Νέα
  • ΓΔ: 1396.96 -0.05%
  • Τζίρος: 46,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Oι πληθωριστικές πιέσεις φοβίζουν τα χρηματιστήρια σε Αμερική και Ευρώπη

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Intime

Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού είναι η βασική αιτία για τη διόρθωση στις ξένες αγορές. Ο πληθωρισμός στην παρούσα φάση στις ΗΠΑ κινείται πάνω από το όριο 2% που είχε θέσει η FED, αλλά το θέμα είναι ότι προς το παρόν η νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν μπορεί να αλλάξει στόχευση.

Προτιμά να επιτύχει ανάπτυξη παρά να υποταχθεί στον στόχο του χαμηλότερου πληθωρισμού που θα απαιτήσει περιορισμό ρευστότητας. Αρκούσαν όμως μερικές διαρροές από την FED σχετικά με την πρόθεση αντιμετώπισης του πληθωρισμού και οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες επέστρεψαν στην γνώριμη ανοδική τους κίνηση.

Ωστόσο αυτό που φοβούνται οι αναλυτές είναι ότι το γ’ και δ’ τρίμηνο 2021 θα υπάρξει σημαντική πίεση. Ταυτόχρονα υπήρξαν δηλώσεις και στην ΕΚΤ οι οποίες ουσιαστικά τόνιζαν ότι δεν θα σταματήσει το tapering και έτσι οι χρηματιστηριακοί δείκτες επέστρεψαν πάλι σε άνοδο την Παρασκευή.

Η προειδοποίηση της Morgan Stanley

Σε παλαιότερη (αρχές 2021) έκθεση η Morgan Stanley είχε προειδοποιήσει ότι: «Στη χρηματιστηριακή αγορά, ο κίνδυνος πληθωρισμού είναι μεγαλύτερος για τους κλάδους που "καταστράφηκαν” από την πανδημία και γι’ αυτούς που "δεν έχουν προετοιμαστεί για την ενδεχόμενη εκτίναξη της ζήτησης αργότερα φέτος”,  φωτογραφίζοντας κυρίως τους κλάδους εστίασης, ταξιδίων και καταναλωτικών προϊόντων που θα μπορούσαν να αναγκαστούν να ανεβάσουν τις τιμές στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση στη μετά-κορονοϊό εποχή». Πρόκειται δηλαδή για κλάδους που έχουν  σημαντική παρουσία και στην ελληνική οικονομία.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι οι μετοχές και τα εμπορεύματα είναι τα καλύτερα μέσα αντιστάθμισης του πληθωρισμού, αλλά προσθέτει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να πλήξει τα μακροπρόθεσμα ομόλογα, γεγονός που θα είχε βραχυπρόθεσμα αρνητικό αντίκτυπο «σε όλες τις μετοχές, εάν αυτή η προσαρμογή σημειωθεί απότομα».

Πως επιδρά ο πληθωρισμός στο οικονομικό κύκλωμα

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος γιατί φοβούνται τις μικρές ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις οι χρηματιστηριακές αγορές και οι επιχειρήσεις. 

Ο βασικός λόγος είναι ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε ένα οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί αθροιστικά ανάμεσα στους επιχειρηματικούς οργανισμούς αλλά πολλαπλασιαστικά για τις επιχειρήσεις. Μία αύξηση κοστους στις πρώτες ύλες της τάξης του 2%, θα περάσει στα λειτουργικά κόστη πολλαπλάσια και απο εκεί θα φτάσει στην τελική τιμή ενός αγαθού, η οποία θα είναι σημαντικά αυξημένη  απ' ότι ήταν το αρχικό κόστος.

Αν στην τελική τιμή προστεθούν και τα αυξημένα (λόγω πληθωρισμού) επιτόκια δανεισμού της επιχείρησης, τότε μία αρχική πληθωριστική αύξηση της τάξης του 0,5% στην πρώτη ύλη, θα φτάσει σε αύξηση άνω του 5% στην τελική τιμή προς τον καταναλωτή.

Έτσι υπάρχουν αλυσιδωτές επιδράσεις στην προσφορά και την ζήτηση με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι πωλήσεις, τα έξοδα και να μειώνεται το περιθώριο κερδοφορίας. Υπολογίζεται ότι μία αύξηση του πληθωρισμού 0,5% στις ΗΠΑ μέσα στο α' εξάμηνο 2021 μπορεί να επιφέρει πτώση πωλήσεων της τάξης του 10-15% ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες του S&P 500. Έτσι μία αύξηση του πληθωρισμού θα πρέπει να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε μία περαιτέρω αύξηση του τζίρου τους προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες εσόδων.

Κίνδυνος για νέα NPE’s για τις τράπεζες 

Mία ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού θα επηρεάσει και το κόστος κεφαλαίου των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα αφ' ενός να υπάρξει δυσκολία εξυπηρέτησης δανείων και αφ’ ετέρου να εισέλθουν οι τράπεζες σε νέο «φαύλο κύκλο» ανοιγμάτων. Σε ότι αφορά την αλληλεπίδραση των αμερικανικών επιχειρήσεων με τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές, ο πληθωρισμός όπως λένε οι οικονομολόγοι είναι σαν τον «πυρετό». Μπορεί να μεταδοθεί μέσα από τις εμπορικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Ήδη η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έπληξε και τη Γερμανία.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν -0,3% τον Απρίλιο και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν διευρύνει το επιτοκιακό τους περιθώριο και άρα περιμένουν καλύτερα λειτουργικά κέρδη στο τέλος του α’ εξαμήνου 2021. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο β’ εξάμηνο εάν υπάρξει αύξηση πληθωρισμού και μειωθούν τα κέρδη από τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ