Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Εντονη μεταβλητότητα με πτωτικό κλείσιμο

Με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο επέστρεψε στα επίπεδα προ του πρώτου lockdown
Πηγή: Intime

Στο χθεσινό μοτίβο της έντονης μεταβλητότητας και ενδοσυνεδριακών αλλαγών τάσης κινήθηκε το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα. Το θετικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών οδήγησε στην αλλαγή τάσης και των ευρωπαϊκών αγορών σήμερα το μεσημέρι, επιτρέποντας έτσι στον Γενικό Δείκτη να περάσει σε θετική μεταβολή κινούμενος προς τις 880 μονάδες και αυξάνοντας την συναλλαγή δραστηριότητα. Αυτό όμως  κράτησε λιγότερο από μία ώρα και προς το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης πέρασε ξανά σε αρνητικό πρόσημο.

Πιέσεις στα blue chips, άνοδος στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

O Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε στις 875,44 μονάδες με υποχώρηση 0,15%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 109 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει και το πακέτο του 1,64% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο άλλαξε χέρια προς το τέλος της συνεδρίασης. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε 0,23% ενώ αντίθετα ανοδικά κινήθηκε η μεσαία κεφαλαιοποίηση (0,67%).  Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (5,97%), Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (0,9%), Τεχνολογίας (0,61%), και τη μεγαλύτερη υποχώρηση ο κλάδος Πετρελαίου-Αερίου (-2,79%), με πίεση στη μετοχή της Motor Oil, Tαξίδια-Αναψυχή (-2,05%) , Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-1,56%) και Τρόφιμα-Ποτά (-0,77%).

Η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε οριακά και δείχνει σταθεροποίηση στα παρόντα επίπεδα, η μετοχή της Motor Oil πιέστηκε εξαιτίας των αποτελεσμάτων της και της μη διανομής μερίσματος, ήπια η υποχώρηση της ΔΕΗ που συσσωρεύει μετά το ράλι που έχει πραγματοποιήσει εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Μυτιληναίος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησε, ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκλεισε με σημαντική άνοδο.

Διαφοροποιημένες μεταξύ τους οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,23%. Για μία ακόμη συνεδρίαση η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς πιέστηκε ιδιαίτερα από την αρχή και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, έχοντας μπροστά του την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αντίθετα με τη μετοχή της Πειραιώς, οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank έκλεισαν ανοδικά. Εντονη η μεταβλητότητα στη μετοχή της ΕΤΕ (έκλεισε τελικά με αρνητική μεταβολή) η οποία είχε Γενική Συνέλευση των μετοχών που ενέκρινε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Να σημειωθεί ότι οι δύο συνεδριάσεις Τρίτης και Τετάρτης ήταν καθοριστικές για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης στο Χρηματιστήριο. Οι δύο αυτές συνεδριάσεις είχαν έντονη μεταβλητότητα αλλά επί της ουσίας κατάφεραν να ολοκληρωθούν με ελάχιστες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη αλλά και για τους επιμέρους κλαδικούς leaders. Mπορούμε να πούμε ότι γλυτώσαμε τη βίαια διόρθωση προς τα επίπεδα των 850 μονάδων και ίσως τώρα να βρισκόμαστε σε φάση συσσώρευσης μεταξύ 870-880 μονάδων.

Διεθνείς αγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται και αυτές σε φάση συσσώρευσης, αν και οι περισσότεροι δείκτες κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στο τραπεζικό και χρηματιστηριακό σύστημα επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις. Η αυριανή (Πέμπτης 22/4) συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ και οι ανακοινώσεις που θα βγουν, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την βραχυπρόθεση τάση.

Στις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακοί δείκτες επέστρεψαν σε ήπιες ανοδικές κινήσεις βασιζόμενες (εκτός από την ρευστότητα της FED) κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων ομίλων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ