Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με αυξημένη μεταβλητότητα

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

Η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Attica Bank δημιούργησε αυξημένη νευρικότητα στο χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι οι 3 εκ των 4 συστημικών τραπεζών κινήθηκαν ανοδικά. Συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών θα ήταν η σημερινή, εάν δεν υπήρχε η πρωινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Τράπεζας Αττικής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης της Τράπεζας Αττικής και οι επόμενες εξελίξεις

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Τράπεζας Αττικής και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παρενέβη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ρωτώντας την διοίκηση της Τράπεζας εάν υφίσταται ενεργοποίησης του άρθρου 27 Α του ν.4172/2013 (Νόμος περί τραπεζών που πέρασε ο τότε υπουργός Χαρδούβελη) περί ζημιογόνου χρήσης.

Για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω εξελίξεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέκοψε τη διαπραγμάτευση της μετοχής (βρίσκονταν στο -14% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο) μέχρι και την απάντηση της Τράπεζας Αττικής με την οποία ουσιαστικά ανέφερε ότι στο «πλαίσιο του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου για τη βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, η Attica Bank προτίθεται να προβεί στην ενεργοποίηση του άρθρου για την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC)».

Η τράπεζα θα ακολουθήσει ότι προβλέπεται στο άρθρο 27Α του Ν. 4172/2013, ουσιαστικά θα αυξηθεί η παρουσία του Δημοσίου και  στη συνέχεια θα προχωρήσει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου προς ιδιωτικοποίηση. Όταν οι τράπεζες εμφανίζουν ζημίες, συμψηφίζουν DTC (αναβαλλόμενη φορολογία) με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Με απλά λόγια, την έλλειψη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας θα την καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο έναντι warrants (τα warrants θα είναι δεσμεύσεις της Τράπεζας έναντι των χρημάτων που θα βάλει το ελληνικό δημόσιο). Έτσι, η Τράπεζα Αττικής θα κρατικοποιηθεί μέχρι να προχωρήσει πάλι σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την οποία θα ιδιωτικοποιηθεί πάλι.

Μετά τις 15:00 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής η οποία φυσιολογικά «κλείδωσε« στο limit down με -29,9%.

Η Τράπεζα θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση των μετόχων, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός DTC (ουσιαστικά μετατρέπει την αναβαλλόμενη φορολογία σε υποχρεώσεις της Τράπεζας προς το Δημόσιο έναντι μετοχών).

Στο limit down η μετοχή της Attica Bank

Η μετοχή κατά τη συνεδρίαση της Μεγάλης Τετάρτης είχε κλειδώσει στο limit up (30%) και αυτό φαίνεται ότι δημιούργησε πολλά ερωτηματικά στους φορείς της εποπτείας της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και στον ανταγωνισμό. Έτσι, με το ξεκίνημα της συνεδρίασης της Μεγ. Πέμπτης η μετοχή υποχωρούσε κατά -14% , διεκόπη η διαπραγμάτευσή της μέχρι την απάντηση της Τράπεζας το μεσημέρι και μετά αναιρέθηκε η αναστολή και η μετοχή ξεκίνησε να διαπραγματεύεται για να κλείσει στο limit down -29,9% στα 0,20 ευρώ με ανεκτέλεστα 1,7 εκατ. τεμάχια.

Ανοδο στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές και μεταβλητότητα στα blue chips

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν στην πλειονότητά τους ανοδικά ακολουθώντας την Wall Street και έτσι το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν πλήρως εναρμονισμένο στις διεθνείς συνθήκες ανόδου.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, μετά την S&P και την αναβάθμιση του ελληνικού χρεοστασίου ακολούθησαν η Moody's και η Fitch, συντηρώντας τις θετικές προσδοκίες.

Mετά από μία αυξημένη μεταβλητότητα (λόγω της Τράπεζας Αττικής αλλά και της πτώσης της Τράπεζας Πειραιώς) ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αμετάβλητος στις 910,37 μονάδες με τζίρο 75 εκατ. Ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 65 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (1,94%), Τραπεζών (1,54%) με Alpha Bank, Eurobank και ΕΤΕ να καταγράφουν άνοδο, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (1,42%) και ο κλάδος τεχνολογίας με άνοδο 1,34%. Πτωτικά κινήθηκαν οι Τηλεπικοινωνίες (-1,42%), οι Πρώτες Ύλες (-0,99%) και ο κλάδος Πετρελαίου-Αερίου (-0,42%).

Tέλος μήνα

Το τέλος Απριλίου βρήκε το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 5,24% και τον τραπεζικό κλάδο να έχει άνοδο 14,45%.

Ο Μάιος παραμένει παραδοσιακά ένας μήνας ρευστοποιήσεων, αλλά στις παρούσες θετικές συνθήκες για το ελληνικό χρηματιστήριο (εκθέσεις ξένων οίκων, αναβαθμίσεις κ.ά.) μπορούμε να δούμε τον Γενικό Δείκτη να κινείται υψηλότερα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ