Ελληνικός τουρισμός και χρηματιστήριο
Σημαδιακή ημέρα η 14η Μαΐου και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, εκτός από τη συνεισφορά στην ανάπτυξη και στην αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων, θα έχει και θετικές επιπτώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Κατ' αρχάς είναι οι εισηγμένες που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό (Aegean, ΓΕΚΕ, Αutohellas, Attica Συμμετοχών, ΑΝΕΚ), υπάρχουν και αυτές που έμμεσα επωφελούνται από μία τουριστική περίοδο και μάλιστα είναι πολλές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Παπουτσάνης, η οποία διαθέτει το 60% της παραγωγής της σε ξενοδοχεία, η Coca-Cola HBC που πολλαπλασιάζει τις πωλήσεις της κάθε καλοκαίρι, οι εταιρείες πετρελαιοειδών και γενικά ένας αριθμός πάνω από 30 εισηγμένες σχετίζεται έμμεσα με την τουριστική κίνηση. Καλή αρχή λοιπόν και να ξαναθυμηθούμε τα παλιά καλοκαίρια.
S&P Global Ratings: Aνάπτυξη ελληνικής οικονομίας
Την άποψή του ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητα για μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας τους επόμενους 12-18 μήνες εξέφρασε ο Marko Mrsnik, ανώτερος διευθυντής της S&P Global Ratings, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Mrsnik διευκρίνισε ότι η S&P πραγματοποίησε μια προσομοίωση που προέβλεψε άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 8% και 18% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.
«Αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης και υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων δανείων, αυτή η αναβάθμιση γίνεται πιο πιθανή. Υπάρχει βέβαια ένα κενό δύο βαθμίδων και άρα δεν μπορώ να κάνω εικασίες για τον χρόνο πιθανής αναβάθμισης», ανέφερε ο κ. Mrsnik.
Όλα εξαρτώνται από το αν θα συνεχιστεί ακατάπαυστα η προσπάθεια για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αν θα μειωθεί η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και αν θα επιτευχθεί ένα πιο ευνοϊκό προφίλ χρέους. Αν μειωθεί το εξωτερικό και κυβερνητικό χρέος, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις. Τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τα χρήματα που θα δοθούν για ανάκαμψη θα είναι μεγάλα, καθώς θα λάβει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της σε χρηματοδότηση.
Αμερικανικές αγορές
Από τις ΗΠΑ ξεκίνησε η μίνι διόρθωση, από τις ΗΠΑ έρχεται η χρηματιστηριακή ανάκαμψη. Χθες ο Dow Jones επέστρεψε πάνω από τις 34.000 μονάδες («ακυρώνοντας» την πτώση της Τετάρτης) εξαιτίας των θετικών στοιχείων για την απασχόληση. Όπως είχαμε αναφέρει, η περίοδος του Μαΐου θα είναι περίοδος αυξημένης μεταβλητότητας. Αφορμές πάντα θα βρίσκονται είτε για πτώση (πληθωρισμός) είτε για άνοδο (ανάπτυξη). Ο δείκτης S&P 500 κινείται προς τις 4.200 μονάδες, καλύπτοντας και αυτός τις απώλειες περίπου 200 μονάδων που είχε καταγράψει.
Ευρωπαϊκές αγορές
Είναι φοβερό πόση αλληλεξάρτηση υπάρχει μεταξύ των χρηματιστηριακών αγορών των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών. Μόλις ξεκίνησαν ανοδικά οι αμερικανικές αγορές (κατά τις 16:30 περίπου), πέρασαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές (και το Χ.Α.) σε θετικό έδαφος. Ο DAX παραμένει πάνω από τις 15.000 μονάδες και όσο να διορθώσει, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι λόγω των αρνητικών επιτοκίων και της μελλοντικής εταιρικής ανάπτυξης θα επιστρέφει πάνω από τις 15.000 μονάδες. Αυτοί το λένε. Θα δούμε.
Γενικός Δείκτης
Ίσως η συνεδρίαση με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα και σασπένς του 2021. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με την πτώση προς τις 879 μονάδες περίπου, σταδιακά ισορρόπησε μεταξύ 880-890 μονάδων, για να εκτιναχθεί προς τις 900 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης. Η ανάκαμψη ξεκίνησε μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών (θετικές) και προήλθε κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές και τα υπόλοιπα blue chips που διόρθωναν. Αποδείχθηκε ότι η πτώση ήταν ψυχολογίας και όχι οικονομίας. Όταν έφτιαξε η επενδυτική ψυχολογία εμφανίστηκαν και οι αγοραστές.
Μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Για μία ακόμη ημέρα, η αγορά θα πρέπει να εκτιμήσει τη σημασία της υγιούς μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μετοχές όπως τα Πλαστικά Θράκης, η AVAX, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Πλαίσιο, η Autohellas, η ΕΥΑΘ, η Space και αρκετές άλλες ήταν από αυτές που στήριξαν την αγορά όταν αυτή βυθιζόταν κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Κάποιες ανάμεσα στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στο μικροσκόπιο ξένων και εγχώριων funds και το ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί κατά το β' εξάμηνο.
Τράπεζες
Μοιρασμένες και πάλι σήμερα οι τραπεζικές μετοχές. ΕΤΕ και Eurobank υποχώρησαν, Αlpha και Πειραιώς ανέβηκαν. Την περίοδο αυτή, σημαντικό ρόλο αξιολόγησης παίζουν οι κεφαλαιοποιήσεις. Όμως δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα. Αν βάλουμε κάτω και τα NPLs, τα NPEs και άλλους τραπεζικούς δείκτες, ίσως τελικά να μην είναι σωστές οι συγκρίσεις των κεφαλαιοποιήσεων.
ΔΕΗ
Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν μία από τις λίγες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στη σημερινή συνεδρίαση, ακόμη και όταν πιέζονταν οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε με μια σημαντική άνοδο.
Ευρωπαϊκή Πίστη
Ανακοίνωσε αποτελέσματα α' τριμήνου 2021 η εισηγμένη ασφαλιστική. Υψηλή κερδοφορία προ φόρων στα 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο το 2020, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Πίστη για το α΄ τρίμηνο του 2021. Αν δούμε και την αύξηση της παραγωγής, ο υπερδιπλασιασμός των κερδών αποδίδεται και στις επενδύσεις της.
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Η έμφαση που θα δώσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και οι ευκαιρίες που θα έχει από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα στοιχεία που συντηρούν την ανοδική κίνηση της μετοχής της.
Κλουκίνας-Λάπας (Mothercare)
Οι καθαρές λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα κατά το α' τετράμηνο 2021 σημείωσαν αύξηση 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 5% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2019 (καθεστώς αγοράς σε πλήρη λειτουργία). Το ηλεκτρονικό κατάστημα συνέβαλε κατά 39,40% στις λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα του τετραμήνου, ενώ τον Απρίλιο που επαναλειτούργησαν τα καταστήματα το ποσοστό αυτό σταθεροποιήθηκε σε περίπου 24%. Σημαντική ανάκαμψη έχουν δείξει και οι πωλήσεις λιανικής της Ρουμανίας, που σημείωσαν αύξηση 71% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2020. Ομοίως ανάκαμψη έχουν δείξει και οι υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων, στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις λιανικής της Σερβίας σημείωσαν αύξηση 48% και της Αλβανίας 47%.
Οι κίνδυνοι του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Υπολογίζεται ότι μια αύξηση του πληθωρισμού 0,5% στις ΗΠΑ μέσα στο α' εξάμηνο 2021 μπορεί να επιφέρει πτώση πωλήσεων της τάξης του 10%-15% ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρείες του S&P 500 που αποτελούν περίπου το 50%-60% του αμερικανικού ΑΕΠ. Έτσι, μια αύξηση του πληθωρισμού θα πρέπει να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε περαιτέρω αύξηση του τζίρου τους προκειμένου να έχουν την επιθυμητή κερδοφορία.
- Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.