Στις 905 μονάδες άνοιξε και στις 905 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης τη σημερινή συνεδρίαση με μεικτές τάσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ρευστοποιήσεις σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Δύο χαρακτηριστικά είχε η σημερινή συνεδρίαση. Την πτώση των τραπεζικών μετοχών (πλην ΕΤΕ) και τους μεγάλους τζίρους λόγω πακέτων μετοχών που άλλαξαν χέρια. Παρά το γεγονός ότι οι ξένες αγορές, ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές είναι έντονα ανοδικές το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ακολουθήσει τα ευρωπαικά χρηματιστήρια στην δυναμική της ανόδου. Η μικρή άνοδος του Γενικού Δείκτη προέρχεται αφ' ενός απο τις αντίρροπες τάσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις πιέσεις σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είχαν ανεβεί το προηγούμενο διάστημα για αποκόμιση κερδών.
Οι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης
Το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη διέσωσε η άνοδος σε Coca Cola HBC, Titanas International που οδηγούνται σε νέα ιστορικά υψηλά, ο ΟΠΑΠ που κινείται σε υψηλά 3ετίας και η μετοχή της Μυτιληναίος. Θετική επίσης συνεδρίαση για ΕΤΕ και- οριακά- για ΟΤΕ. Συνεχίζει το μίνι ράλι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 905,31 μονάδες με άνοδο 0,36% χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Ωστόσο η ενδοσυνεδριακή αλλαγή τάσης στην μετοχή της Alpha Bank αλλά και σε ορισμένες άλλες δεικτοβαρείς μετοχές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo) φρενάρησαν την προσπάθεια περαιτέρω ανόδου. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 112,7 εκατ. Ευρώ εξαιτίας και των πακέτων στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (πάνω από 30 εκατ. Ευρώ) που πραγματοποιήθηκαν. Το ισοζύγιο των μετοχών ήταν ισορροπημένο με 53 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 54 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,46% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap μειώθηκε κατά (-1,16%). Η πτώση οφείλεται κυρίως στην αποκόμιση κερδών από μετοχές όπως η MIG , η Ιντρακόμ, Τράπεζα Αττικής, Merkolen, Intertech κά.
Οι κλαδικοί δείκτες
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος Ταξιδιών-Αναψυχής (3,12%) λόγω της Aegean, ο κλάδος Υγείας (2,1%), Τρόφιμα-Ποτά (Coca Cola HΒC), Bιομηχανικά προϊόντα και Υπηρεσίες (1,33%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών – Οικιακών Προϊόντων (-2,21%), Πρώτες Υλες (-0,84%), Τράπεζες (-0,74%).
Ο στόχος πλέον είναι να ξεπεράσει ο Γενικός Δείκτης τις 920 μονάδες μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να κλείσει μετά το «κενό» που υπήρχε μέχρι τις 980 - 1.000 μονάδες. Αν το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι θετικό και έχουμε καλές εξελίξεις με την πανδημία τότε εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε γρήγορα στις 920 μονάδες.
Ξένες αγορές
Τα πολύ ισχυρά αποτελέσματα των επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για επιστροφή των ΗΠΑ σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα πακέτα χρηματοδότησης, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό κύμα ανόδου στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Το bull market μεταδίδεται και στην Ευρώπη, με τις περισσότερες ευρωπαικές αγορές και τον βρετανικό FTSE 100 να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.
Σημαντική άνοδος τον Μάρτιο
Τον Μάρτιο 2021 σημειώθηκε αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 8,2%, η οποία αντικατοπτρίστηκε και στον Γενικό Δείκτη, που αυξήθηκε κατά 9,17% σε σχέση με το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία Axia Numbers που παρουσίασε το ελληνικό χρηματιστήριο (ΕΧΑΕ). Σημαντική άνοδος παρουσιάστηκε και στην αξία συναλλαγών, η οποία έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIA Numbers Μαρτίου 2021, οι ξένοι επενδυτές εμφάνισαν εκροές ύψους 55,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές 55,2 εκατ. Ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!