Νέα
  • ΓΔ: 1403.63 -0.31%
  • Τζίρος: 84,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Στις 859,46 μονάδες με «βουτιά» 2,02% ο Γενικός Δείκτης

«Διορθωτική» υπήρξε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

Στην χειρότερη συνεδρίαση της φετινής χρονιάς εξελίχθηκε η σημερινή στο Χ.Α. Δεν αρκούσαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που είχαν υποχρεώσει τον Γενικό Δείκτη σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση, άνοιξαν και οι κρουνοί των διεθνών προβλημάτων από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Οι χθεσινές δηλώσεις κύκλων της ΕΚΤ (εκπροσώπων της κας Λαγκάρντ, η ίδια μίλησε σήμερα) ότι η ΕΚΤ θα ανεχθεί πληθωρισμό μέχρι 2% επιβεβαιώθηκαν και με επίσημο δελτίο τύπου από την ΕΚΤ. Οι χρηματιστηριακές αγορές εξέλαβαν τις δηλώσεις αυτές ως μία αποδοχή πληθωρισμού 2% και πλέον αναπροσαρμόζονται μετοχές, δείκτες και ομόλογα προς τα επίπεδα αυτά. Και εάν για τις μετοχές, υπάρχει μία λογική διορθωτική κίνηση από τα ιστορικά υψηλά τους (σε ευρωπαικό επίπεδο) η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα ειδικά ως προς τις τράπεζες.

H κατάρρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σ' αυτό, το όχι ευχάριστο, σκηνικό η κατάρρευση του Γενικού Δείκτη κάτω από τα επίπεδα στήριξης των 860 μονάδων και προς τα επίπεδα των 850 μονάδων αλλάζει ολοσχερώς την χρηματιστηριακή τάση. Η πτώση προήλθε από την μεγάλη διόρθωση όλων των blue chips. Αν και στην αρχή της συνεδρίασης, ορισμένα blue chips προέβαλλαν αντίσταση, σταδιακά οι πιέσεις αυξήθηκαν και η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος οδήγησε τον Γεν. Δείκτη και τις επιμέρους μετοχές του σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η στήριξη των 860 μονάδων κατέρρευσε μόλις άνοιξαν οι αμερικανικές αγορές (γύρω στις 16.00 ώρα Ελλάδας) οι οποίες ξεκίνησαν έντονα καθοδικά. Αν για τις αμερικανικές αγορές αυτό το αρνητικό άνοιγμα ήταν απλώς ένα χρηματιστηριακό θέμα, για το ελληνικό χρηματιστήριο σηματοδότησε την υποχώρηση του Γενικού Δείκτης προς τις 850 μονάδες και επί της ουσίας την απώλεια μεγάλου μέρους από τα κέρδη του 2021.

Ο Γεν. Δείκτης έκλεισε τελικά στις 859,46 μονάδες με υποχώρηση 2,02%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν το χειρότερο εδώ και 15 μήνες, με μόλις 12 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 110 μετοχές να υποχωρούν. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-1,9%) ενώ ο δείκτης Mid Cap μειώθηκε κατά (-2,33%).

Την ένταση των ρευστοποιήσεων (ή μάλλον την άρνηση των αγοραστών) καταδεικνύει ότι ούτε ΕΝΑΣ κλαδικός δείκτης δεν έκλεισε σε θετικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων -Ποτών (-4,15%), Πρώτων Υλών (-3,66%), Βιομηχανικών Προιόντων- Υπηρεσιών (-2,82%), Κατασκευών (-2,35%).

Πλέον οι ελπίδες εναποθέτονται πλέον στην βελτίωση του διεθνούς κλίματος και κυρίως στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εμφάνιση των μεταλλάξεων στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός ότι δημοσιονομικά υπάρχει μεγάλη υστέρηση εσόδων δείχνει ότι τα πραγματα δεν πάνε όπως όλοι θα θέλαμε και γράφαμε στο α' τρίμηνο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ