Από τις αρχές Μαΐου 2020 όταν τέλειωσε το πρώτο lockdown, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ανέλθει από τα επίπεδα των 607 μονάδων προς τις 800 μονάδες της Παρασκευής, πραγματοποιώντας άνοδο 30% περίπου, μόνο που στο μεσοδιάστημα Αυγούστου - Νοεμβρίου κατά το οποίο ο Γενικός Δείκτης συσσώρευσε πέριξ των 620-280 μονάδων. Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών παραμένει στα επίπεδα των 650 μονάδων.
Η μεγαλύτερη παλινδρόμηση των τελευταίων 20 ετών
Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε μέσα στο 2020 την μεγαλύτερη παλινδρόμηση που είχε κάνει κατά τα τελευταία 20 χρόνια και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την περίοδο 2000-2001 μόνο που τότε η πορεία ήταν σαφώς καθοδική και δεν είχε άνοδο.
Η μεγάλη πτώση της άνοιξης 2020
Η χρονιά του 2020 ξεκίνησε με τις ελπίδες ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα καταφέρει να ξεπεράσει σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το ορόσημο των 1.000 μονάδων. Μέσα στον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κινούνταν στα επίπεδα πέριξ των 950 μονάδων. Όταν στις 16 Μαρτίου ξεκίνησε το πρώτο lockdown και μέχρι το τέλος Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη διόρθωση της τάξης του 30%. Οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αξιών πουλούσαν τράπεζες και blue chips προκειμένου να καταφύγουν είτε στην ασφάλεια των ξένων ομολόγων είτε να ξαναγυρίσουν στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές (repatriation). To φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε σε όλα τα περιφερειακά χρηματιστήρια.
Η ανάκαμψη των ξένων αγορών και η υστέρηση του ελληνικού
Οι ισχυρές κεφαλαιαγορές σε Ευρώπη και Αμερική κατέγραψαν από τον Ιούνιο 2020 μέχρι και τον Σεπτέμβριο μία θεαματική άνοδο εξαιτίας των άμεσων και έμμεσων χρηματοδοτήσεων των Κεντρικών Τραπεζών αλλά και της επιστροφής «ξενιτεμένων» κεφαλαίων από αγορές όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Τουρκία, το Ισραήλ, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ασιατικά χρηματιστήρια κ.ά.
Αποτέλεσμα ήταν οι ισχυρές κεφαλαιαγορές της Ευρώπης και ειδικά το γερμανικό χρηματιστήριο. Και ειδικά τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ να επιστρέψουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα κοντά στα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
Άνοιξε η ψαλίδα με το ελληνικό χρηματιστήριο και επέστρεψαν οι ξένοι επενδυτές στις τράπεζες
Η άνοδος των ξένων χρηματιστηρίων έφερε μεγάλες υπεραξίες στα ξένα funds που είχαν φύγει προηγουμένως από το ελληνικό χρηματιστήριο. Είχαν πουλήσει υψηλότερα ελληνικές μετοχές και τον Σεπτέμβριο τις έβρισκαν 30-40% φθηνότερες.
Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και ειδικά της ΕΚΤ για τα μεγάλα προγράμματα στήριξης αποτελούσαν ένα εχέγγυο ρευστότητας και για τις ελληνικές τράπεζες. Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης έβγαζαν θετικές εκθέσεις.
Το σήμα της ανόδου είχε κτυπήσει στα Greek desks. Από τα τέλη Οκτωβρίου είχαν αρχίσει οι αγορές, αλλά η μεγάλη επιστροφή των ξένων πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2020. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτες αυξήθηκε κατά 70% και συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα μη τραπεζικά blue chips σε υψηλότερα επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά περίπου 30% και πλέον είχε ανοίξει ο ορίζοντας των 800 μονάδων τον Δεκέμβριο.
Τα ζητούμενα ήταν δύο. Πρώτον, να μην χαλάσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές και δεύτερον να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα όπως για παράδειγμα με πρώτο να βρεθεί το εμβόλιο (ή τα εμβόλια) για τον covid 19, να υπάρξει συμφωνία για το Brexit, να μην υπάρχουν προβλήματα από τις αμερικανικές εκλογές, το veto Ουγγαρίας-Πολωνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα μικρότερης έντασης.
Το Brexit από την προηγούμενη Κυριακή έχει επιστρέψει πάλι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων και οι αμερικανικές εκλογές έδωσαν Πρόεδρο, το veto Ουγγαρίας-Πολωνίας παρακάμφθηκε. Τότε ξεκίνησε, και πάλι το ράλι στις ξένες αγορές που έφεραν στην Αμερική τον Dow Jones , τον S&P 500 και τον Nasdaq σε ιστορικά υψηλά , όπως σε ιστορικά υψηλά βρέθηκε και ο DAX στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την άνοδό του και παρά το γεγονός ότι συσσώρευσε 5 συνεδριάσεις μεταξύ 780 - 795 μονάδων, κατάφερε την Παρασκευή να κάνει την υπέρβαση των 800 μονάδων.
Τι μέλλει γεννέσθαι από το 2021
Οι ξένοι μεγάλοι επενδυτές, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Blackrock, JP Morgan, Deutsche Bank, UBS, Societe Generale δηλώνουν μέσα από τις εκθέσεις τους αισιόδοξοι για το 2021. Η αισιοδοξία τους βασίζεται στους εξής παράγοντες:
- Έναρξη εμβολιασμών και περιορισμού της πανδημίας
- Μεγάλα πακέτα υποστήριξης (stimulus) των οικονομιών από τις Κεντρικές Τράπεζες
- Yψηλή ρευστότητα στις τράπεζες και σταδιακά επίλυση των προβλημάτων με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τις ελληνικές τράπεζες
- Έλλειψη εναλλακτικών τοποθετήσεων από την στιγμή που τα ομόλογα σε Ευρώπη έχουν αρνητικές αποδόσεις και στην Αμερική πιέζονται από την ισοτιμία του δολαρίου
- Θετικά εταιρικά αποτελέσματα στους μεγάλους ομίλους (σε εξωτερικό και Ελλάδα) και ανατρέψιμα αρνητικά αποτελέσματα όπου εμφανίστηκαν στο 9μηνο 2020.
Η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της πανδημίας του covid 19. Ωστόσο η τεράστια ρευστότητα που έχει διαχυθεί σε οικονομίες ανά τον κόσμο μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κύμα ανόδου. Βέβαια δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τους σκεπτικιστές αυτής της ανόδου, οι οποίοι εύλογα τονίζουν ότι τα ομόλογα είναι «φούσκες» και ότι αν κάποια στιγμή σταματήσει η διοχέτευση ρευστότητας σε Ευρώπη και Αμερική, θα έρθει μεγάλη διόρθωση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!