Ιδιαίτερα κρίσιμο θα είναι το διάστημα μέχρι τις 14 Μαΐου για το ελληνικό χρηματιστήριο και για την ελληνική οικονομία ευρύτερα. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά το ράλι Μαρτίου-Απριλίου προς τις 900 μονάδες θα δείξει εάν έχει τις προοπτικές να κινηθεί προς τις 920 μονάδες κατ' αρχήν και μετά προς τις 980-1000 μονάδες.
Τα 3 σημαντικά ορόσημα μέχρι τις 14 Μαΐου
Η περίοδος μέχρι τις 14 Μαΐου έχει 3 σημαντικά ορόσημα. Κατ' αρχήν είναι το διάστημα μέχρι το Πάσχα, όπου θα δοκιμαστούν οι αντοχές του υγειονομικού συστήματος και κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει υπό την παρούσα μορφή το λιανικό εμπόριο. Τα πρώτα μηνύματα από τα ανοικτά μαγαζιά είναι ότι η λιανική αγορά ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως στη λογική του σταδιακού ανοίγματος.
Λιανικό εμπόριο – Αποτελέσματα χρήσης 2020
1. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουν εάν η ζήτηση θα αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να διασώσει τον Απρίλιο. Πάντως οι αναφορές του κ. Βακάκη την προηγούμενη εβδομάδα άφηναν μικρά περιθώρια αισιοδοξίας. Χρηματιστηριακά αυτή την περίοδο (δηλαδή από τις 19 Απριλίου -29 Απριλίου) ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί προς τις 920 μονάδες ή θα συσσωρεύσει πέριξ των 880-900 μονάδων. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία αυτή θα διαδραματίσουν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2020 που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου ή τουλάχιστον στο 90% των εισηγμένων. Σε μεγάλο βαθμό, τα αρνητικά αποτελέσματα φαίνεται ότι έχουν προεξοφληθεί οπότε κάθε ανακοίνωση που θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις, θα εκτοξεύει τις μετοχές.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο την Παρασκευή 23/4 αναμένονται ανακοινώσεις από την S&P για την ελληνική πιστοληπτική αξιολόγηση (αξιόχρεο).
Αρχές Μαΐου – Αναθεώρηση δεικτών Morgan Stanley
2. Το δεύτερο ορόσημο είναι η περίοδος από το Πάσχα μέχρι και τις 11 Μαίου. Εκεί θα γίνει ο απολογισμός του εγχειρήματος «Οικονομία-Υγεία» εάν δηλαδή καταφέραμε να περιορίσουμε κάπως την πανδημία και να τονώσουμε ταυτόχρονα την οικονομία. Μία κίνηση που μοιάζει αντίρροπη μεν αλλά πρέπει να δοκιμαστεί. Στις 11 Μαίου γίνεται η αξιολόγηση και αναθεώρηση των δεικτών της Mοrgan Stanley Capital International (MSCI) Ευρώπης και ανάλογα με το ποιές εταιρείες αξιολογηθούν θετικά θα υπάρξει ρεύμα τοποθετήσεων προς αυτές. Μεγάλο μέρος των επενδυτών δίνει σημασία και εύλογα στις αξιολογήσεις της MSCI καθώς όσες μετοχές αναβαθμιστούν στον δείκτη MSCI standard θα τύχουν σημαντικών εισροών, υπό την προυπόθεση ότι και το χρηματιστηριακό κλίμα στο εξωτερικό θα παραμείνει θετικό.
Άνοιγμα τουρισμού στις 14 Μαΐου
3. Το τρίτο ορόσημο θα είναι το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαίου όπως έχει προαναγγελθεί. Η σημασία του ανοίγματος του τουρισμού για το ΑΕΠ και την ανάπτυξη στο β' εξάμηνο θα είναι τεράστια. Αν το εγχείρημα πάει καλά στο γ' τρίμηνο 2021, τότε οι αναλυτές βλέπουν ανάπτυξη από 2-4% (στο καλυτερο σενάριο). Αν το εγχείρημα δεν πάει καλά, τότε ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλοι οι στόχοι του 2021 στο ΥΠΟΙΚ αλλά και στο Χρηματιστήριο.
Αν υπάρξουν εισροές κεφαλαίων στο α' 10ημερο του Μαίου σε πάνω από 4 δεικτοβαρείς μετοχές, τότε θεωρείται πιθανό να δούμε μέχρι τα μέσα Μαίου τον Γενικό Δείκτη στις 980 μονάδες.
Τι περιμένουμε τη νέα εβδομάδα
Καταλύτης για την νέα εβδομάδα, θα είναι οι διεθνείς αγορές. Οι αμερικανικές αγορές δημιουργούν καθημερινή (ή σχεδόν κάθε μέρα) νέα υψηλά εξαιτίας της τεράστιας χρηματοδοτησης που έχει προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση και έχουν εγκρίνει η FED και η Γερουσία. Ο δείκτης Dow Jones βρίσκεται πάνω από τις 34.200 μονάδες, ο S&P 500 κοντά στις 4.200 μονάδες ενώ ο Nasdaq έχει ξεπεράσει τις 14.000 μονάδες. Οι αμερικανοί αναλυτές δεν θυμούνται πότε είχαν ξαναδεί τέτοιο χρηματιστηριακό πανηγύρι. Ωστόσο αρκετοί σε τηλεοπτικές αναλύσεις τους (Bloomberg και CNBC) αρχίζουν να μιλούν για διορθώσεις. Τις γνωστές διορθώσεις που γίνονται παραδοσιακά τον Μάιο.
Στην Ευρώπη, το κύμα ανόδου έχει ενταθεί με τον DAX να κινείται πάνω από τις 15.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC ξεπερνά τις 6200 μονάδες, ο ιταλικός MIB σε ιστορικά υψηλά προς τις 25.000 μονάδες, ενώ εκτός της Ε.Ε, η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά και FTSE 100 ξεπέρασε την Παρασκευή και τις 7.000 μονάδες κινούμενος κοντά σε ιστορικά υψηλά και κυρίως επιβραβεύοντας το άνοιγμα της Βρετανίας. Βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις, καθοριστικό ρόλο έχει η τεράστια χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας αντίστοιχα. «Αγκάθι» βέβαια είναι η καθυστέρηση του Ταμείου Ανάπτυξης και τα καμπανάκια που κτυπούν (Ντράγκι) ζητώντας επιτάχυνση.
Αν συνεχιστεί η άνοδος των ξένων αγορών, νομοτελειακά θα υπάρξουν και εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο απο μεγάλους επενδυτικούς οίκους που θα τροφοδοτήσουν την άνοδο. Αν υπάρξει διόρθωση, η κατάσταση θα εξαρτηθεί από την μορφή και την πτώση.
Εταιρικές κινήσεις και αποτελέσματα
Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος ήταν γεμάτος από επιχειρηματικές εξελίξεις. Στο πρώτο ρόλο οι ελληνικές τράπεζες που θα δείξουν πως θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα νέα και παλαιά NPLs και NPEs. Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της και πλέον όλοι αναμένουν ότι από την επόμενη εβδομάδα, ο τραπεζικός κλάδος θα κινηθεί στον δικό του δρόμο. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα, Motor Oil και ΔΕΗ δημοσιεύουν ισολογισμούς χρήσης την Τρίτη έχοντας και τηλεδιασκέψεις με ξένους θεσμικούς. Την Τετάρτη ανακοινώνει αποτελέσματα η Κρι-Κρι και έχει Γεν. Συνέλευση των μετόχων η Εθνική Τράπεζα για την έγκριση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Την Πέμπτη έχει σημαντικότατη και «αιματηρή» Γεν. Συνέλευση η Ελλάκτωρ με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΟΛΘ και τα Πλαστικά Θράκης θα ενημερώσουν τους ξένους θεσμικούς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!