Το ελληνικό χρηματιστήριο λειτουργεί στην άνοδο ως συγκοινωνούν δοχείο με τις ξένες αγορές και μάλιστα με καθυστέρηση χρόνου. Εάν εδραιωθεί η άνοδος στις ξένες αγορές (ΗΠΑ και Ευρώπη), οι επενδυτές θα μεταφερθούν και προς αγορές που βρίσκονται σε discount ως προς την άνοδο των ξένων.
Το αντίθετο σενάριο συμβαίνει στις πτώσεις. Όταν υποχωρούν οι αγορές, οι μεγάλοι επενδυτές πρώτα φεύγουν από τις μικρές και επαναπατρίζονται στις μεγάλες.
Το σενάριο αυτό είδαμε το 2020, όταν οι ξένες αγορές έτρεξαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο και μετά είδαμε και το μεγάλο ράλι Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου στο Χ.Α όταν ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 250 μονάδες.
Αυτό που περιμένουν οι ξένοι επενδυτές από τις ισχυρές οικονομίες είναι:
- Η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπως θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη
- Η έμφαση των επενδυτών στις τεχνολογικές μετοχές
- Τα κονδύλια ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των αμερικανικών υποδομών
- Οι αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη για νέα συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP)
- H ανακοίνωση του Βρετανικού ΑΕΠ
Ανοίγει ο τραπεζικός ορίζοντας μέχρι το 2023
Κλειδιά της ανόδου εκτός από τις ξένες αγορές, είναι ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές του την Παρασκευή να κινούνται ανοδικά, καλύπτοντας έτσι τις μικρο-διορθώσεις των τελευταίων ετών. Η ανάκαμψη και των 4 μετοχών συστημικών τραπεζών δείχνει ότι οδεύουμε σε νέα περίοδο ανόδου του κλάδου.
Πλέον, έχουν ξεκαθαρίσει οι αυξήσεις κεφαλαίων, υπάρχoυν νέα business plans και εάν η ανάπτυξη που προσδοκάται για το 2021- 2023 επαληθευτεί, τότε οι ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά θα επανέρθουν σε συνθήκες ευφορίας όπως προ 15ετίας. Επίσης, θα αρχίσουν να μοιράζουν μερίσματα.
Τουρισμός: ο άγνωστος Χ της ελληνικής ανάπτυξης
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού. Εκεί οι προβλέψεις είναι δύσκολες ειδικά μετά τις τελευταίες αποφάσεις των Βρετανών που άφησαν την Ελλάδα στην πορτοκαλί ζώνη, γεγονός που θα πλήξει αρκετές περιοχές (Κρήτη, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Ρόδος κ.α.) που συνεργάζονται με τους Βρετανούς.
Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Τουρισμού κι επιχειρηματίες του κλάδου θεωρούν ότι αν το 2021 έχει το 50% των εσόδων του 2019, θα είναι μία επιτυχημένη χρονιά. Αυτό θα δημιουργήσει αύξηση της τάξης 3,5 - 4% του ΑΕΠ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!