Οι ξένες χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε ξέφρενο ρυθμό ανόδου, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να δημιουργούν νέα ιστορικά υψηλά, οι ευρωπαικές αγορές προεξοφλούν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και εκμεταλλεύονται τα δισ. ευρώ που διοχετεύει η ΕΚΤ με τις επαναγορές ομολόγων. Σ' αυτό το περιβάλλον, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται μεν ανοδικά αλλά χωρίς έντονες κινήσεις.
Με την 9η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση , ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε πάνω από τις 900 μονάδες βάζοντας υποθήκη για περαιτέρω κίνηση προς τις 920 μονάδες. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει καλύψει εδώ και καιρό τις χρηματιστηριακές απώλειες της πανδημίας και η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται πλέον στα 50 δισ. Ευρώ κοντά στα επίπεδα που είχε στο τέλος 2019.
Ανοδικά ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση
Η σημερινή συνεδρίαση, θα δείξει εάν θα ακολουθήσουμε τις ξένες αγορές προς υψηλότερα επίπεδα (910-920 μονάδες) ή θα δυσκολευτούμε να κρατήσουμε τα παρόντα. Οι 3 τραπεζικές μετοχές θα δώσουν την τάση και από εκεί και πέρα η αντίδραση των υπόλοιπων blue chips που προαναφέραμε θα διαμορφώσουν την κίνηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μεσαία κεφαλαιοποίηση που χθες είχε αρκετές ρευστοποιήσεις. Στην έναρξη της συνεδρίασης, o Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 907 μονάδες και ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, ο ΟΤΕ , ο ΟΠΑΠ, η Aegean, η Μυτιληναίος και αγοραστικό ενδιαφέρον σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, είχαμε ρευστοποιήσεις στις δύο τραπεζικές μετοχές (Alpha Bank, Εurobank) και άνοδο στην ΕΤΕ. Την αγορά ώθησαν ανοδικά οι μετοχές ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, η Coca Cola και η μετοχή της Titan International που βρίσκεται σε παρατεταμένο ράλι από τα 14 ευρώ προ διμήνου μέχρι τα παρόντα επίπεδα των 17 ευρώ. Η μετοχή της Μυτιληναίος συνεχίζει την δική προσεκτική άνοδο (με μικρές διορθώσεις) ενώ η Motor Oil, EYΔΑΠ και η Aegean με τον ΟΛΠ συμπληρώνουν την ομάδα που διαμόρφωσε την ανοδική κίνηση προς τις 905 μονάδες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν αρνητικό χθες καθώς υπήρξαν πολλές ρευστοποιήσεις σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.