Ξένες αγορές
Συσσώρευση κοντά σε υψηλά για τους αμερικανικούς δείκτες (υποχωρούσαν ελαφρά λίγο πριν τη λήξη των αμερικανικών συνεδριάσεων), ήπια υποχώρηση αποκόμισης κερδών από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μία πτώση εξ αδιαφορίας για το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η εικόνα των χρηματιστηρίων χθες. Η συσσώρευση αυτή στις ξένες αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν αλλοιώνει τις προσδοκίες για μελλοντική άνοδο. Οι αγορές έχουν τρέξει, οδεύουμε στο τέλος του α' εξαμήνου και λογικά είναι να ρευστοποιούν υπεραξίες για καταγραφή λογιστικών κερδών. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τα καλύτερα και δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν εάν έρθουν τα χειρότερα (ή μάλλον ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν. Θα υποχωρήσουν εξίσου βίαια όπως ανέβηκαν).
O φόβος του πληθωρισμού και η ελπίδα του πληθωρισμού
Ένας οικονομολόγος έλεγε παλιά ότι ο πληθωρισμός είναι όπως «η καλή και η κακή χοληστερόλη». Δεν ξέρουμε εάν οι ιατρικές του γνώσεις ήταν καλές, αλλά ο πληθωρισμός σίγουρα έχει τη θετική όψη όταν ουσιαστικά εκπορεύεται από την αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης και την αρνητική του όταν είναι δομικός, δηλαδή (για να συνεχίσουμε ιατρικά) είναι «αυτοάνοσο» και προέρχεται από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δυστυχώς στην παρούσα περίπτωση, η αύξηση του πληθωρισμού προέρχεται από τη μεγάλη άνοδο των τιμών πετρελαίου και εν μέρει από την κερδοσκοπία πάνω σε πρώτες ύλες. Επίσης η υπερσυσσώρευση καταθέσεων βοηθά τις τράπεζες, αλλά θα οδηγήσει σε μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις.
Γενικός Δείκτης
Εντάξει το είχαμε καταλάβει ότι η αγορά δεν είχε δύναμη να φτάσει μέχρι τα υψηλά έτους (910 μονάδες περίπου) αλλά περιμέναμε να υπάρξει κάποια αντίδραση στην πτώση. Η πτώση έγινε με πολύ χαμηλούς όγκους, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές είτε αδιαφορούν είτε περιμένουν να κάνουν κινήσεις στο β' εξάμηνο, αφού δουν πώς θα εξελιχθεί ο τουρισμός.
Τουρισμός και χρηματιστήριο
Οι εισηγμένες επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό είναι περίπου 10-12 στο Χ.Α. Εάν εντάξουμε σ' αυτές και τις τράπεζες με τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ξενοδοχειακών δανείων που έχουν (ορισμένα μάλιστα έχουν «κοκκινίσει») και τους τουριστικούς επιχειρηματίες με μεγάλα μετοχικά χαρτοφυλάκια, τότε η λίστα εξάρτησης του Χρηματιστηρίου από τον τουρισμό μεγαλώνει. Υπολογίζεται ότι μία θεαματική βελτίωση του τουρισμού το 2021 σε σχέση με το «ανύπαρκτο» 2020 και με το καλό 2019 θα αυξήσει το ΑΕΠ αρκετές μονάδες βάσης (πάνω από 1%) και τον Γενικό Δείκτη πάνω από 100 μονάδες. Λίγο αυθαίρετοι οι υπολογισμοί, αλλά δεν είναι εντελώς αβάσιμοι.
FTSE MID Cap
Σας το έχουμε αναφέρει ότι οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης «γιορτάζουν» το 2021. Ο δείκτης Mid Cap καταγράφει άνοδο περίπου 30% από την αρχή του χρόνου, που είναι μία από τις καλύτερες χρηματιστηριακές ανόδους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Το θέμα είναι ότι δεν ανεβαίνουν όλες οι μετοχές μαζί και ότι πολλές εξ αυτών που βρίσκονται σε ανοδική κίνηση δεν έχουν επαρκή εμπορευσιμότητα. Μπορείτε να δοκιμάσετε με κάποιες που εγνωσμένα έχουν δυνατά μεγέθη, αλλά να προσέχετε μήπως καθυστερήσετε στην έξοδο από έλλειψη συναλλακτικού ενδιαφέροντος.
Τράπεζες
Δέσμιες των αυξήσεων κεφαλαίων που έγιναν (Πειραιώς) και θα γίνουν (Alpha Bank) αλλά και των φημών είναι οι τραπεζικές μετοχές. Οι αναλυτές σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει χρηματιστηριακές εξελίξεις. Οι θετικές εκθέσεις είναι πολλές, αλλά πάντα πίσω υπάρχει κάποιος φόβος μήπως το εγχείρημα της ανάκαμψης δεν επαληθευτεί. Πάντως χθες η μετοχή της Alpha είχε ήπια ανάκαμψη, ενώ ήπια υποχώρηση είχε η Eurobank, που μπορεί να μην καταφέρνει να κάνει δυνατή υπέρβαση των 0,80 ευρώ, αλλά δεν δείχνει ότι θα υποχωρήσει εύκολα κάτω από τα 0,75.
Mυτιληναίος
Σε οργασμό επενδύσεων εξελίσσεται το 2021 για τον Μυτιληναίο. Η μετοχή δείχνει ότι έχει στηρίξεις πάνω από τα 15 ευρώ αλλά ταυτόχρονα δείχνει ότι δεν μπορεί να κάνει εύκολα την υπέρβαση. Μαθαίνουμε ότι από επενδυτικά γραφεία στις ΗΠΑ και στη Βρετανία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζητούν πληροφορίες για τον όμιλο.
ΟΤΕ
Δεν αντέδρασε η μετοχή του ΟΤΕ στις -υποτονικές- πιέσεις που δέχθηκε. Το αποδίδουμε σε κακό market making. Δεν υπήρχαν επιθετικές πωλήσεις (γιατί να υπάρχουν άλλωστε;) αλλά οι πωλητές πίεσαν άθελά τους τη μετοχή αφού δεν έβγαιναν εύκολα αγοραστές.
Ελλάκτωρ
Τρεις είναι οι επιχειρησιακοί στόχοι της Ελλάκτωρ για τους επόμενους μήνες: η αλλαγή της εικόνας του ισολογισμού, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που αναμένεται να πάρει την έγκριση των αρμόδιων χρηματιστηριακών αρχών μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, η επανεκκίνηση του κλάδου των κατασκευών και ταυτόχρονα η αναδιάρθρωση - αξιοποίηση του στελεχιακού του δυναμικού. Επίσης στόχος μέσα στους επόμενους 12 μήνες είναι η εξοικονόμηση κόστους κεφαλαίου (κατά 1%), το οποίο θα προέλθει από τα καλύτερα επιτόκια που θα πετύχει πλέον η Ελλάκτωρ (για δανεισμό, εγγυητικές κλπ.) με τις τράπεζες. Ο CEO κ. Μπουλούτας εκτίμησε ότι στο τέταρτο τρίμηνο η Άκτωρ θα πετύχει το break even για τα οικονομικά της μεγέθη, όχι όμως σε ετήσια βάση. Οι κατασκευές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιστρέψουν το επόμενο έτος σε κερδοφορία.
Πλαστικά Θράκης
Ανεβαίνει και διορθώνει ενδοσυνεδριακά η μετοχή. Τεχνικά η εικόνα είναι πολύ καλή και στην πράξη μετά από μία διόρθωση προς τα 5,8 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, η μετοχή επέστρεψε με δύναμη πάνω από τα 6 ευρώ. Περιμένουμε να ακούσουμε ειδήσεις και για τις επενδύσεις της στο εξωτερικό.
Κέκρωψ
Κινητικότητα η «ιστορική» μετοχή της Κέκρωψ, έστω και με λίγα τεμάχια. Αυτή η ιστορία με τα οικόπεδα του Ψυχικού (εκκρεμεί από τη δεκαετία του '90) θα λυθεί καμιά φορά και δεν θα πιστεύουμε την είδηση...
Roadshow Νέας Υόρκης
Στις 8 με 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το δέκατο ελληνικό forum στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Οι εισηγμένες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: ΑΔΜΗΕ, Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Entersoft, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, Profile, ΔΕΗ, Quest, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και Viohalco.
- Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.