Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Μάχη σε 3 μέτωπα για να σπάσει το φράγμα των 1.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο Αθηνών / Πηγή: Intime
Χρηματιστήριο Αθηνών / Πηγή: Intime

Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε υποαποδόσει έναντι των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαικών χρηματιστηρίων μέχρι τον Νοέμβριο 2020 αλλά από τα τέλη Οκτωβρίου 2020 μέχρι και σήμερα έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 58% περίπου. Μία άνοδος που προήλθε κυρίως από εισροές ξένων και εγχώριων κεφαλαίων, θεσμικών και ιδιωτών, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο και μετά συνεχίστηκε από τον Φεβρουάριο 2021 μέχρι και την Παρασκευή. Η άνοδος από την αρχή του χρόνου είναι 10,22%.

Ενδιαφέρον για την μεσαία κεφαλαιοποίηση από τις αρχές του χρόνου

Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 11,45% ενώ ο δείκτης των μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιποίησης (Mid Cap) είχε άνοδο 16,45%. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές (ιδιώτες) στρέφονται και προς μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αφού πλέον κάποιες αποτιμήσεις σε blue chips είναι πολύ υψηλές.

Αύξηση καταθέσεων

Το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες κατά 11 δισ. Ευρώ το 2020 είναι ένας βασικός λόγος που ώθησε ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και επιχειρήσεις να στραφούν είτε προς τις μετοχές είτε προς μετοχικά α/κ προκειμένου να έχουν καλύτερες αποδόσεις. Υπολογίζεται ότι ένα 10% των καταθέσεων να οδηγηθεί προς τις μετοχικές τοποθετήσεις θα δώσει μία σημαντική άνοδο στην χρηματιστηριακή αγορά. Πάντως, αυτό που συζητείται στους τραπεζικούς χώρους είναι ότι οι καταθέσεις που ήρθαν θα μείνουν γιατί αποτελούν 'καταφύγια' στους κινδύνους της επόμενης ημέρας.

Αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων με υψηλότερο ρίσκο

Επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις που αναζητούν πλέον υψηλότερες αποδόσεις. Τέτοιες είναι ασφαλιστικές εταιρείες (θέλουν να αντισταθμίσουν τα αρνητικά επιτόκια), οι επενδυτικές εταιρείες και τα hedge funds. H μεγαλύτερη στροφή προς τις μετοχικές τοποθετήσεις έγινε όταν οι διεθνείς οίκοι θεώρησαν ότι το ράλι των κρατικών ομολόγων ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο και πλέον θα ξεκινούσε η αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων. Από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 20% περίπου. Μόνο τυχαίο δεν είναι που στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ ευρώ της τράπεζας. Θεωρούν ότι η αναζήτηση αποδόσεων από τα funds θα στρέψει κεφάλαια στη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Επίσης πολλά funds στράφηκαν και προς την μετοχή της ΔΕΗ, βλέποντας και το business plan αλλά και το turnaround story της εταιρείας που είχε βρεθεί στα πρόθυρα της πτώχευσης το 2018-2019.

Κινητοποίηση βασικών μετόχων και φίλιων επενδυτικών σχημάτων

Οι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων, με αυξημένη ρευστότητα στις τράπεζες, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους από τις αρχές του 2021. Αγορές ιδίων και τοποθετήσεις θυγατρικών ή εξωχώριων εταιρειών στις μετοχές συνετέλεσαν στο μεγάλο κύμα χρηματιστηριακής ανόδου. Οι κινήσεις αυτές ήταν έντονες ειδικά προς τις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης όπου μικρές αγορές μπορεί να έκαναν την διαφορά στην τιμή.

Καλή τεχνική εικόνα της ανόδου

Μπορεί από τις αρχές του Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης να αυξήθηκε κατά 20% περίπου αλλά η άνοδος δεν ήταν μονοκόμματη. Ήταν σταδιακή και με πολλές μικροδιορθώσεις μεταξύ των ανοδικών διαστημάτων. Αυτό δείχνει μία εξαιρετική τεχνική εικόνα και επιτρέπει την «αναπνοή» της αγοράς και την περαιτέρω άνοδο προς τις 1.000 μονάδες εάν βοηθήσουν οι συνθήκες.

Οι 3 συνθήκες για την άνοδο προς τις 1.000 μονάδες

Για να φτάσει στις 1.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, θα απαιτηθεί να υπάρξει ταυτόχρονη παρουσία διαφορετικών παραμέτρων.

  1.  Βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης μέχρι το Πάσχα: Η αποσυμφορηση του συστήματος υγείας και η μείωση των κρουσμάτων θα επιτρέψει το άνοιγμα όλων των κλάδων της οικονομίας τουλάχιστον για το καλοκαίρι. Η αύξηση των εμβολιασμών θα δώσει κίνητρα και για το άνοιγμα του τουρισμού που θα ενισχύει το ΑΕΠ.
  2. Η οικονομική κατάσταση των εισηγμένων στο α' τρίμηνο 2021: Οι πλειονότητα των εισηγμένων υπέστη σημαντική πίεση στα αποτελέσματα χρήσης 2020. Εάν τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2021 (θα ανακοινώνονται από τον Μάιο) δείξουν μία καλύτερη εικόνα για τις εισηγμένες τότε αυτόματα οι αποτιμήσεις θα αναπροσαρμοστούν προς υψηλότερα επίπεδα.
  3. Συνέχιση στο χρηματιστηριακό ράλι των αμερικανικών και ευρωπαικών αγορών: Είναι σαφές ότι χωρίς την δημιουργία χρηματιστηριακών υπεραξιών στις ξένες αγορές, τα μεγάλα funds δεν στρέφονται στις περιφερειακές αγορές όπως είναι η ελληνική. Τον Οκτώβριο είχαν επισημάνει το μεγάλο discount μεταξύ των ξένων αγορών και της ελληνικής και στράφηκαν προς Ελλάδα. Εάν το discount κλείσει ή επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, τότε η κρίση θα περάσει και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Γενικότερα, όταν υπάρχει κρίση καταγράφεται “επαναπατρισμός κεφαλαίων” από τις μικρές χρηματιστηριακές αγορές προς τις ισχυρές χρηματιστηριακές αγορές. Εάν ένα fund κερδίζει από τις αμερικανικές αγορές ή το γερμανικό χρηματιστήριο δεν θα στραφεί σε ένα περιφερειακό χρηματιστήριο που είναι ευάλωτο στις κρίσεις, όπως είναι το ελληνικό.

Το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται μία θετική αξιολόγηση από τους ξένους οίκους

Παράγοντες εισηγμένων θεωρούν απαραίτητη μία θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021. Το ίδιο περιμένει και η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περάσει στις δημοσιονομικές δράσεις του β' εξαμήνου 2021 που θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Εάν υπάρξει μία αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους ή της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα, θα υπάρξουν νέες εισροές κεφαλαίων.

Ποιες μετοχές μπορούν να στηρίξουν την νέα ανοδική πορεία

Κατ' αρχήν όπως είναι δομημένο το ελληνικό χρηματιστήριο, άνοδος χωρίς τράπεζες δεν νοείται. Σήμερα έχουν θετικό momentum η Alpha Bank (είχε και συζητήσεις με ξένους επενδυτές) , η Eurobank με στήριξη και από το εξωτερικό, μεικτή τάση η ETE και πτωτική η Πειραιώς. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση τότε ο Γενικός Δείκτης μπορεί να φτάσει μέχρι το Πάσχα τις 1.000 μονάδες , εάν βέβαια βοηθηθεί ο τραπεζικός κλάδος και από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους. Για παράδειγμα, η μετοχή του Titan International και της Coca Cola HBC έκαναν μία πολύ καλή κίνηση μέσα στον Απρίλιο. Η μετοχή του ΟΤΕ μπορεί να συσσώρευσε για μεγάλο διάστημα πέριξ των 13 ευρώ αλλά έκανε τελικά την υπέρβαση προς και πάνω από τα 14 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ αφυπνίστηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις και έφτασε τα 12 ευρώ. Αν ανοίξουν τα πρακτορεία (από την Δευτέρα) θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ανόδου. Η ΔΕΗ είναι η μεγάλη δημιουργός της ανόδου του 2021. Από την αρχή του χρόνου έχει πραγματοποιήσει ράλι της τάξης του 30%.

Η μετοχή της Μυτιληναίος, έχει πολύ καλή τεχνική συμπεριφορά και εναλλάσσει τις ανόδους με τις διορθώσεις. Μετά από ένα διάστημα συσσώρευσης πέριξ των 13,2-13,5 ευρώ κατάφερε στις τελευταίες συνεδριάσεις να ξεπεράσει τα 14 ευρώ και θέτει στόχο για υψηλότερα επίπεδα μέχρι το Πάσχα. Ιδιαίτερα δυναμικές ήταν οι μετοχές πετρελαίου με την Motor Oil να πρωταγωνιστεί στο α' τρίμηνο αφού η μετοχή αυξήθηκε κατά 15% περίπου ενώ εξέδωσε και ένα ομολογιακό δάνειο με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο. Πιο αδύναμη η άνοδος των ΕΛΠΕ και πολύ καλή εικόνα της Revoil από την μεσαία κεφαλαιοποίηση. Το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου διευκολύνει την Jumbo να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στο β' τρίμηνο και να συνεχίσει την καλή πορεία που είχε καταγράψει.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωταγωνίστησαν τον Μάρτιο και βρίσκονται σε ήρεμη κατάσταση τώρα.

Πολύ γραμμική πορεία έχει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ που προτιμάται λόγω αντικειμένου από θεσμικά χαρτοφυλάκια ενώ στο μέλλον των projects ποντάρει η Lamda Development αλλά και στο άνοιγμα των malls. Θεσμικό χαρτί που σημαντική συνεισφορά στην ισορροπία στο Χ.Α είναι η μετοχή του ΟΛΠ.

Μεσαία κεφαλαιοποίηση

Τέλος δεν θα πρέπει να μην αναφερθούμε στις πολλές μετοχές της καλής μεσαίας κεφαλαιοοποίησης που έχουν δώσει «συγκινήσεις». Πλαστικά Θράκης, ΕλβαλΧαλκορ, AVAX, MIG, Ιντρακομ, Ιντραλοτ, Ικτίνος, Autohellas, Revoil, Cenergy και αρκετές άλλες είχαν μεγάλες κερδοφόρες «εκλάμψεις» κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ