Η μεταβλητότητα φάνηκε ιδιαίτερα στις ξένες αγορές κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Ο DAX ξεκίνησε με υποχώρηση 1,5% και μέσα σε μισή ώρα είχε άνοδο 1,5%. Η μεταβλητότητα (έστω και ενδοσυνεδριακή) καταγράφηκε και στις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Χρειάστηκε το άνοιγμα της Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να ξεκινούν οριακά ανοδικά και μετά να περνούν σε ήπια πτώση. Οι μετοχες του τεχνολογικού κλάδου καθόρισαν την πορεία και των ευρωπαικών και των αμερικανικών αγορών.
Καταλύτης η έκδοση του 5ετούς ομολόγου
Στα καθ' ημάς τώρα, η έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου με μεγάλη υπερκάλυψη και χαμηλό επιτόκιο λειτούργησε ως καταλύτης θετικών δημοσιονομικών εξελίξεων. Με τη δημοπρασία των Εντόκων Γραμματίων ύψους 600 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά έχουν καλυφθεί με ελάχιστο κόστος οι ανάγκες του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου.
Εσωτερική κινητικότητα
Στο χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κυμάνθηκε μέσα σε ένα πολυ μικρό εύρος διακύμανσης (περίπου 6 μονάδων) αλλά μέσα στην αγορά και ειδικά στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπήρχε μεγάλη μεταβλητότητα και ανοδικά και καθοδικά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 911,42 μονάδες με άνοδο 0,12%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83 εκατ. ευρώ. Από τις επιμέρους μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 52 έκλεισαν ανοδικά και οι 65 πτωτικά. Το αρνητικό ισοζύγιο δείχνει σε ένα βαθμό και την αυξημένη μεταβλητότητα τόσο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όσο και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (4,87%), Πετρελαίου (2,6%), Τραπεζών (0,54%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Κατασκευών (-1,49%), Υγείας (-0,48%), Τηλεπικοινωνιών (-0,47%).
Θα πρέπει να τονιστεί ότι στη μεταβλητότητα των κλάδων καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι επιχειρηματικοί leaders. Για παράδειγμα σήμερα η εκτίναξη της Τράπεζας Πειραιώς προς το τέλος της συνεδρίασης επηρέασε την πορεία του τραπεζικού κλαδικού δείκτη. Καλή και σταθερή εικόνα καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή της Eurobank, η οποία αναμένεται να εισέλθει στον αναθεωρημένο δείκτη MSCI. Στις κατασκευαστικές μετοχές η πίεση στη μετοχή της Ελλάκτωρ (λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) αντανακλά σε ολόκληρο τον κλάδο. Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2021 για την «Μυτιληναίος» δεν έφερε άνοδο στη μετοχή αφού η αύξηση (2,5% περίπου σε σχέση με πέρυσι) δεν εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντική.
Ανοδικά και με αυξημένους όγκους οι μετοχές της Motor Oil και της Jumbo. Ανοδος, όπως αναμέναμε, για τη μετοχή της Coca Cola HBC αλλά αποκόμιση υπεραξιών από την διεθνή μετοχή του Τιτάνα. Ανάκαμψη για τη μετοχή της Lamda Development.
Ο δείκτης MSCI, το επομενο στοίχημα
Στόχος για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι να εισέλθουν όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές με αναβαθμισμένες ποσοστώσεις στον MSCI Europe, η αναθεώρηση του οποίου θα γίνει την επομενη εβδομάδα. Υποψήφιες είναι οι μετοχές Eurobank και Μυτιληναίος ενώ ενδέχεται να υπάρξουν άλλες μία ή δύο μετοχές που μπορεί να εισέλθουν με αυξημένες ποσοστώσεις. Θα εξαρτηθεί από το εάν θα μπουν περισσότερα ή λιγότερα blue chips αναπτυγμένων αγορών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!