι θα οι τραπεζικές μετοχές και τα μη χρηματοοοικονομικά blue chips (στο θετικό και μετριοπαθές σενάριο) με μικρή τόνωση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενώ στο αρνητικό σενάριο προβλέπονται πτώση συναλλαγών με ταυτόχρονη πτώση μετοχών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!